Детски дрехи – Цветове

Розово за момиче, синьо за момче?

Забравете. Всъщност, задавали ли сте си въпроса откога при детските дрехи е наложен този джендър-обусловен стандарт? Не е ли противоестествено индустрията да е извървяла толкова дълъг път от малките ангелоподобни създания в бели викториански ризки и рокли от старите снимки, до цветния кич днес? Обратима ли е тази тенденция?

Да, съгласни са както клиентите, така и търговците на детски дрехи.

Само допреди стотина години изобщо не е съществувала отделна детска мода. Малчуганите са били обличани в бяло, а до времето на първата подстрижка 6-7 години са носели унисекс рокли и нежни къдрици. Това, разбира се има своите практични основания – белите памучни рокли и ризи могат да се поддържат в добър вид, като се избелват многократно – все пак става въпрос за периода, предшестващ индустриалната революция и в частност наличието на пералня във всеки дом. Дори и след този период, малките деца са носели дрешки, умалено копие на дрехите на възрастните – костюми за момченцата и рокли

корсети за момиченцата

Просвещението носи освен всичко друго и идеята за невинността на детството, която намира своя външен материален израз в създаването на специални детски дрехи за малките човечета.

По-нататъшният индустриален прогрес, улесняването на достъпа до качествени и цветни тъкани, както и поддръжката им, въвежда повече цвят върху детските дрехи. Но дори и през 20-те години на миналия век тази цветна новост е била въведена с точно обратен на днешните ни представи знак – розовото се е смятало за агресивен и мъжествен цвят, а синьото – за ангелски и нежен.

Друга технологична новост води до истински бум в тази индустрия. С появата на усъвършенстваната пренатална диагностика все повече семейства и все по-рано са успявали да научат пола на детето си. Това довело след себе си цяла нова пазарна ниша, която трябвало да бъде запълнена. Вече не било в духа на времето децата да носят еднакви бели роклички, които се предават от едно на друго дете в семейството. Наложен бил маркетинговият модел за цялостно оборудване на семейството, очакващо наследник, с всичко – от дрехи, до домакински принадлежности – за новото бебе. Веднъж в синьо за момченцето, а след това наново в розово за момиченцето. Тогава цветът е бил наложен като носител на този консуматорски импулс. Бебетата от бейби бум поколението са били отглеждани в паралелни цветни вселени.

Днес обаче тенденцията постепенно се обръща. Все повече млади семейства, в духа на минимализма, отговорната консумация и екологичната самоосъзнатост, предпочитат да купуват джендър-неутрални стоки и детски дрехи в неутрални тонове.

Нашият каталог с детски дрехи 1
Нашият каталог с детски дрехи
Разгледайте детски дрехи 2
Разгледайте детски дрехи
Информация за детски дрехи 3
Информация за детски дрехи
Достъпни детски дрехи 4
Достъпни детски дрехи
Разгледайте детски дрехи 5
Разгледайте детски дрехи

Розово за момиче, синьо за момче?
Да, съгласни са както клиентите, така и търговците на детски дрехи.
корсети за момиченцата