Гражданска отговорност история

За какво да се внимава при сключването на Гражданска отговорност?

 

С покупката на нова кола възникват и множество задължения за нейния собственик, които обаче не бива да бъдат забравяни. Едно от тях е например сключването на Гражданска отговорност. Без нея  автомобилът не само няма да може да бъде регистриран в КАТ, но и няма как да бъде използван.

Какво представлява тази Гражданска отговорност? (Какво представлява продуктът?)

Гражданска отговорност-9
Гражданска отговорност – полезни съвети

Гражданската отговорност е вид застраховка, която покрива вреди, причинени от инцидент, при който виновен е застрахованият. В случай на автомобилна катастрофа например Гражданската отговорност покрива причинените материални и нематериални щети върху невинните участници в инцидента.

Какви видове застраховки Гражданска отговорност има? (В какви разновидности се предлагат продуктите?)

Съществуват различни видове застраховка Гражданска отговорност в зависимост от лицето, което се застрахова. Гражданска отговорност могат да сключат брокери, превозвачи, лекари, нотариуси, туроператори, както и хора, използващи огнестрелно оръжие. Във всички тези случаи  лицата се застраховат за потенциалните случаи, в които могат да причинят някаква вреда на друг човек. Някои от изброените застраховки са доброволни, но други, като например Гражданската отговорност за собствениците на автомобили, са задължителни.

 

Защо се появи нуждата от сключване на Гражданска отговорност за шофьорите? (История на продукта)

Германия може да бъде обявена за майка на съвременния автомобил, а годината на раждането е далечната 1885 г. Тогава Карл Бенц, създателят на компанията Mercedes-Benz, конструира собствена триколка, за която получава и патент. Десет години по-късно Бенц продава и първия серийно произвеждан модел автомобил.

Първоизточникът на днешните коли обаче са колелата, които започват да се използват още през 3 век пр. Хр. През следващия век стартира и масовата употреба на колесници, задвижвани от коне.

Гражданска отговорност-6
Гражданска отговорност – за една година

Първата голяма стъпка към съвременния автомобил е направена чак през 15 век, когато Леонардо да Винчи изобразява скици на задвижваща се самостоятелно кола. До този момент единствено се е допускала възможността, някога в далечното бъдеще, да бъде произведено превозно средство, което не се задвижва от животни.

През 17 век се създава и първият двигател на автомобил, задвижван от барут. Това е и далечният братовчед на съвременните двигатели с вътрешно горене. През следващото столетие парните двигатели постепенно се усъвършенстват. А през 19 век, благодарение на Бенц, се конструира и първата съвременна кола, задвижвана от двутактов двигател.

През 20 век постепенно автомобилът се превръща от иновация в основно средство за придвижване.  Броят на колите по света днес е около 600 милиона. Пада се средно по едно превозно средство на 11 души. За България статистиката не е много по-различна. Увеличеният брой автомобили по пътищата обаче предизвика и скок в честотата на катастрофите. Това въведе и нуждата от застраховка Гражданска отговорност, която да покрие рисковете при настъпване на подобни инциденти.

Съществува ли алтернативно решение за такъв вид злополуки? (Защо вашият тип продукти или услуги е по-добър от други, алтернативни решения?)

Притежанието на застраховка Гражданска отговорност за собствениците на автомобили в България е задължително. Изключение е единствено, ако превозното средство е спряно от движение. Във всички други случаи, ако собственикът не притежава Гражданска отговорност, той подлежи на санкция. Това важи и когато колата не се използва.

Как действа застраховката Гражданска отговорност? (Каква технология използвате? Как точно се произвежда вашия продукт или как точно се предоставя вашата услуга?)

Гражданска отговорност-8
Гражданска отговорност – на вноски

След покупката на автомобил е необходимо всеки собственик да избере добра застрахователна компания, с която да сключи договор за Гражданска отговорност. Чрез това споразумение фирмата се задължава в случай на катастрофа да покрие материалните и нематериалните щети, причинени от нейния клиент. Пример за подобни вреди са, от една страна, повредата по автомобил – счупен фар, предно стъкло, врата или друга част на колата. От друга страна, нематериалните щети са увреждането на психическото или физическото човешко здраве. Това включва например травми на вътрешни органи, счупени крайници и дори смърт.

Произтичащите от тях финансови задължения застрахователната фирма изплаща на пострадалото трето лице. Важен елемент е, че всяка една Гражданска отговорност не покрива щетите по автомобила на виновния за катастрофата водач. Тя действа спрямо задълженията му към другите пострадали лица.

Гражданската отговорност също така се отнася за определен автомобил, а не за човек. Тоест не само собственикът на колата, но и този, който я кара, е застрахован при причиняване на вреди при катастрофа.

 

Има ли значение застрахователят при сключването на Гражданска отговорност? (С какво вашите услуги са по-добри от тези на преките конкуренти?)

Въпреки че Гражданската отговорност за шофьори е задължителна и съществува единна рамка с условия, то

Гражданска отговорност-4
Гражданска отговорност – избери си брокер

изборът на компания не е без значение.

На първо място, застрахователните компании предлагат различни ценови условия за сключване на Гражданска отговорност. Цената навсякъде се формира на база  стойността на щетите, които компанията смята, че ще бъдат причинени. При нас обаче тя се определя  винаги въз основа на ясни критерии като възраст на водача, шофьорски стаж, статистически наблюдения (миналогодишни катастрофи и инциденти), технически характеристики на превозното средство и други. Поради това нашето финансово предложение е най-доброто възможно на пазара.

Друг важен критерий в избора на застрахователна компания е териториалното покритие, което тя предоставя. Всяка Гражданската отговорност действа не само на територията на България, но и в останалите държави членки на Европейския съюз. Това се случва без да е необходимо издаването на някакъв допълнителен документ. Нашата компания обаче предлага и безплатно издаване на зелена карта. Тя представлява международен сертификат към Гражданската отговорност, чрез който застраховката става валидна и на територията на други държави като например Русия, Турция, Македония, Украйна и Албания. При катастрофа или при пътна проверка в съответната държава, зелената карта  ще бъде изискана, за да се установи дали застраховката важи там.

Гражданска отговорност-5
Гражданска отговорност – проучи компаниите

Нашата застрахователна компания не изисква и заплащането да се осъществява на един път. Ние предоставяме възможността за плащане чрез месечни вноски. За разлика от другите застрахователни компании, които предоставят същата услуга, при нас разсроченото плащане не завишава крайната цена.

Предоставяме също така възможност и за онлайн поръчка на Гражданска отговорност. От една страна, това спестява пари, тъй като почти всички банки взимат комисионна за всеки направен превод. От друга страна, поръчката на Гражданската отговорност през интернет спестява допълнително ценно време.

Има ли специални предложения? (Имате ли различни типове клиенти и специални предложения за тях? За какви потребители и за какви различни употреби или ситуации са подходящи различните разновидности на продуктите и услугите ви?)

Освен застраховката Гражданска отговорност за автомобилисти предлагаме и други специфични видове застраховки. Такава са например Гражданската отговорност за превозвачи, лекари, нотариуси, охранители и брокери, както и застраховката живот и дом. При сключване на Гражданската отговорност за шофьори предоставяме и процентова отстъпка за всички останали видове застраховки, включително допълнителните за автомобила като например каското.

За какво да се внимава при сключването на Гражданска отговорност? (Какво бихте посъветвали вашите потенциални клиенти? По какви критерии да отличат качествения или некачествен продукт и услуга във вашата категория?)

Гражданска отговорност-2
Гражданска отговорност – научете повече

Задължителната застраховка Гражданска отговорност  на автомобилите се сключва за срок от една година, като този период не се променя в зависимост от застрахователната компания. Допуска се подписването на Гражданска отговорност и за по-кратък срок, но това е само в специфични случаи. Такива са например застраховката за автомобили с временна или транзитна регистрация. В това изключение попадат също застраховките на фирми, които извършват внос и продажба на автомобили, както и самоходните машини и бавно движещи се превозни средства. На предложения за по-дълъг или по-кратък срок е препоръчително да не се гласува доверие.

Финансовите граници на застрахователите са също така с определен минимален праг. Не са надеждни компаниите, които предлагат по-ниски от следните рамки на отговорност. За всеки инцидент с едно пострадало лице, застрахователят трябва да заплати сума до 2 000 000 лв. Ако пострадалите са повече на брой лица, то сумата скача на 10 000 000 лв. При материалните вреди границата на отговорност е 2 000 000 лв.

Ако компанията, с която сключвате Гражданска отговорност, изисква да й заплатите допълнителна сума, която не присъства в договора, е препоръчително да не се съгласявате. Застрахователите нямат основание да искат нещо подобно от вас. Възможно е да има допълнителни плащания, но те или са към друга институция (такси към банка), или се отнасят за допълнителна услуга (издаването на зелена карта).

Какво се случва, ако липсва Гражданска отговорност? (Какви са ползите от употребата на вашите продукти, Как се чувства доволният клиент след като опита вашия продукт или услуга? Какви проблеми решават вашите продукти и услуги? Какво би станало ако клиентите ви не ги ползват?)

Макар Гражданската отговорност да е задължителна за всеки собственик на автомобил, тя е на практика инвестиция за вашето спокойствие. В случай, че се допусне нежелана грешка и причините на някого финансови или нематериални щети, може да бъдете спокойни, че няма да се наложи заплащането на непосилна за вас сума.

Гражданска отговорност-3
Гражданска отговорност – винаги коректни

Чрез подписването на Гражданска отговорност си спестявате и опасността от налагане на санкция от страна на държавата. Евтиното понякога излиза по-скъпо, като глобата често е с по-голяма стойност от годишната вноска към застрахователната компания.

Какви са тенденциите? (Запознати ли сте с любопитни тенденции на пазара и на потреблението?

Според застрахователния бизнес най-търсеният вид застраховка е именно Гражданската отговорност за автомобилисти. Тази услуга устойчиво се повишава с оглед и на увеличаващия се брой нови шофьори и автомобили в страната.

Кои са най-често задаваните въпроси? Какви са най-често задаваните въпроси, които задават клиентите преди да направят покупка? Какви са най-добрите отговори на тези въпроси?)

Най-голямо притеснение в хората будят клаузите от договора. Често отправените въпроси са във връзка с определени части на споразумението. За разлика от другите застрахователни компании, ние имаме на разположение служители, които отговарят на всички запитвания на клиента, още преди подписването на договора. По този начин предотвратяваме развитие на случай като този на Иван. Той бе силно недоволен от друга застрахователна компания клиент, който ни сподели за своя лош опит. На него му се е наложило да

Гражданска отговорност-4
Гражданска отговорност – сключи сега!

подпише договор с друг застраховател, без да има възможност внимателно да прочете условията. Няколко

месеца по-късно компанията отказва да изплати щети на Иван с аргумента, че според договора тя не носи отговорност в този конкретен случай. В последствие Иван открива наличието на въпросните разпоредби в договора, с които обаче той не е бил предварително запознат.

Най-добрият съвет, който може да дадем на нашите клиенти, е винаги да се четат внимателно условията по споразумението. Единствено по този начин може да се направи информиран и правилен избор.

Какво представлява тази Гражданска отговорност?

Защо се появи нуждата от сключване на Гражданска отговорност за шофьорите?

Има ли специални предложения?

Съществува ли алтернативно решение за такъв вид злополуки?

Има ли значение застрахователят при сключването на Гражданска отговорност?
Как действа застраховката Гражданска отговорност?

Какви видове застраховки Гражданска отговорност има?
Кои са най-често задаваните въпроси?
Какви са тенденциите?

Какво се случва, ако липсва Гражданска отговорност?

За какво да се внимава при сключването на Гражданска отговорност?