Бизнес Консултиране на помощ

Бизнес Консултиране на помощ

 

Какво представлява и за какво служи бизнес консултирането?

Ти създаваш фирма и постигаш успехи. В един момент срещаш препятствие и губиш почвата под краката си. Възникват проблеми и не винаги могат да се решат толкова лесно. Някои изглеждат съвсем невъзможни. Това оказва негативно влияние върху служителите, приходите, отношенията с хората и личния ти живот, за който нямаш време. В този момент на помощ можеш да повикаш специалистите по бизнес консултиране. Те ще направят каквото трябва, за да може всичко да върви в оптималния си ритъм. Така твоята фирма ще постигне желаните цели като елиминира препятствията.

Бизнес консултиране-1
Бизнес консултиране

История и предназначение

Бизнес консултирането полага основи в края на деветнадесети и началото на двадесети век. Основно се използва като услуга в САЩ. Големият подем започва през 50-те и 60-те години. Фирми като Макинзи и Киърни започнали да прилагат методи, включващи икономика и психологически анализ. Те разпространяват практиката си във водещи бизнес училища. Така от там произлезли качествени бизнес консултанти, които помогнали на много хора и обучили други като тях. Постепенно счетоводни  фирми започват да развиват свои практики за бизнес консултиране  и прилагат методи като регулация на цените. Така помагат на големи, малки и развиващи се в момента компании да вървят напред.

Бизнес консултиране-2
Бизнес консултиране

Общо казано, бизнес консултирането анализира дейността на дадена фирма и намира решение за нейните проблеми.

За да се случи това, специалистите по бизнес консултиране използват различни подходи спрямо проблема.

 

Анализ на дейността

 

Фирмата за бизнес консултиране се запознава с работния процес, продуктите и услугите на фирмата. Открива силните и слабите страни и съответно възможностите за развитие.

 

Анализ на продуктите и ценообразуването

 

Запознаване с продуктите и тяхното ценообразуване. Обръща се внимание на печелившите продукти и се доразвиват тези, които не са толкова печеливши.

 

Организационно консултиране

Обръща внимание на служителите и техните емоции. Специалистите по бизнес консултиране внимателно наблюдават отношенията във фирмата. Целят персоналът да е удовлетворен. Така работещите с по-голямо

желание ще изпълняват задълженията си.

 

Изготвяне на бизнес план, който ясно дефинира приоритетите и посоката, в която трябва да се движи целта.

 

Какви проблеми решава бизнес консултирането

 

Обикновено, щом се прибегне до бизнес консултиране, значи има проблем. Ако не застрашава фирмата,

Бизнес консултиране-3
Бизнес консултиране

може да  става дума за стратегия. Стратегия, която да донесе растеж и развитие. За да бъде сигурен, собственикът решава да се консултира с други професионалисти. Често става дума за продажби, които не вървят и фирмата губи от това. Специалистите по бизнес консултиране изграждат необходимата стратегия, за да се получи желаният резултат. Понякога служителите са крайно недоволни по различни причини. За тази цел се проучва ситуацията между тях вътре във фирмата и се предлага  начин за подобряване на дейността. Когато на служителя е обърнато внимание с необходимия подход към него, той работи с удоволствие. Случва се собственикът да няма време за нищо и проблемите, струпали се отгоре му да идват много. Тогава консултантите ще му помогнат да насочи правилно енергията, времето и парите си. По този начин ще е доволен от резултата, спокоен и ще има време за личен живот.

           

Какви са ползите от бизнес консултирането

Винаги има полза да подобриш бизнеса си чрез компетентни съвети от специалисти по бизнес консултиране. Най-малкото, имаш шанса да се допиташ до експерти. Те ще погледнат обективно на нещата и чрез адекватно проучване и анализиране на ситуацията ще дадат решение. Те виждат как работиш ти и фирмата, съответно могат да открият проблема и да го решат. Подходът е индивидуален и по този начин вървиш напред и не съсипваш личния си живот, нито работата си. В същото време служителите ти са доволни. Щом служителите са доволни от теб, няма място за притеснение.

 

Кои са клиентите

Бизнес консултиране-4
Бизнес консултиране

Клиентите са собственици, мениджъри на всякакъв вид бизнес. Хора, които имат широта на мисленето и не смятат, че само техните решения са най-правилни. Затова предпочитат да се посъветват и с други експерти, от които да научат нещо и да вървят напред и нагоре. Има няколко основни вида клиенти, принадлежащи към различни поколения:

 

Родени преди 1946г.

 

Доверяват се само на изпитани в практиката средства. Обичат да работят по точно зададени параметри. Очакват гарантирани резултати. Лоялни са и планират скорошно пенсиониране.

 

Родени от 1946г. до 1966г.

 

Фокусират се към личния успех, но гледат позитивно на екипния подход. Смятат, че технологиите колкото ще помогнат, толкова и ще навредят. Личният успех е пряко обвързан с решенията им.

 

Родени от 1966г. до 1978г.

Лоялни са към хората, но не и към системата. Умеят да комуникират и са предприемчиви.

 

Отзиви от клиенти

Много големи компании ползват такъв тип услуги, за да поддържат оптимално ниво. Отзивите за бизнес консултирането са добри. Клиентите пишат благодарствени коментари в сайтовете затова, че са им показали правилния път.

В България добър пример за бизнес консултиране е популярното предаване на Шеф Манчев „Кошмари в

Бизнес консултиране-5
Бизнес консултиране

Кухнята”. След като той прави възможното ресторантът да стъпи на крака, всички  в  заведението са доволни. Обикновено ресторантите, с които се заема Шеф Манчев са в силно затруднение, а някои дори пред фалит. След много труд в кухнята и адекватното бизнес консултиране от страна на големия готвач, ресторантите започват да работят с пълна пара и клиентите благодарят на Шеф Манчев.

 

Какво ще посъветваме клиентите

 

При избора на специалисти по бизнес консултиране добре е клиентът подробно да прочете информацията за тях. Щом прецени, че те са подходящите, тогава да се свърже с тях.

Бизнес консултиране на пазара 

Още през 60-те години бизнес консултирането започва да се развива и се появяват клиенти. През 80-те вече конкуренцията силно се разраства, а днес средата е силно динамична. В Америка бизнес консултирането е с по-висок прираст на пазара от други сектори като енергетика, химическа промишленост, здравеопазване и високи технологии. Всички фирми са американски и притежават филиали в други страни. От 50% до 100% от персонала в тези филиали е местен.

Призив към действие

Има неща, които не можеш да предвидиш дори да си най-изпеченият бизнесмен. Обхваща те чувството, че седиш на едно място и затъваш. Щом има възможност някой да ти даде качествен съвет, възползвай се.

Бизнес консултирането е избор, който сам всеки мениджър трябва да направи. Независимо дали причината е справяне с проблем в бизнеса или просто нещата да се доразвият и фирмата да върви напред.

 

Какво представлява и за какво служи бизнес консултирането

История и предназначение

Организационно консултиране

Какви са ползите от бизнес консултирането

Кои са клиентите

Отзиви от клиенти

Бизнес консултиране на пазара

Призив към действие