Имоти

Всичко, което трябва да знаете за имотите и тяхната покупка

 

Недвижимите имоти са неизменна част от живота на всеки човек. Независимо дали става въпрос за ваш имот или жилище, което използвате под наем, всеки трябва да знае основните характеристики на имотите и за какво трябва да се внимава при работата с тях. Агентите на недвижими имоти са тук да ви помогнат, независимо дали искате да наемате, продавате или купувате жилище. Нашият екип от професионалисти имат уменията да работят с имоти и притежават знанията за пазара и нужните стъпки във всеки един процес, свързан с недвижимо имущество.

 

Преди търсенето на имоти, изяснете какво търсите

 

имоти-1
имоти

Както с всяко нещо, преди да започнете да търсите, трябва да знаете, какво точно искате. При имотите нещата стоят по малко по-различен начин, защото там може да има бъдещи фактори, които да вземете под внимание, но най-важното е да си отговорите на основните 3 въпроса:

  • къде искате да си купите имот,
  • колко искате да е голямо / как трябва да бъде разпределено пространството в апартамента,
  • най-важното – с какъв бюджет разполагате за покупката на имот.

След като си отговорите на тези три въпроса можете да пристъпите към търсенето на имоти, защото вече ясно ще знаете какви са вашите изисквания и с какво сте склонни да направите компромис и кое е истински важно за вас. Това са и първите въпроси, които ще получите при първата среща с агент на недвижими имоти. Той трябва да знае кое би било подходящо за вас и кое не, с кои елементи сте по-гъвкави и кои са задължителни. След като е наясно какви имоти биха ви харесали, той може лесно да отбере жилищата, подходящи за оглед. По този начин можете да си гарантирате, че няма да губите своето време и това на агента с огледи на имоти, които не отговарят на изискванията ви.

 

Преценете квартала, в който търсите имоти

Независимо в кой град решите да търсите имоти, трябва да прецените кварталите, които най-много ви

имоти-2
имоти

харесват за живеене. Помислете дали сте твърдо решени за тези области и най-важното – дали влизат във вашия бюджет. Не е изключено намирането на по-евтини жилища в елитни квартали, но това може да бъде знак, че имоти от този тип може да имат някакви проблеми или недостатъци, които с времето да се обострят.

Посъветвайте се с вашия агент на недвижими имоти дали бюджетът, с който разполагате, е достатъчен за жилище в желаните от вас квартали. Ако цените на имотите са по-високи от очакваното, помислете за алтернативно решение и предложение или се консултирайте с вашия личен банкер за възможността от по-голямо финансиране.

Когато избирате имотите, които искате да разгледате, погледнете тяхното разположение, дали имат връзка с градски транспорт, магазини, банкови клонове, училища, детски градини. Може в конкретния момент тези детайли да не са ви толкова нужни, но в бъдеще да се окажат изключително нужни и полезни.

Попитайте агента си на недвижими имоти дали има информация за бъдещите промени, които кварталът

имоти-10
имоти

може да претърпи, защото това може да окаже влияние върху стойността на жилището в следващите години.

Ние ви съветваме, ако не познавате толкова добре кварталите, които сте си набелязали, да се разходите в района около имота за да имате възможността да усетите атмосферата и да видите от първо лице дали това е вашето място.

 

Завършени имоти или жилища „на зелено“

 

Важно е да избирате имотите, които ще разглеждате така, че да отговарят на вашите критерии и най-вече – на вашите възможности. Често има хора, които просто разглеждат различни предложения за имоти, но не преценяват един основен и важен детайл – финансирането на процеса. Завършените и построени имоти, които притежават разрешително за ползване са тези, които банките финансират чрез ипотечен кредит, докато купуването на имоти „на зелено“, т.е в етап, в който сградата все още е в процес на строеж или на довършителни работи, не се възприема като толкова стабилна инвестиция и може да ви откажат финансиране за купуването на имота.

имоти-3
имоти

Построените жилищни сгради и недвижими имоти, които притежават разрешително за ползване (известно още като Акт 16) се възприемат като по-сигурна инвестиция, защото те са вече готови, имат всички документи и са въведени в експлоатация. Докато имотите на зелено често може да възприемат като несигурни, защото не е сигурно дали проектът ще се завърши в срок и дали изобщо сградата ще бъде довършена. Освен това имотите на зелено крият определени рискове, свързани с качеството на строителството на сградата. Често, когато сроковете наближават, но се изостава от графика може да се прибърза и да се пренебрегнат определени детайли, което може да компрометира цялостното качество на изпълнението и строителството на имотите.

 

Гледайте строителството на имотите

 

Разпределението и начинът, по който изглежда даден имот определено имат огромно значение, но при огледите се опитайте да гледате на жилището стратегически. Още при разговорите с агента ви за недвижими имоти можете да попитате какво е строителството, има ли изолация, поддържана ли е сградата. Ако досега в имота са живели хора, попитайте ги какви методи на отопление използват, какви са алтернативите, колко големи са месечните сметки. По този начин можете да прецените какви биха били последващите разходи по поддръжка на имота и да видите дали има нужда от допълнителни ремонтни дейности за подобряването на ефективността и качеството на жилището.

 

Финансиране на покупката на имоти

 

имоти-4
имоти

Преди да пристъпите към разглеждането на имоти, определете какво ще ви бъде финансирането. Имате няколко опции – едната е изцяло със собствено финансиране, а другата е с частично или пълно финансиране от банка. Собственото финансиране ви дава по-голяма независимост и можете да избирате от построени жилищни сгради и имоти на зелено. Ако не разполагате с нужните средства и планирате да се обърнете за финансова подкрепа към банка, то ние ви съветваме да действате на принципа 80-20. При пускане на запитване за ипотечен кредит е препоръчително да разполагате с 20% от сумата като собствен принос, защото по този начин можете по-лесно да получите одобрение и да договорите по-изгодни за вас условия и лихвени проценти.

Допълнителни разходи при покупката на имоти

При изчисляването на бюджета, с който ще разполагате при покупката на имоти, не забравяйте да прибавите

имоти-11
имоти

и разходите, които сделката поражда след себе си. Тук става въпрос за таксите за издаване на различни документи, нотариалното прехвърляне, комисионната на агента на недвижими имоти след успешна сделка,

данъци и други разходи. Предвиждането им в общата сметка е изключително важно за да не попаднете в ситуация, в която парите да свършат, а сделката още да не е сключена. Гарантирайте си, че можете да посрещнете всеки разход и така ще бъдете по-спокойни и уверени в процеса на покупка на имоти.

 

Основни притеснения при покупка на имоти

 

Всеки човек, който реши да пристъпи към покупка на имот се притеснява дали всичко ще мине нормално и „както трябва“. Всички тези притеснения са абсолютно нормални, ако решите да пристъпите към покупка на имоти без помощта на професионалист. Тази ситуация може лесно и ефективно да бъдат разрешена с наемането на агент на недвижими имоти, които ще ви вдъхне сигурност и да ви предложи нужната помощ и съдействие във всяка стъпка от процеса. С агентите на недвижими имоти си гарантирате, че няма да има неприятни изненади и всичко, което е необходимо да се направи или трябва да знаете, ще ви бъде изяснявано и съобщавано.

            Дали всичко е наред с имота

имоти-5
имоти

Купуването на имоти е много голяма инвестиция, която със сигурност може да промени ежедневието и начина ви на живот в следващите години. Именно затова, всеки човек, който се е решил да купува имоти иска да е сигурен, дали всичко е наред и да се увери, че документите са изрядни. За всеки купувач на имоти е важно дали сградата наистина отговаря на указаното в обявата, какви ще са евентуалните разходи след това за обзавеждане, ремонт или сметки, дали документите са изрядни и дали всички данъци и такси са плащани с годините.

Ако човек реши да пристъпи към купуване на имоти без помощта на агент, този процес може да му изглежда изключително труден, объркан и притеснителен. Професионалните агенти на недвижими имоти могат да ви помогнат да преминете през процеса на покупка на вашето ново жилище без излишен стрес. Ние сме запознати с всеки детайл на имотите, които предлагаме и можем да ви гарантираме, че всичко ще бъде наред и нищо няма да се обърка.

Купувачите могат да намерят на сайта ни ексклузивни предложения за имоти, които не могат да бъдат открити никъде другаде на пазара. Ние ще ви помогнем да откриете имоти, които да отговарят на всички ваши изисквания, за да можете бързо и ефективно да намерите своя нов дом.

            Дали ще се разберем със собствениците

Когато сте си харесали имот и искате да пристъпите към началната фаза на неговата покупка, то вие трябва да се срещнете със собствениците. Те не винаги разполагат с пълните познания за всеки детайл от процеса, но в много случаи разчитат на помощта на агенти на недвижими имоти.

За да сте сигурни, че сделката няма да бъде само в полза на едната страна, но и вие ще имате възможността

имоти-12
имоти

да защитите правата си, ние ви съветваме да се доверите на агентите ни. По този начин ще знаете, че ще получите детайлна и точна информация в процеса и ще сте уведомени за всички искания на собствениците, евентуални последващи разходи, подялба на таксите и други детайли около покупката на имоти. Когато решите да пристъпите към покупка на имоти ние ще бъдем посредниците между купувачите и продавачите и ще работим за договарянето на добри и изгодни условия и за двете страни в сделката.

 

Подписване на предварителен договор при покупка на имоти

 

имоти-6
имоти

Подписването на предварителен договор между купувачите и продавачите на имота е първата сериозна стъпка в процеса на покупко-продажба. Тази стъпка аналогично идва след като се огледали имота и сте решили, че искате да проявите интерес към неговото закупуване. В самата си същност, предварителният договор е официален документ, в който двете страни се съгласяват да сключат сделка за покупко-продажба на недвижими имоти при условията, които са договорени в това споразумение.

В онлайн пространството съществуват много примерни и общи бланки и форми на предварителни договори, но те няма как да отговарят на вашия случай, защото няма да отразяват специфичните черти на имота. Именно затова агентите на недвижими имоти ще изработят подходящ предварителен договор, който да отговаря на нормите на българското законодателство и да отразява всички детайли на имота.

В голяма част от предварителните договори за покупко-продажба на недвижими имоти се съдържа подробна информация за двете страни по сделката, данните на имота, който подлежи на продажба, цената, на която ще се сключи сделката, размер на капарото, което трябва да се заплати, краен срок на изповядване на сделката, срок за въвеждане във владение на новия собственик и други.

Подписването на предварителния договор за покупка на имоти е първият по-сериозен разход от страна на купувача. След като се подпише документа, трябва да се заплати капаро на продавача, което да гарантира

имоти-7
имоти

подписания договор, както и неговото изпълнение. Предварителният договор описва и случаите на неизпълнение на задължението, като може да регламентира как трябва да бъде възстановено капарото на съответната страна.

Основната цел на предварителния договор за покупко-продажба на имоти е сключването на окончателен договор, който да бъде под формата на нотариален акт. Страните се задължават в момента на прехвърляне на собствеността, всяка от тях да разполага с необходимите документи, както и да се яви на съответната дата пред нотариуса.

 

Изповядване на сделката за покупка на имоти

След като двете страни се сдобият с нужните документи остава финалната стъпка от процеса на покупко-продажба на имоти, която е изповядването на сделката в нотариална форма. Едва след тази стъпка купувачът става новият собственик на имота, но не винаги влиза веднага във владение на жилището.

имоти-8
имоти

Изповядването на сделката за покупко-продажба на недвижими имоти се извършва в офиса на лицензиран нотариус. След като се предоставят всички необходими документи за сключване на сделката, той ги разглежда и удостоверява, че сделката за покупко-продажба на недвижими имоти е приключена и урежда фактическото прехвърляне на жилището.

След изповядването на сделката се извършва и изплащането на сумата за имота. Ако използвате финансиране от банка с ипотечен кредит, сумата се нарежда, като след това банката в срок от 10 дни превежда парите в сметката на продавача. След извършване на разплащането, сделката за покупко-продажба на недвижими имоти се счита за окончателно финализирана.

 

Агентите на недвижими имоти в процеса на покупка на жилище

 

имоти-9
имоти

Агентите ще бъдат с вас във всеки етап от процеса на покупка на имоти, като могат да ви гарантират спокойствие, увереност и ефективност. Преди да пристъпите към покупка на имоти, ние ви съветваме внимателно и детайлно да прецените ситуацията, вашите изисквания и какво точно търсите, както и финансите, с които разполагате. Ние ще се погрижим да ви предоставим най-добрите предложения за имоти, които да отговарят на вашите изисквания и в това жилище да видите своя бъдещ дом. Доверете се на агентите ни в процеса на покупко-продажба на имоти.

Никой не продава повече недвижими имоти от нас!

 

Преди търсенето на имоти, изяснете какво търсите

Преценете квартала, в който търсите имоти

Завършени имоти или жилища „на зелено“

Гледайте строителството на имотите

Финансиране на покупката на имоти

Основни притеснения при покупка на имоти

Подписване на предварителен договор при покупка на имоти

Изповядване на сделката за покупка на имоти

Агентите на недвижими имоти в процеса на покупка на жилище