Гражданска отговорност необходима

Гражданска отговорност – задължителна и крайно необходима

 

Имате нова кола…Чудесно! Не забравяйте да сключите гражданска отговорност!

Може би се чудите защо трябва да сключите гражданската отговорност? Още един разход, свързан с притежанието на автомобил… Ако ви се струва безсмислено да я правите и смятате себе си за добър шофьор, тогава си представете следната ситуация:

Гражданска отговорност-7
Гражданска отговорност

Чакате на светофар, слушате радио и изведнъж подскачате. Обръщате се и виждате, че са ви ударили. Излизате и не може да повярвате на големината на вдлъбнатината. Виновният започва да се извинява, но вече е късно. Щетата е нанесена. Опитвате се да запазите спокойствие, докато се обаждате на полицията и на застрахователната ви компания. В такива моменти осъзнавате колко е важно, че гражданската отговорност е задължителна за всички, притежаващи транспортно средство. Защото това означава, че виновната кола също има направена такава застраховка. Ще получите обезщетение за нанесените вреди, с което ще можете да ги поправите.

Какво всъщност е гражданска отговорност?

Гражданската отговорност е вид застраховка. При пътни произшествия застрахователят изплаща нанесените материали щети и изплаща обезщетения на пострадалите трети лица (колоездачи, пешеходци и др.) Срокът за сключване е за една година. Предоставя ви се възможност за разсрочено плащане на две или четири вноски.
Застраховката е със задължителен характер и не представлява вид данък, както част от хората смятат. Чрез нея пострадалите при инцидент са осигурени финансово за нанесените щети. Гражданската отговорност изплаща и обезщетение на близките на загиналите при катастрофа.

Гражданска отговорност-9
Гражданска отговорност

Единственият случай, в който не е задължително да сключите гражданска отговорност е ако превозното средство е спряно от движение.

Гражданската отговорност – възникване

След появата на автомобилите, хората започнали да осъзнават, че транспортното средство е опасно, особено в ръцете на невнимателни шофьори. През 1898 г. е първото сключване на гражданска отговорност. Притежаването на автомобил се е считало за лукс и заради това цената на полицата е била висока.
Първата държава, която прави гражданската отговорност задължителна е САЩ. Това става през 1925 г. в щата Масачузетс. И до днес обаче има щати, в които тази застраховка е с доброволен характер.
1927 г. е годината на сключване на първата застраховка Гражданска отговорност в България. Въвеждането и в държавата е станало през 1917 г., но първоначално се е отнасяла само за селскостопанските машини и по-късно е обхванала и автомобилите.

Гражданска отговорност – какво покрива и какво не

Покритието на застраховката Гражданска отговорност е определено от застрахователния кодекс и се отнася за неимуществени и имуществени вреди, причинени на трети лица. Ако вземем по-горния пример. В случая вие ще получите парично обезщетение и ще можете да ремонтирате вашия автомобил. Но ако ролите се сменят и виновният сте вие, то тогава Гражданската отговорност няма да покрие вашите щети. Тя няма да ви компенсира по никакъв начин финансово. Тук роля играя Каското.

Гражданска отговорност-6
Гражданска отговорност

Друг пример за нанасяне на щети, които не се покриват от застраховката Гражданска отговорност е спирането на паркинг. Ако тогава друг шофьор ви удари, фактът, че той има застраховка по никакъв начин няма как да компенсира щетите, нанесени от него. Гражданската отговорност покрива щети само ако автомобилът е бил в движение при извършване на инцидента.
Други вреди, непокриващи се от Гражданската отговорност са вреди нанесени при превозване на радиоактивни субстанции, химически вещества, които са опасни, вреди, причиняващи замърсяване на
околната среда, вреди, причинени при използване на транспортното средство по време на война или терористичен акт и др.

Онлайн гражданска отговорност От няколко години насам е възможно и онлайн застраховане. Защо това е правилният избор за вас?

Дава ви се възможност за сравнение на цените в застрахователните компании в удобно за вас време. Може да си направите гражданска отговорност в комфорта на вашия дом без да се съобразявате с работното време на компаниите. Още една причина, заради която пестите време, е това, че няма да ви се налага да обикаляте по офисите или да звъните по телефони, за да питате за условията и цените. Избирайки сключването на гражданска отговорност, вашият избор е подпомогнат от инструменти. При онлайн застраховането получавате отстъпка от цената.
Притеснявате да въвеждате лични данни в интернет? Това е напълно нормално. Но нека ви успокоя. Данните, които въвеждате в системата, са защитени със специален софтуер за сигурност и се обработват по Закона за защита на личните данни.
Полицата и стикерът ще бъдат доставени на избраното от вас място – на домашния адрес или на работния. Доставката се извършва в рамките на 2 работни дни и е безплатна. Вариантите за плащане са три: онлайн с карта, чрез epay или в брой при доставка на куриера.

Гражданска отговорност – цени

Гражданска отговорност-1
Гражданска отговорност

Това, което всеки от вас го вълнува е как се формира цената. Тя се определя с помощта на специален калкулатор. Няколко са факторите, които я образуват. Първите са видът и техническите характеристики на превозното средство. Ако притежавате лек автомобил, електромобил, мотоциклет или ATV се взима предвид кубатурата на двигателя. Същото важи и за различните видове ремаркета. За товарни автомобили е важно до колко килограма е тяхната товароносимост. При автобуси, трамваи и тролейбуси се отчитат броят места.
Другите фактори, определящи цената на гражданската отговорност са възрастта на водача, регистрационен номер, годината на производство на превозното средство, с каква цел се използва и адресът на собственика по талон.
След като въведете данните в системата, тя изчислява сумата и също така я разделя на разсрочени вноски.
Гражданска отговорност – глоби Ако сте от тези хора, които са решили да си спестят гражданската отговорност, следващите няколко реда ще ви запознаят с последиците, които могат да настъпят от това ваше действие. Те са от финансов характер.
250 лв. e глобата за физически лица и 2000 лв. – за юридически. 400 лв. е глобата ако вие не сте собственика на управляваното превозно средство.
Глоби ли са ви един път, но вие все още не сте убеден, че си заслужава да сключите гражданска отговорност. Може би следващите цифри ще ви разубедят? 800 лв. за физически лица и 4 000 лв. за юридически.
И ако си карате спокойно колата без наличие на гражданска отговорност и никой досега не ви е спирал, това не означава, че няма как да ви глобят. Никога не забравяйте за наличието на камери. Те могат да направят проверката, сканирайки номера на автомобила. И ако установят, че нямате гражданска отговорност, ще ви бъде изпратено известие за глоба.

Гражданска отговорност-5
Гражданска отговорност

Ако вашата полица е невалидна и ви спрат за проверка има голям шанс да ви бъде временно отнета шофьорската книжка.
Може да имате валидна застраховка, но да сте забравили да лепнете стикера на предното стъкло или сте оставили талона вкъщи. При спиране за проверка и установяване на тези липси, санкцията е 50 лв. Така че никога не ги забравяйте!
Виновни сте за пътно произшествие, но нямате гражданска отговорност…какво следва? Причинените от вас щети се покриват от Гаранционния фонд. И след това фондът предявява претенции към вас. Това се отнася за нематериалните щети. Но ако щетата е материална, тогава вие я поемате.
Вашето спокойствие на пътя се осигурява чрез сключването на гражданска отговорност. И точно заради това е важна и задължителна.

Имате нова кола…Чудесно! Не забравяйте да сключите гражданска отговорност!
Какво всъщност е гражданска отговорност?
Гражданската отговорност – възникване
Гражданска отговорност – какво покрива и какво не
Онлайн гражданска отговорност От няколко години насам е възможно и онлайн застраховане. Защо това е правилният избор за вас?
Гражданска отговорност – цени