Боя за стена – фасадна

Избор на интериорна и фасана боя за стени

В магазинната мрежа се предлага богат асортимент от бои за стени. Най-общо в зависимост от предназначението си боя за стенате се разделят на екстериорни, наричани още фасадни за външна употреба, интериорни за вътрешна употреба, и универсални – както подсказва името, те са подходящи и за интериора, и за екстериора.

Фасадна боя

Освен че определя облика на една сграда, осигурява и защита на фасадата. Ето защо трябва да издържа на атмосферни влияния: промени в температурата, дъжд, сняг и слънце. Фасадните бои за стени могат да бъдат на водна основа или с органични разтворители.

На водна основа

Масово употребявани от фасадните бои за стени на водна основа са силиконовите и силикатните. Силиконовите не пропускат вода, имат висока паропропускливост и с тях фасадите не задържат замърсявания. Силикатните не допускат развитието на плесен и мухъл и са предпочитан вариант в случаите, когато влагата, идваща от вътрешната част на сградата, е по-висока от атмосферната влага.

С органични разтворители

С цел опазване на здравето и околната среда се употребяват по-рядко от тези на водна основа. Тяхното предимство обаче е, че могат да се използват и при минусови температури, което означава, че са подходящи не само за лятото, но и за есента и пролетта. Освен това дъждът не ги уврежда, дори да са нанесени наскоро.

Изберете боя за стена 1
Изберете боя за стена

Интериорни бои за стени

Предназначени са за стените в интериора, като изборът трябва да бъде съобразен с вида на помещението, за което се купуват. Добре е например за кухнята да се използва интериорна боя, която не задържа мръсотия, за антрето и коридорите – такава, която лесно се почиства и не позволява развитието на микроорганизми. За влажни помещения се избира продукт с висока въздухопропускливост и паропропускливост.

Матови, сатенени или с блясък

Най-често за стените в интериора се използват бои с блясък подходящи за кухнята или сатенени отличен вариант за хола. Матовите прикриват несъвършенствата по-добре, но обикновени се предпочитат за тавани, защото се поддържат по-трудно.

Ако се затруднявате с избора на боя за стена за интериорните стени или фасадата, не се колебайте да се консултирате със специалист. Той ще ви помогне да се спрете на най-подходящия вариант, в зависимост от спецификата на сградата или помещението. По този начин ще се постигне отлично качество и дълготрайност на крайния резултат.

Повече за  боя за стена 2
Повече за боя за стена
Повече за  боя за стена 3
Повече за боя за стена
Информация за боя за стена 4
Информация за боя за стена
Изключително добри боя за стена 5
Изключително добри боя за стена
Повече за  боя за стена 6
Повече за боя за стена

Избор на интериорна и фасана боя за стени
Фасадна боя
Интериорни бои за стени