Ремонт на апартаменти

РЕМОНТ НА АПАРТАМЕНТИ

 

„Нашият дом е нашата крепост“ – гласи една добре позната и стара, като сладко от смокини скрито още в скрина, поговорка. И до голяма степен това наистина е така. Домът е мястото, което приютява нашите хубави и лоши моменти, семейни празници и минути за отдих, спокойни вечери и уютни утрини.

Ето защо и мисълта за ремонт на апартаменти пробужда в съзнанието ни двойнствената асоциация и усещанe за нещо, както хубаво, така и обвързано с много време, финанси и почистване.

От една страна, стой мечтаната идея за освежаване на нашия дом в крак с новите тенденции, придаване на свежи нюанси, подменяне на старите мебели с нови и изграждането на различна атмосфера, съобразено с нашите идеи и начин на живот. От друга страна обаче, ремонтът на апартаменти прокрадва представата за майстори, прах, разбиване на стени, изнасяне на старите мебели, избирането на нови, разглеждането на каталози и хиляди неподозирани ситуации.

Както се казва обаче – ключът към успеха се крие в добрата подготовка. Истината е, че качественото и доброто планиране на един ремонт на апартаменти успешно може да ви спести не малка част от главоболията при неговото изпълнение. Ето защо в  настоящата статия ще разгледаме стъпките, през които минават ремонтите на апартаменти.

Подготовка при ремонтaна апартаменти

Ремонт на апартаменти-1
Ремонт на апартаменти

Ако вече сте запланували вашия ремонт на апартамент и все още не знаете кога е най-подходящото време, отговорът е през пролетта. По правило ремонтите се проточват малко по-дълго от планираното време, поради което ако искате той да завърши през късната есен, преди настъпването на зимния период, най-доброто време за начало са първите пролетни месеци. Разбира се, всичко при ремонта на апартаменти зависи и от предвидените мащаби – дали той ще бъде основен или се нуждаете просто от освежаване и козметична промяна.

Най-често основен ремонт на апартаменти се налага при новозакупен апартамент, като за правилното и качествено осъществяване е необходим професионален архитектурен проект.

Най-удобно при осъществяването на ремонт на апартаменти е той да се направи едновременно на цялото жилище, ако обаче това не е възможно, решението е ремонтът да се реализира стая по стая.

В случай че не се налага спешено преобразуване на конкретно помещение – да кажем детска стая, най-практично е да започнете вашия ремонт на апартамент от най-вътрешното помещение, като се придвижвате към коридора, който трябва да остане последен.

 

Ремонт на апартаменти – демонтаж на помещенията

Първата стъпка от ремонта на апартаменти е демонтирането на помещенията. След като опаковате и изнесете всички мебели, мокети, килими и предмети, които възнамерявате да запазите и след ремонта и ги сложите в подходящо за съхранение място, идва ред на почистването от всички стари покрития по подовете и стените.

ремонт-на-апартаменти-2
ремонт-на-апартаменти

При ремонта на апартаменти това включва – мазилки, стари тапети, ел. ключове и контакти, ламинат, первази, лимонеум, паркети, балатуми и др. В случай, че възнамерявате да съхраните нещо като например паркета, трябва да го покриете с дебел слой найлон, за да може да се опази максимално и да се намали разнасянето на прах в останалите помещения.

Подмяна на електрическата инсталация

Ключов принцип при ремонта на апартаменти, в случай, че вашето жилище е строено преди повече от 20 или 30 години е факта, че то се нуждае от подмяна на електрическата инсталация.

На първо място това се налага тъй като по-старите апартаменти са изградени по различни от съвременните изисквания и не отговарят на сегашните норми за безопасност.

Втората причина, е че съвременните жилища се нуждят от много по-голям брой контакти и ключове отколкото преди, заради нарастващия брой уреди.

На трето място все повече устройства вече се интегрират да се управляват и функционират през интернет, което ги прави много по-синзетивни и налага допълнителни изисквания към електрическата мрежа.

Подмяна на водопроводните инсталации

При провеждането на основен ремонт на апартаменти, подмяната на тръбите е препоръчителна. Това, че

Ремонт на апартаменти-3
Ремонт на апартаменти

тръбите не се виждат не означава, че те не са корозирали или запушени. Добре е подмяната им да се извърши от специалист, за да имате гаранция за правилното изпълнение. Ключов момент при такъв род подмяна е и съгласуването със съседите ви, възможно е при ремонта на апартаменти смяната на водопровода да доведе до затруднения и при тях.

Таванът

Обикновенно ремонтната дейност обхваща всички заобикалящи ни елементи – тавани, стени, подове. Най-напред при ремонт на апартаменти се започва от таваните, в случай че няма нужда от специфично разместване, след тях  при ремонта на апартаменти преминавате на стените и на последно място подът.

Ако сте отстранили изцяло покритието на тавана, може да се възползвате от гипсовата мазилка две в едно. Този вид мазилка решава проблема, както с измазването, така и със шпакловката. Текстурата се нанася след грундиране с грунд за основи. Желателно е при ремонт на апартаменти таванът и стените да се измазват

Ремонт на апартаменти-4
Ремонт на апартаменти

наведнъж. В случай, че таванът се нуждае единствено от изравняване, може да бъде постигнато с гипсова шпакловка. Ако обаче таванът е крив и не си заслужава загубата на усилия, може да се възползвате от окачен таван, който е едновременно практично и естетично решение, с което бихте могли да постигнете оптимален резултат по време на ремонта на апартаменти .

Стените

Едно от големите предизвикателства по-време на ремонта на апартаменти е свалянето на мазилката или тапетите от стените. За да свалите най-удобно и лесно вашите тапети, трябва да използвате специален препарат за отстраняването им. В случай, че тапетите са залепени с лепило за тапети, отсраняването им няма да бъде особено трудоемко.

При боядисването на стените боята се нанася върху добре шпаклована основа, за чието реализиране по време на ремонта на апартаменти може да използвате и готови шпакловки. Препоръчително за доброто изпълнение е да има минимум две ръце от нанасянето на боята. Боядисването се осъществява с помощта на мече по стените и четка по ъглите на стените. За доброто нанасяне се препоръчва ползването на мече с къс косъм. В случай, че не е оказано боята не се разрежда.

ремонт-на-апартаменти-2
ремонт-на-апартаменти

В хода на ремонта на апартаменти според интериорните решения стаята визуално може да изглежда по-широка, по-висока или обратното. Върху част от стените или цялата повърхност може да създадете декоративен ефект, по-груб или по-фин, според желания от дизайнера или от вас ефект. Обикновенно декоративните ефекти се състоят от няколко слоя декоративни материали – първият служи за основа, докато останалите оформят ефекта.

В случай, че нямате нужда от основен, а само от козметичен ремонт може да пребоядисате апартамента си и да освежите помещенията с картини.

Подготовка при ремонтaна апартаменти

Ремонт на апартаменти – демонтаж на помещенията

Подмяна на електрическата инсталация

Подмяна на водопроводните инсталации

Таванът

Стените