Кола под наем, живот на свобода

КОЛА ПОД НАЕМ, ЖИВОТ НА СВОБОДА

 

Наемането на коли в последните години се превръща в жизненопулсираща световна индустрия. Това съвсем не е нов бизнес, а в 21 в. става и един от основните. Човекът все повече се превръща в Homo Mobilis…

Кола под наем 1
Кола под наем – път

През 2017 г. той предпочете споделената кола- хората се събират, за да пътуват заедно, намират се благодарение на информационните мрежи. Услугата е известна в целия свят като carpool/carsharing, rideshare (английски), covoiturage (френски), Mitfahrgelegenheit (немски). Човек може да комуникира „live“, а транспортът е бърз, евтин, щадящ околната среда, играе важна социална роля в общуването между хора от различни части на една страна, регион, култура. Значително се промени customer persona – той се превърна в човек, който прави бизнес докато пътува и почива, докато прави бизнес. така се роди неологизмът “bleisure”, съставен от елементи на бизнеса и свободното време и описващ съчетанието на тези две неща само в едно пътуване, при това с кола под наем, предпочетена пред собствената, т. е. роди се бизнес пътешественикът, ‘blessure/bleisure traveler’. Така услугата „кола под наем” се превръща в необходима индустрия, която се вмества в изискванията на деловия човек – гъвкавост, подвижност и информираност, и очертава границите на неговата съобразителност, адаптивност към средата, в която се движи и действа.

Класическите компании за наем на коли

 

Кола под наем 2
Кола под наем – история

Te се „изправиха на крака”, принудени да разширяват дейността си и да подобряват качеството на услугите си. Те въведоха услугата „поръчка на кола под наем в точно определен час” . За всички тях е ясно, че трябва да се разкриват все по-дълбоко скътани и неизкарвани досега на повърхността детайли от местната среда, за да запазят дяловото си пазарно присъствие. Досегашните лидери и тук повеждат играта: Hertz Global Holdings и Avis Budget Group през 2017 г. постигнаха значителни финансови резултати, съчетавайки размера на своите „флотилии” от коли под наем с реалното търсене на реалния конкретен пазар, прецениха колко коли са нужни за качествена услуга, а ненужните продадоха. Hertz направи още една крачка напред: намери допълнителни притоци на приходи, предлагайки експертиза в мениджмънта (стратегии и конкретни решения) на парка от коли за Uber и Lyft: след дълбочинен анализ, продаде колите им на шофьори от споделеното пътуване и така навлизе и в този бизнес.

Малко история съвсем не е излишна …

Наемането на коли е нова индустрия, но CV-то й като услуга е на повече от век: първите сведения са от 1906, а като организиран бизнес – от 1912, когато се създава германската Sixt с 3 коли под наем; 1916 в Небраска стартира компанията на Джо Сандърс с един форд, модел Т, при това и той на заем, в 1917 компанията вече дава 18 коли под наем за 10 цента на миля, 10 години по-късно владее бизнеса с коли под наем в 56 града, в 1955 е купена от Avis. Първият конкурент на Сандърс е Уолтър Джейкъбс от Чикаго, стартирал в 1918, но с 12 форда, модел Т, само след 5 години компанията му е купена от John Hertz.

Долу-горе по същото време бизнесът тръгва и в Европа, естествено от Великобритания (1920). Истинският му разцвет е след Втората световна война, когато хората тръгват на път, за да се опознаят и да се отърсят от преживения кошмар. Така се създават няколкото и днес международни гиганта в глобализиращия с бизнес „коли под наем”: National Car Rental (1947), Europcar (1949), Enterprise Rent-A-Car (1957), Thrifty Rent A Car (1958) и Budget Rent a Car (1958).

„Надеждата крепи”… световния пазар на коли под наем

 

Кола под наем 3
Кола под наем – живот

Проучванията сочат: През 2016 световният пазар на коли под наем е приблизително $58.26 млрд., очаква се до 2022 ръст от приблизително 13.55% , за да стигне пазарът до близо $124.56 млрд..1. възстановява се глобалната икономика играе важна роля в развитието на самата travel industry; 2. увеличиха се свободните средства, с които се разполага, за да се пътува, особено в развиващите се икономики като Китай, Индия, Бразилия, Австралия; 3. редуцират се общите разходи за мобилността на индивида; 4. по-голяма потребителска гъвкавост при избора на кола за всекидневни нужди. Това са данни от проучвания на Zion Market Research (2017) и МВФ, който очаква през 2018 г. 3.6 % ръст на световната икономика.

Консуматорите все по-често предпочитат наличност на коли в минимално време, операторите се фокусират върху опростени процедури за предоставяне на услугата коли под наем и повишаване на клиентския комфорт, като приемат умни технологии. Последният тренд, който в момента се въвежда в този пазар, е услугата „коли под наем – „полза срещу пари”(value-for-money car rental services) – предоставят се нискотарифни услуги, особено за свободното време; онлайн платформите са предпочитани, за да се разширява географското пазарно присъствие.

Икономичните коли доминират, но MUV-та ще претърпят сериозен ръст, заради иновативния тренд за carsharing services. Географски Северна Америка има най-голям дял в 2015 г. в индустрията „коли под наем”, с ключовите си играчи – Hertz, Avis Budget Group, Sixt, GLobalCARS. В САЩ над 2.10 млн. возила участват в пазара на коли под наем, което генерира месечно постъпления от $1050 на возило. Северна Америка и Европа имат над 65% дял в световния пазар на коли под наем. Но азиатско-тихоокеанският регион е най-бързо развиващ се заради възхода на средната класа и увеличения туристопоток, което води до промяна и в стратегията на обслужване, въвеждане на нови инструменти.

Потребителят има…., иска …., търси…

Увеличената покупателна сила на потребителите, съчетана с нискотарифните самолетни услуги директно влияе на индустрията „коли под наем” и на специфичния й пазар, предимно сухоземен, при съчетаване на бизнеса с културния и опознавателен туризъм. От самите компании за наемане на коли зависи как, кога, къде, с кого да разиграват картите си.

  • От какви документи имам нужда, за да наема кола?
  • Какъв е размерът на застраховката?
  • Как става разплащането?
  • Каква е политиката на компанията при отмяна на предварително направен наем на кола?
  • На каква възраст трябва да съм, за да наемам кола?
    Може ли да наема кола за другиго?
  •  Как да намеря най-евтината кола под наем?
  • За какво най-много трябва да внимавам, когато избирам кола?

Кола под наем,живот на свобода
Класическите компании за наем на коли
Малко история съвсем не е излишна
Световния пазар на коли под наем
Потребителят