Лампи

Лампи

 

Лампите и осветителните тела са най-често използваните уреди за пресъздаване на естествената светлина, като те намират приложение в интериора и екстериора на дома, офиса, улицата и хиляди други места. Те са важен елемент от ежедневието на модерния човек именно заради качествата си, огромния избор от различни предложения, както и множеството си приложения. Технически казано, компонентът в осветителното тяло, който произвежда светлина с помощта на електричество и може да бъде сменен се нарича лампа.

 

Основните компоненти на лампите

Лампи-1
Лампи

Най-често лампите са изградени от комбинация от керамика, метал, стъкло или пластмаса. Металните елементи се поставят в долната част на лампите за да създадат цокъла. През него преминава електричеството, което захранва лампите, като освен това, цокълът ви дава възможност лесно и сигурно да инсталирате вашите крушки във фасунгите на осветителните тела. Цоклите могат да бъдат различни видове, в зависимост от типа осветителни тела, които използвате.

            Лампи с цокъл с едисонова резба

Това е най-широко разпространеният вид лампи по света, като моделът им е разработен в началото на 20 век от Томас Едисон. Този тип лампи разполагат с метални цокли, върху които е поставена дясна резба за завиване във фасунгата. Всички лампи от този тип имат специални обозначения, които изглеждат така: E XX. Буквата „Е“ е задължителна за всички крушки от типа, защото тя означава типа резба (именно едисоновата). След нея има цифра, която представлява диаметъра на резбата на лампата, изчислена в милиметри.

Има общо 10 вида крушки с едисонова резба, в зависимост от диаметъра:

Лампи-4
Лампи
 • 5 мм – характерни за декоративно осветление;
 • 10 мм – подходящи за джобни светлини и фенерчета до 36 V;
 • 11 мм – халогенни лампи;
 • 12 мм – нощни лампи;
 • 14 мм – за полилеи и малки лампи до 220 V;
 • 17 мм – подходящи за уреди до 120 V;
 • 26 мм – стандартни лампи за Северна Америка;
 • 27 мм – стандартни лампи за Европа;
 • 39 мм – лампи, подходящи за индустриална употреба в САЩ и Канада;
 • 40 мм – индустриално осветление за Европа.

            Лампи с цокъл тип байонет

Името на този тип цокъл идва от щиковете на пушките на войниците и тяхната технология за лесно и бързо

Лампи-7
Лампи

поставяне и махане. Този тип лампи са разработени в края на 19 век, като закрепването им към фасунгата се осъществява с помощта на странични щифтове. Наименованията на лампите с този тип цокъл изглежда така: B YY s/d. Буквата “B” идва от „байонет“ или „bayonet”, като след това е стойността на диаметъра на цокъла. Буквите след цифрите обозначават колко пластини за контакт с фасунгата имат крушките – „s“ означава единична (single), а „d“ означава двойна (double).

            Лампи с цокъл с два пина

Лампите с цокъл с два пина се обозначават с буквата “G” и при тях няма точно определен модел на създаване на наименованията и моделите. След буквата “G” може да стои буква U, X, Y, Z, като всяка една от тях обозначава различна спецификация на лампите. За разлика от останалите видове цокли, при лампите с два пина цифрата в наименованието не показва диаметъра, а разстоянието между двата щифта. Така например G4 е лампа с цокъл с два пина, на разстояние от 4 милиметра.

Най-разпространените лампи с цокъл с два пина са моделите G4 и G9 – най-често използвани за осветителни тела в дома, GU10 – халогенни или LED крушки за осветителни тела тип „луна“, както и GU5.3 – LED лампи за осветителни тела тип „луна“.

 

Видове лампи

Лампи-3
Лампи

В зависимост от вашите изисквания, както и спецификациите на осветителните тела, можете да избирате между няколко основни вида лампи:

 • Флуоресцентни и луминесцентни лампи

Флуоресцентните и луминесцентни лампи са едни от най-разпространените енергоспестяващи крушки. Средната продължителност на живота на луминесцентните лампи е над 7 хиляди часа, като това зависи от начина на използване на самите крушки. Този тип крушки се предлагат в широка гама, в зависимост от тяхната цветна температура.

 • Компактни луминесцентни лампи

Компактните луминесцентни лампи са крушки, които най-често се характеризират с навита тръба и продължителен експлоатационен живот. Те са специално разработени за да могат ефективно да заменят лампите с нажежаема жичка. Именно затова тръбата на компактните луминесцентни лампи е навита, за да може да се побира на мястото на крушките с нажежаема жичка. Този тип осветителни тела се характеризират с висока продължителност на живота, много по-голяма енергийна ефективност и по-бяла светлина (от меко бяло до дневна светлина).

 • LED лампи

LED лампите или светодиодни крушки се определят като най-икономичните крушки на пазара, като за минимално количество електроенергия, те могат да произведат доста светлина. В момента можете да намерите LED осветление с почти всички типове цокли, както и в различни размери, форми и приложения.

Лампи-5
Лампи

Начинът на работа на LED лампите се извършва чрез полупроводников материал, като в зависимост от него се определя и цвета на светлината, която самата лампа ще излъчва. Тя може да варира от ултравиолетова до виолетово-синя. LED лампите се характеризират с голяма продължителност на живота и не само това – те са продукт, щадящ природата.

 • Лампи с нажежаема жичка

Само допреди няколко години нямаше домакинство, което да не използва лампи с нажежаема жичка. Изобретени преди 100 години, те дълго време доминираха пазара, докато през 2013 година, Европейският съюз не забрани производството им. Този тип лампи се характеризират с краткотрайна продължителност на живота, по-ниски стойности на осветеност, както и много по-висока консумация на електричество.

 • Халогенни лампи

Халогенните лампи са крушки, които работят на принцип, подобен на тези с нажежаема жичка, но самата лампа е пълна с инертен халогенен газ. Съдържанието на този газ повишава температурата на нагряване на самата жичка, което води до излъчването на по-бяла светлина и значителното намаляване на консумацията на електричество. На пазара можете да намерите и халогенни лампи, които са изпълнени с газ ксенон, който в сравнение с лампите с халогенен газ намаляват още повече използваното количество електричество.

 

Цветна температура на лампите

Цветната температура влияе на това какъв точно нюанс ще бъде светлината, която една лампа ще излъчва. Тези стойности и характеристики на лампите се измерват в Келвини или K. В зависимост от различните изисквания и нужни да всеки клиент, той може да избира между три основни вида светлина: топла (жълта),

неутрална (дневна) или студена (бяла). Основното нещо, което трябва да се запомни за цветната температура, е че колкото по-ниска е стойността, толкова по-жълта ще бъде самата светлина.

            Топла бяла или жълта светлина

Топлата светлина на лампите приема най-ниските стойности (от 2700 до 3500 Келвина) и именно затова е по-жълта. Това е светлината, която лампите с нажежаема жичка излъчват. Възприема се, че тази светлина не

Лампи-8
Лампи

дразни очите и възприятията. Най-честото и приложение е в домашни условия.

            Неутрална или дневна светлина

Това е светлината, която най-много наподобява тази на дневната. Именно затова носи и това наименование. При нея границите са между 4000 и 4200 Келвина и е доста по-бяла от светлината на лампите с нажежаема жичка. Най-честото приложение на неутралната светлина е в офис помещения, както и различни обществени съоръжения и сгради.

            Бяла или студена светлина

Това е най-ярката светлина, която може да бъде постигната от електрически лампи. При нея цветът е ярко бял със сини оттенъци, като стойностите тук са между 5500 и 6500 Келвина. Този тип лампи се използват най-често в офиси, търговски обекти, магазини, супермаркети и други.

 

Мощност на лампите

Мощността на лампите се измерва във ватове W, като доскоро тази стойност се използваше за определяне на яркостта на крушките. Мощността, обаче, може да обозначава различна яркост, като това зависи от самия

Лампи-9
Лампи

тип крушка. Ако например искаме светлина, която да бъде 450 лумена, то тази яркост с лампи с нажежаеми

жички се достига от 40 W крушка; енергоспестяващата лампа ще бъде 9 W, а LED крушка с мощност 6-9 W достига 450 лумена светлина.

Светлинният поток, съпоставен с мощността на лампите определя и количеството енергия, нужно за захранването на крушката. Именно с изразходеното количество енергия се определя разликата между старите крушки с нажежаема жичка и енергоспестяващите лампи.

 

Лампи и осветителни тела

В продуктовата гама можете да откриете висококачествени лампи, които да отговарят на вашите изисквания и да бъдат подходящи за вашите осветителни тела. Ние предлагаме широк избор от различни видове осветителни тела и крушки, подходящи за дома, офиса и бизнеса. Ние ви предлагаме възможността да пазарувате в удобството на дома или офиса си с помощта на он-лайн магазина ни. Изберете висококачествените производители и купете сега, вашите лампи и осветителни тела!

 

Основните компоненти на лампите
Мощност на лампите
Видове лампи

Цветна температура на лампите

Лампи и осветителни тела