Боя за коса

БОЯ ЗА КОСА

 

Дори и да имате изключително хубав и естествен цвят на косата има моменти, когато си мечтаем за промяна. Обикновено цветът на косата ни символизира не просто естетическата ни визия, но и начинът, по който гледаме на света и на самите нас.

Боята за коса съчетава в себе си частица от личната ни индивидуалност. Ето защо изборът на подходяща боя за коса, която да не увреди косъма и същевременно с това да създаде желания ефект е от изключителна важност.

Произход на боята за коса

Най-ранните намерени свидетелства със съвети за разкрасяване и боядисване датират от Древен Египет и са записани в т.нар. Папирус на Еберс – с  дължина почти 20 метра и състоящ се от 110 страници, в него се съдържа детайлна медицинска информация включително свързана с боядисването. Уви, в миналото дамите

Боя за коса-3
Боя за коса

са били подложени на огромни изпитания по отношение на боядисването. За да могат да изсветляват косите си например, са използвали настойка от филизи на леска и токсичните соли на морската вода или смес от козя мас и пепел.

Рецептата затова да са брюнетки пък включвала балсам от пиявици, държани 70 дни в смес от вино. За щастие в началото на 20 те години Еужен Шулер дава началото на първата линия безвредна боя за коса наречена L’Aureale.

Видове боя за коса

 

Ако до преди само две десетилетия видовете и цветовете боя за коса са били сравнително ограничени, то в съвременното консумативно общество магазинната мрежа представлява океан от различни видове бои открояващи се по вид, марка, ценови клас, произход, качество и най-вече цветове.

Временна боя за коса

В случай, че имате определен повод или не сте убедени, че желаете да се боядисвате решението е временна боя за коса. Ако ви предстой тематична вечер, на която да бъдете с определен костюм, най-подходящо е да ползвате спрей за коса. Нюансите при тази боя за коса варират от бяло, синьо, жълто, оранжево, зелено, червено и др. и са чудесен вариант за експерименти.

Боя за коса-4
Боя за коса

Следващата група временни бои са т.нар. времени шампоани, мус за коса, деми-перменентни, семе-пермененрни или блясък. Плюсът при тези бои, е че за разлика от пермаментните те са безвредни и се отмиват лесно и бързо.

 

 

Пермаментна боя за коса

 

По своята същност функцията на пермаментната боя за коса е да бъде промемен цветът на косъма, да се подобри естественията му цвят или да се покрият белите коси. Това, което трябва да имате предвид, е че пермаментната боя за коса използва химически реакции, за да променя цвета на косата, а понякога и самата й текстурата, затова трябва да бъдете много прецизни при избора си.

Какво трябва да знаем за  боядисването на косата

Боя за коса-5
Боя за коса

Въпреки, че голяма част от хората предприемат боядисване на косата в домашни условия, добре е да се обърнете или към професионалист, или предварително да се запознете с тънкостите, за да не увредите косата си или още по-зле – да имате цвят, които не е според очакванията ви. Важно е да знаете как реагира боята към естествения цветен пигмент на косата ви. Той се съдържа в средния слой на косъма и бива защитен от външната обвивка – кутикула. Това е покривка изградена от припокриващи се сегменти наподобяващи люспите на риба. Боята за коса е необходимо да ги разтвори, за да проникне. При пермаментните бои за коса резултатът се постига чрез амоняк, който въздейства на косъма да се подуе и отпусне, за да приеме боята. За разлика от семи-перманентните бои, които падат след около определен брой измивания, пермаментните бои са трайни.

Изсветляване на косата преди нанасяне на боята за коса

 

Боя за коса-6
Боя за коса

В случай, че желаният цвят на косата ви е по-светъл от вашия естествен косъм или искате да имате сини, розови лилави или други отенъци, за да могат да се получат при тъмна или кестенява коса, е необходимо цялата коса или конкретни желани участъци да бъдат изсветлени. За целта трябва да прибегнете към изсветлител. Действието, което той оказва на косата е взаимодействие с молекулата на меланин в косъма. При приключване на интервенцията меланинът продължава да съществува, но молекулата е вече безцветна. Въпреки това е възможно е косата да има жълти отенъци, тъй като това е естесвения цвят на кератенина.

Боядисване на косата с къна

Освен временните бои за коса, друг сравнително безвреден и същевременно устойчив метод е боядисването с къна. По своята същност къната е натурален подхранващ продукт, която дарява косата с интензивен и жизнен цвят. Натуралната къна е зелена на цвят, a червената й пигментация се активира едва, когато се разтвори в малко течност – гореща вода, чай или лимонов сок, който допълниелно фиксира цвета. За да имате интензивен цвят може да добавите счукан карамфил. Обикновенно цветът, който може да добиете от боядисването с къна е червен, тъмен махагон или черен. В търговската мрежа може да срещнете и други

Боя за коса-1
Боя за коса

нюанси, но обикновенно те са с примес на бои. Важно е да знаете, че вече боядисана с къната корекция с боя за коса може да правите след 2-3 месеца. При всички положение, който и метод да изберете за боядисването на вашата коса, препоръчително е да се посъветвате с фризьора си, за имате мечтания резултат.

Произход на боята за коса

Видове боя за коса

Временна боя за коса

Пермаментна боя за коса

Какво трябва да знаем за  боядисването на косата

Изсветляване на косата преди нанасяне на боята за коса

Боядисване на косата с къна