Продажба на апартамент

Продажба на апартамент

 

Няма човек, който да не изпитва нужда от жилище или имот, които да нарича свой дом. При продажбата на апартамент, всеки има нужда от помощ, за да може да се справи успешно. Независимо дали избирате покупка или продажба на апартамент, това е едно от най-важните решения в живота ви и изисква детайлно и внимателно планиране на всяка стъпка. Ние искаме да ви помогнем в продажба на апартамент с практически съвети и насоки.

 

Преди продажбата на апартамент

Продажба на апартамент-1
Продажба на апартамент

Ако ви предстои смяна на работно място, искате да промените мястото на местоживеене, семейството ви е пораснало или намаляло или просто имате нужда от промяна, ви се налага да извършите продажба на апартамент или подмяната на имот с друг, по-подходящ.

            Преценете състоянието си преди продажбата на апартамент

Преди да пристъпите към продажба на апартамента трябва да вземете под внимание какво ще предприемете след това: притежавате ли друг имот, ще закупите нов или ще живеете под наем. Това може значително да повлияе на условията за продажба на апартамента, като например желана цена, време за извършване на сделката и други. Ако имате намерение да пристъпите към продажба на апартамента, в който живеете в момента, е хубаво да предвидите след сключването на сделката къде ще живеете – в друго притежавано от вас жилище, под наем, или тепърва ще купувате друг имот.

            Финансова гледна точка на продажбата на апартамент

Ако след продажба на апартамента сте решили да закупите ново жилище, за което ще ви са необходими допълнителни средства, то трябва да разполагате с достатъчно време да направите всичко необходимо, за да получите предварително одобрена ипотека или потребителски кредит, който да ви помогне в търсенето на нов дом. В този случай ние ви съветваме да имате място, където да останете след успешната продажба на апартамента, за да можете да имате достатъчно време и спокойствие да си изберете вашето следващо жилище.

            Продажба на апартамент с тежести

Продажба на апартамент-2
Продажба на апартамент

Ако наскоро сте купили жилище, но то не отговаря напълно на всички ваши изисквания, идва логичната идея за продажба на апартамента. Ако при покупката ви се е наложило да изтеглите ипотечен кредит, с който да го изплатите, то трябва да предприемете допълнителни действия в тази насока, ако не сте го изплатили, когато решите да пристъпите към продажба на апартамент. При продажбата на апартамент, трябва да уведомите вашата банка за намеренията си и да проверите възможностите за прехвърляне на задълженията и ипотеката на друг човек. По този начин можете да си гарантирате, че процесът ще се улесни значително и продажбата на апартамент ще бъде успешна.

 

Подгответе жилището за продажба

Както вие не бихте искали да гледате и купите апартамент, който не изглежда добре, така и при огледите в процеса на продажба на апартамент купувачите ще обърнат внимание на дребните детайли и недостатъци. Външният вид на имота играе ключова роля и трябва да се постараете преди продажбата на апартамента, той да изглежда добре, както за вас, така и за потенциалните купувачи. Полагането на допълнителни грижи и усилия преди продажбата на апартамент може значително да повиши интереса към него, както и да покачи пазарната му цена. Именно затова, преди да пристъпите към продажба на апартамент ние ще ви съветваме да направите следните неща:

            Почистете имота преди продажба на апартамент

Продажба на апартамент-3
Продажба на апартамент

Когато искате да сключите сделка за продажба на апартамент, погрижете се той да е чист и спретнат. Чисти подове, блестяща баня и липсата на паяжини по тавана определено ще помогнат на потенциалните купувачи да задържат интереса си и да поискат този имот за себе си. Ако преди пристъпването на продажба на апартамент решите да го оставите в състояние, което да оставя впечатление, че е мръсно, веднага отблъсква хората и ги кара да си мислят, че след сделката ще имат много повече работа, от колкото по друг имот.

            Погрижете се за светлината

Всеки човек обича просторни и добре осветени помещения. Именно затова преди продажбата на апартамент, погрижете се да вдигнете всички щори, да приберете пердетата и да позволите на естествената светлина да влезе навътре. Макар и да изглежда нещо елементарно, светлите помещения действат психологически на купувачите и ще ви помогне в процеса на продажба на апартамент. Според последни проучвания, светлината в помещенията има много голямо значение за потенциалните купувачи, което е повратната точка дали човекът ще хареса или няма да хареса жилището. Светлите помещения често може да се асоциират с лукс и качество, като например дворецът във Версай. Колкото по-осветено е пространството, толкова по-скъпо ще изглежда и по-лесно ще премине продажбата на апартамент.

            Преди продажба на апартамент ако е счупено – поправете го!

Крушки, които не работят, повредени ключове, счупени елементи, тоалетни казанчета и уреди, които не работят и запушени мивки не ви помагат в продажбата на апартамент. Погрижете се да поправите всички тези малки детайли, защото взети заедно, те могат да бъдат минусите, които да откажат купувачите от сключване на сделка за продажба на апартамент. Така и те ще останат доволни от огледа и вие ще помогнете на процеса за продажба на апартамент.

            Погрижете се за кухнята и банята преди продажба на апартамент

Продажба на апартамент-4
Продажба на апартамент

Ако искате да пристъпите към продажба на апартамент, който е полуобзаведен или изцяло обзаведен, то трябва да бъдете сигурни, че всички помещения изглеждат добре. Обикновено отделяме много повече време и внимание на спалнята или дневната, но не трябва да оставяте на заден план кухнята или банята. Не казваме, че преди продажбата на апартамент трябва напълно да преобзаведете помещенията, просто се погрижете стените да изглеждат свежи. По този начин помещението ще изглежда по-приветливо към потенциалните клиенти и ще подпомогне процеса на продажба на апартамента.

            Ако решите да пребоядисвате преди продажба на апартамент, заложете на неутралните и земни тонове

Ако преди продажбата на апартамента решите да променяте цвета на стените, то ние ви препоръчваме да заложите на неутралните, земни тонове. Дори и вие да харесвате хола си в ярко червено или лимонено жълто, няма как да знаете как цветовете ще повлияят на усещането за помещенията на потенциалните клиенти и дали това няма да има отражение върху процеса на продажба на апартамент. Понякога ярките и крещящи цветове може да въздействат негативно на възприятията на купувачите и те са по-склонни да се откажат от предложението. Когато пристъпите към продажба на апартамент, трябва да се поставите на мястото на потенциалните купувачи.

Погрижете се да покажете на потенциалните купувачи, че жилището е уютно и приятно и точно то трябва да бъде техният нов дом. За целта сме събрали няколко идеи за вас как да промените жилището преди продажбата на апартамента.

 

Какво да промените за да може потенциалните купувачи да си представят своя нов дом?

Преди продажбата на апартамент съберете част от личните си вещи

Продажба на апартамент-5
Продажба на апартамент

Ако искате да пристъпите към продажба на апартамент, в който живеете в момента, трябва да се погрижите за част от личните си вещи по време на огледите. Ние ви препоръчваме да приберете семейните снимки или по-нестандартни произведения на изкуството. По време на огледите преди продажбата на апартамент в помещенията е препоръчително да има само неутрални елементи и вещи. Неутралността в стаята помага на потенциалните купувачи да си представят по-лесно себе си след сделката за продажба на апартамент.

Все пак, не трябва да махате прекалено голяма част от нещата, защото това може да създава усещането за празнота и безличност на жилището. Преди продажбата на апартамент добавете няколко саксии с цветя. Зеленината определено помага на помещението и му придава жизненост.

            Преди продажба на апартамент, обърнете внимание на всяка стая

Като влезете в стаята си представете дали това помещение може лесно да бъде поместено в списание за интериор. Изглежда ли привлекателно и интересно за потенциалните купувачи, за да се стигне до сделка за продажба на апартамент? Всеки иска да влезе на оглед в чисто и подредено жилище и това определено си оказва своето влияние при продажба на апартамент. Подреждането на стаите не се отнася просто до намиране на мястото на различни вещи, тук става въпрос за естетическото представяне на помещението, което оставя приятно усещате в потенциалните клиенти.

            Проветрете преди огледите за продажба на апартамент

Проветряването на помещенията преди огледи на потенциални купувачи е важно, защото никой не харесва

Продажба на апартамент-13
Продажба на апартамент

миризмата на застоял въздух. Това ще даде допълнително освежаване от различните аромати, които се натрупват в мебелите и стаите. За успешна продажба на апартамент, ние ви съветваме да сложите и няколко растения или букети с цветя, които визуално ще помогнат на визията на жилището.

 

Всички тези усилия определено имат значение и могат да повлияят значително на скоростта на процеса на продажба на апартамент. Все пак, за да можете успешно да сключите сделка за продажба на апартамент, вие трябва да впечатлите хората, които преминават прага ви.

 

Какво се случва след като подготвите жилището за продажба на апартамент?

 

Продажба на апартамент-6
Продажба на апартамент

Подготовката на жилището определено изисква време и понякога помощ, но със сигурност в продажбата на апартамент ще имате нужда от професионалист. За да сте сигурни, че сделката ще протече успешно и ще получите всичко, което искате от продажбата на апартамента, трябва да знаете какви са вашите права и задължения като собственик. Често продажбата на апартамент без помощта на агенция и агент на недвижими имоти допълнително усложнява процеса и той не винаги може да протече във ваша полза. Именно затова, за да си гарантирате, че продажбата на апартамент ще бъде успешна и за двете страни, ние ви съветваме да потърсите помощта и услугите на агентите на недвижими имоти, които ще ви помогнат с процеса на продажбата и всички детайли около сделката.

 

Предварителен договор при продажба на апартамент

 

Предварителният договор при продажба на апартамент предоставя защита и на двете страни в процеса. Той е изключително важен при продажбата на апартамент, защото в самата си същност е проект на бъдещия договор, който двете страни ще подпишат. Моментът на подписването му идва след като са подготвени всички документи, установено е дали имотът има или не тежести и предметът на сделката е проверен. Освен това предварителният договор трябва да отрази всички детайли около жилището преди продажбата на апартамент.

Предварителният договор е важна стъпка в процеса на продажба на апартамент погледнато и от двете

Продажба на апартамент-14
Продажба на апартамент

страни на сделката. Той урежда отношенията между двете страни  и договаря разпределението на разноските, които са необходими преди и по време на сключването на сделката. Това споразумение предпазва, както продавача, така и купувача и позволява оттегляне от сделката и прекратяване на продажбата на апартамент, ако новосъздадени условия я превръщат в неизгодна.

 

Сключване на сделката за продажба на апартамент

 

Продажба на апартамент-7
Продажба на апартамент

Сключването на окончателния договор за продажба на апартамент е последната стъпка в процеса. След като и двете страни са подготвили всички нужни документи, купувачът е осигурил финансирането, с което ще заплати имота, остава единствено подписването на окончателния договор в нотариална форма. Прехвърлянето на имуществото след продажба на апартамент се извършва в кантората на лицензиран, според българското законодателство, нотариус. Окончателният договор се подписва от двете страни и от нотариуса и сделката за продажба на апартамент е окончателно финализирана.

 

Предимствата на продажба на апартамент с помощта на агент

Продажбата на апартамент е сложен процес, който може да крие много уловки и наглед дребни неща, които могат да провалят цялата сделка. Именно затова се доверете на квалифицираните и опитни агенти на недвижими имоти, които ще ви помогнат да преминете успешно през процеса без допълнително натоварване и притеснение. Опитът и познанията на професионалистите ни могат да ви гарантират полезни съвети за вашата продажба на апартамент, както и лесно преминаване през всяка стъпка.

            Организиране на огледи и комуникация с потенциални купувачи при продажбата на апартамент

Предимствата на наемането на агент при продажба на апартамент са изключително много и сред тях спада организирането на огледите. Агентът на недвижими имоти се занимава с комуникацията с потенциалните купувачи при продажбата на апартамент, запознава ги с вашите условия и изисквания и може да прецени дали това са хора, които са заинтересовани да купят или все още не са сигурни и просто разглеждат.

            Спестява време в процеса на продажба на апартамент

Продажба на апартамент-8
Продажба на апартамент

От факта, че агентът на недвижими имоти се занимава с огледите и потенциалните клиенти при продажбата на апартамент, вие си спестявате много време. Агентите на недвижими имоти имат плаващо работно време, което им позволява да извършват огледи и след края на работния ден, в удобно за потенциалните купувачи време. Ако вие сами организирате продажбата на апартамент и огледите, това означава допълнително натоварване и разговори с хора, които не сте сигурни дали наистина искат да закупят жилището. Агентите на недвижими имоти ефективно се занимават с тази част от продажбата на апартамент, като след това можете в удобно време да се срещнете с агента си, който ще ви предостави цялостна информация от проведените огледи.

            Сигурност във всяка стъпка на продажбата на апартамент

До подписването на сделка за продажба на апартамент има много стъпки и действия, които трябва да се направят. Докато собственикът често може да пропусне някоя от тях, то професионалните агенти на недвижими имоти със сигурност не го правят. Професионалистите са запознати с всеки детайл в процеса на продажба на апартамент и могат да ви гарантират, че всичко ще бъде изпълнено както трябва. Те ще ви държат в течение за бъдещите стъпки, както и за нужните действия, които трябва да предприемете в този етап от продажба на апартамент.

Проучване и реална оценка при продажба на апартамент

От ключово значение за успешната продажба на апартамент е определянето на правилна цена, на която

Продажба на апартамент-9
Продажба на апартамент

имотът да бъде обявен. Надценяването или подценяването на имота може да доведе до финансови загуби и невъзможност за осъществяване на сделката за продажба на апартамент. Всеки агент на недвижими имоти познава пазара, има нужната квалификация и опит и може да ви помогне да определите правилната и най-конкурентна цена при продажба на апартамент.

            Агентите за недвижими имоти като посредници при продажбата на апартамент

Подписването на ексклузивен договор за работа с вашия агент на недвижими имоти ви гарантира, че той ще се занимава с всички аспекти на продажбата на апартамента, доколкото те не изискват вашето присъствие. При сключването на ексклузивен договор с вашия агент на недвижими имоти вие получавате гаранцията, че вашите права по време на продажбата на апартамент ще бъдат защитени ефективно. Освен защитата на правата ви, подписването на ексклузивен договор ще превърне продажбата на апартамент в наш приоритет и отговорност за всички наши агенти на недвижими имоти. Сключването на договор за продажба на апартамент с ексклузивни права ви гарантира, че имотът ще бъде продаден на възможно най-високата цена, за най-кратък срок.

 

Продажба на апартамент

 

Продажба на апартамент-10
Продажба на апартамент

Ако ви се налага да извършите продажба на апартамент, агентите ни ще ви помогнат да си гарантирате успешна сделка.

            Конкурентно и качествено оценяване преди продажбата на апартамент

Още в момента, в който решите да пристъпите към продажба на апартамент, вашият агент на недвижими имоти ще Ви консултира във важните аспекти от процеса и ще ви помогне в правилното оценяване на имота. Подбирането на правилната и конкурентна пазарна цена при продажбата на апартамент е приоритет. Всички агенти на недвижими имоти са обучени да разпознават ключовите фактори при продажба на апартамент, както и имат детайлни познания на пазара, които им дават възможността да ви предоставят компетентни съвети и да предложат най-изгодната за вас и за пазара цена. След основните елементи при оценяването спадат разположението, квартала, времето, за което трябва да се извърши продажбата на апартамента, подобрения, състояние, търсене и предлагане на пазара и много други.

            Професионални съвети и насоки в процеса на продажба на апартамент

В процеса на оценяване ще бъдат отбелязани и всички преимущества и допълнителни детайли на вашето жилище, които могат да повлияят на продажбата на апартамент. Вашият агент на недвижими имоти ще ви

Продажба на апартамент-11
Продажба на апартамент

даде допълнителни идеи и предложения какво може да се направи за повишаване на цената, за да може продажбата на апартамент да бъде изгодна и за двете страни. Всеки имот има определени силни точки, които често могат да бъдат пренебрегнати от собствениците, но в процеса на продажба на апартамент агентите няма да ги пропуснат.

След като се постави правилната и подходяща за вас цена на имота, следва обсъждането на плана и стратегията как ще преминат следващите стъпки в процеса на продажба на апартамент. Всеки агент на недвижими имоти ще ви предостави съвети и идеи как да се подчертаят уникалните характеристики на имуществото, за да може продажбата на апартамент да премине по-бързо и качествено.

            Ексклузивна продажба на апартамент

Вие имате възможността да сключите ексклузивен договор с нашите агенти на недвижими имоти, като това ще ви гарантира, че вашето жилище ще бъде включено в подбраната листа за продажба на апартамент и ще бъде предлагано на най-подходящия кръг от хора. Това значително ще помогне на процеса на продажба на апартамент и ще знаете, че още в самото начало ще направите добро впечатление на пазара и скоро ще

Продажба на апартамент-15
Продажба на апартамент

стигнете до сделка.

Доверете се на професионалния опит на агентите. Никой в света не извършва повече продажби на апартаменти и недвижими имоти от нас.

 

Преди продажбата на апартамент

Подгответе жилището за продажба

Какво да промените за да може потенциалните купувачи да си представят своя нов дом?

Какво се случва след като подготвите жилището за продажба на апартамент?

Предварителен договор при продажба на апартамент

Сключване на сделката за продажба на апартамент

Предимствата на продажба на апартамент с помощта на агент

Продажба на апартамент