Как да намалим сметките си за ток

Как да намалим сметките си за ток с няколко лесни навика

 

Месечните сметки за ток се превръщат във все по-голям проблем за редица потребители в нашата страна. Те удрят сериозно върху домашния бюджет и са източник на голям стрес и притеснения. Можем ли да направим нещо, за да подобрим поне малко ситуацията? Всъщност да, можем.

Усвояването на няколко прости навика ще ни помогне да намалим изразходването на електроенергия, а оттам и сметките си в края на месеца. Нека да видим кои са тези навици:

Как да намалим сметките за ток-1
Как да намалим сметките за ток

 

 1. Ползване на енергоспестяващи крушки

  – ако ги избягвате заради цената, правите сериозна грешка. Да, малко по-скъпи са от обикновените такива, но ефективността им е многократно по-голяма. Освен дългата си продължителност на живота, те намаляват в пъти изразходването на енергия за осветление. Енергоспестяващите крушки носят значителни ползи както за вашия домашен бюджет, така и за планетата като цяло.

 2. Изключване на ежедневните уреди

  – имаме предвид уредите, които използвате всеки ден, без да имате представа колко всъщност ви струва това. Телевизорът, компютърът и различните музикални устройства могат да бъдат сериозен източник на разходи за домакинството. Добра идея би било да ги изключвате винаги, когато не ги използвате. Сигурни сме, че ефектът от тази мярка ще бъде видим за вас.

 3. Прилагане на няколко кухненски трика

  – възможно е готвенето също да стане доста по-икономичен процес. Трябва само да поставите капака

  Как да намалим сметките си на ток-2
  Как да намалим сметките си на ток

  върху съда и ще спестите до 20-30 процента от електроенергията. Освен това не е препоръчително да държите отворена вратата на хладилника прекалено дълго, нито пък да поставяте самия хладилник в близост до уреди, излъчващи топлина.

 4. Бойлер на нощна тарифа

  – много хора предпочитат да включват своите бойлери след прибирането си от работа. Така се стопля вода, с която да се изкъпят по-късно. Съветът ни към вас обаче е да избягвате този вариант. Включвайте бойлера преди лягане и го изключвайте на сутринта. Разбира се, целта е да се използва значително по-ниската нощна тарифа. Ако притежавате нов и качествен модел бойлер, би трябвало да остава достатъчно топла вода и за вечерта.

Ползване на енергоспестяващи крушки

Изключване на ежедневните уреди

Прилагане на няколко кухненски трика

Бойлер на нощна тарифа