Боя за стена – Свойства

Каква боя за стена да изберем?

Препоръчително е да боядисвате жилището си веднъж на две години, но ако в него живеят повече хора e добре това да се прави всяка година. Изборът на боя за стена зависи от мазилката. Подходящи, както за ново, така и за старо строителство, са следните бои: варни, туткалени, циментови и алкално устойчиви.

Поправките по мазилката трябва да се извършват по възможност със същите или с близки по състав материали, за да се избегне евентуална разлика в абсорбирането на водата.

Съвети и трикове

Преди да изберете боя за стена, трябва да сте наясно с всички стъпки на подготвителния процес. Хубаво е повредени и изкъртени места, дупки по стените да се запушат с гипсов разтвор или с варо-пясъчен хоросан, а старият пласт да се измие със сапунен разтвор.

След като се набави и приготви всичко необходимо за боядисване, трябва да се свалят завесите и пердетата, да се съберат и опаковат дребните предмети, да се извадят от стените всички гвоздеи и да се запълнят и измажат всички дупки и цепнатини с гипс или варов разтвор.

По-леките неща, като малки маси, столове, микровълнова, телевизор и други, трябва да се пренесат в друго помещение, а по-тежките да се преместят в средата на помещението и да се покрият с непотребни одеала, върху които се поставя хартия или полиетиленови листове. Подът трябва да се покрие с вестници.

Стените се измиват с топла вода и ако е нужно, се изстъргват, докато са влажни. Ако стените са били облепени с тапети, които трябва да се сменят, те се намокрят с четка, потопена в топла вода, след което се отлепят с шпатула. След премахването на тапетите трябва да се подготви основата на стената. Тази операция не бива да се подценява, тъй като нито доброто боядисване, нито новите тапети биха могли да закрият повредите в мазилката, колкото и грижливо да са направени.

Накрая идва най-сладката част при избора на боя за стена: съчетанието на цветове и хрумването на налудничеви идеи за нестандартни концепции във Вашия дом. Очаквайте съвети и предложения в следващи публикации.

Голямо разнообразие боя за стена 1
Голямо разнообразие боя за стена
Видове боя за стена 2
Видове боя за стена
Типове боя за стена 3
Типове боя за стена
Изберете боя за стена 4
Изберете боя за стена

Каква боя за стена да изберем?
Съвети и трикове