Умен дом

Умен дом

 

Умен дом е технология, която значително улеснява живота на всеки човек, бизнес и производство, като позволява дистанционно управление на определена техника в дома, офиса, склада и където още се сетите.

Умен дом-3
Умен дом

Само допреди няколко години сигурно не сме си мислили, че можем да включим климатика си, докато се прибираме и да бъде топло, без да се налага да хабим електричество цял ден или да нагласим осветлението да се изключва щом излезем от вкъщи. Но как точно можем да го направим и какво всъщност представлява умен дом?

 

Какво означава умен дом?

Умен дом е термин, който често се използва за система, която ви позволява дистанционно да контролирате различни уреди в дома или офиса ви, като осветление, отопление, климатици, телевизори, аудио и видео системи, системи за сигурност, видеонаблюдение, настройване на уреди за включване и изключване на определен времеви диапазон и други. Умен дом ви позволява всичко това, независимо къде се намирате, стига да имате телефон и активен интернет.

 

Какво можете да контролирате с умен дом?

            Умен дом – контрол над отопление, вентилация и климатизация

Системата умен дом може да ви даде възможността дистанционно да управлявате отоплението и климатичната система в дома или офиса ви. С помощта на специално устройство за проследяване на електроенергията можете да следите консумацията на ток, която устройствата използват.

            Умен дом – контрол на осветлението

Умен дом позволява не само да се контролират уредите, но и осветлението, например. С помощта на умен

умен дом-1
умен дом

дом можете да настроите осветителните тела да се включват, когато се приберете вкъщи или влезете в офиса и автоматично да го изключва като излезете. По този начин никога няма да се налага да си задавате въпроса „А дали забравих лампата в кухнята светната?“.

След като се адаптира към вашата рутина и специфични изисквания, контролът над осветлението с умен дом може да ви спести пари и да ви даде сигурност в дома. С помощта на умен дом можете да нагласите светлините постепенно да се включват сутрин, когато трябва да станете на работа, да се включват за определено време, дори когато не сте вкъщи, да се изключват автоматично като излезете и още много други приложения.

            Умен дом – контрол над влажността

Една от основните причини умен дом да се развие толкова много е превантивна мярка срещу различни бедствия или аварии в дома. С помощта на умен дом можете да получавате данни за влажността във вашия дом и офис, което може да бъде индикатор за наводнение или спукана тръба, която е протекла. По този начин можете лесно да разберете какъв е проблема и бързо да повикате специалист, който да го отстрани. Така умен дом не само ще ви спести време, но и много пари от евентуалните щети, които може да бъдат причинени от инцидента.

 

Защо инвестицията в умен дом е оправдана?

Предимствата, които умен дом предоставя на всеки дом и бизнес са много, но тук сме избрали няколко основни фактора, които със сигурност ще ви накарат да инвестирате в технологията.

            Умен дом спестява много разходи

Възможността дистанционно да включвате и изключвате различни уреди в дома или офиса е нещото, което наистина спестява пари. С помощта на умен дом можете да включите отоплението или осветлението в точно определен момент, когато пожелаете. По този начин, ако искате да е топло или студено като се приберете, можете с помощта на умен дом да пуснете климатика час преди да се върнете вкъщи, а не да го оставяте да

умен дом-2
умен дом

работи цял ден.

При контрола на отоплението в дома или офиса, умен дом има и друго приложение. С помощта на термостат можете лесно да настроите определен период, в който отоплението да се намаля или повишава, в зависимост от вашите нужди. По този начин отново можете да намалите значително сметките си за електричество.

            Умен дом ви дава сигурност

Сигурността на дома или офиса може да бъде скъпо начинание, ако се доверявате на професионални фирми за охрана, но с помощта на умен дом можете да подсигурите дома си на много разумна цена. В системата може да се интегрират системи за наблюдение, които могат да бъдат контролирани и наблюдавани дистанционно при наличието на интернет и смарт устройство или компютър.

Но ако не искате да слагате камери в дома си, умен дом може да ви даде друго решение за сигурността му. С

Умен дом-4
Умен дом

помощта на дистанционния контрол над осветлението, можете да зададете периодично лампите в жилището да се включват, за да се имитира, че има някой вкъщи. По този начин тъмните прозорци на дома ви няма да се превърнат в интересна цел и плячка за крадците.

Освен това, с контрола, който умен дом ви дава над уредите, никога повече няма да се притеснявате дали сте забравили фурната включена, дали сте спрели ютията и да не би пресата за коса още да работи.

            Умен дом ви дава свобода

В днешното натоварено ежедневие всеки човек търси лесен и удобен начин, по който да се облекчи от част от задълженията си. Създаването на умен дом със сигурност може да улесни значително ежедневието ви. Със закупуването на по-високотехнологични уреди и изграждането на системата умен дом можете да програмирате дори кафе машината да ви прави кафе всяка сутрин, когато алармата ви се задейства. Звучи като мечта, но с умен дом това може да бъде реалност. Инсталирането на умен дом и прилежащите към него

умен дом-5
умен дом

продукти ви предлага множество преимущества и удобства, която може би никоя друга система не може да ви гарантира. Голяма част от домовете и офисите нямат инсталирана системата на умен дом, но това може лесно да бъде поправено с малко знания и няколко основни за технологията елементи. Сред предложенията можете да намерите уреди и устройства, с които лесно да започнете или завършите изграждането на система умен дом. Делегирайте част от задълженията си на друг, за да имате повече време за себе си и семейството си.

 

Какво означава умен дом?

Какво можете да контролирате с умен дом

Защо инвестицията в умен дом е оправдана?