Вентилатор за баня

Вентилатор за баня

 

Вентилатор за баня-2
Вентилатор за баня

Едва ли има човек, който не обича дългите, топли душове в студеното време. Но замисляли ли сте се, че цялото това време под душа може да бъде опасно за вашия дом? Влагата и кондензът, които се образуват от топлата вода във вашата баня създават перфектните условия за развитие на бактерии, мухъл и плесен, които не само загрозявато помещението, но могат и да повлияят на строителните материали и плочки. За щастие, можете лесно да се справите с този проблем с помощта на вентилатор за баня.

 

Основна задача на вентилатора за баня

Вентилаторът за баня ви помага в премахването на излишната влага, миризми и дори спори на плесента, които могат да причинят неприятни здравословни проблеми. В по-голямата част от сградите, вентилаторът

Вентилатор за баня-3
Вентилатор за баня

за баня е задължителен елемент при изграждането на помещението, ако то не разполага със самостоятелен прозорец или отвод на въздуха. Малки и изключително практични, вентилаторите за баня определено

благоприятстват от развитието на новите технологии, които продължават да ги правят все по-умни, компакти, безшумни и ефективни. Днес на пазара можете да откриете най-различни предложения за вентилатор за баня, като има продукти, които се активират от движение и дори такива, които са произведени със специален нагревател.

 

Преди покупка на вентилатор за баня

Преди да пристъпите към покупката на вентилатор за баня, трябва да съобразите дали съответното предложение е подходящо за размерите на вашето помещение. Трябва да определете кои са основните неща, които са важни за вас относно вентилатора за баня, като ниво на шума, допълнителни екстри и други. По този начин можете спрямо бюджета си да намерите най-доброто предложение за вас.

 

Правилно отвеждане на въздуха от банята

Вентилатор за баня-4
Вентилатор за баня

Голяма част от вентилаторите за баня са настроени така, че да отвеждат въздуха от самото помещения в пространството между таваните, особено ако самата баня се намира на по-ниско равнище. Ако става въпрос за къща, проблемът може дори да се изостри още повече.

            Отвеждане на въздуха в къщи

При къщите, вентилаторите за баня отвеждат парите в пространството между таваните и ако таванът е неотопляем може самите пари да кондензират и отново да образуват влага на най-неприятните места. Това най-често са тъмни, затворени, студени помещения, които създават идеални условия за развитие на мухъл, който може да повреди не само стените, но и подовете и таваните.

            Как да избегнем проблемите?

Когато говорим за отвеждане на въздух в къща с помощта на вентилатор за баня, по-доброто речение е да свържете устройството с вентилационната система, която отвежда обработени газове от дома. Много често конструкцията на самата сграда и къща определят дали това е възможно, но определено е най-доброто решение за вентилатора за баня.

            Но как да изберем най-правилното място за вентилатора за баня?

За правилното и качествено проветряване и освежаване на въздуха в мокро помещение е много важно къде точно ще бъде поставен вентилаторът за баня. Според специалистите, за постигане на оптимални резултати и най-добър обмен на въздуха в помещението, трябва да се стремите да поставяте вентилатора за баня в най-далечната точка на помещението, като за отправна точка използвате мястото, където навлиза свеж въздух.

Ако помещението е голямо, понякога по-добро решение е вместо един мощен вентилатор за баня, да поставите два по-малки. Добро предложение за големите мокри помещения е поставяне на вентилатор за

Вентилатор за баня-3
Вентилатор за баня

баня над ваната или душа, например и още една над тоалетната. Така можете лесно и ефективно да си гарантирате добър обмен на въздуха и качествено отвеждане на парите от помещението. А и си спестявате евентуалния шум от по-мощния вентилатор за баня.

            Компенсиране на въздуха от вентилатора за баня

Не трябва да забравяте, че задачата на всеки вентилатор за баня е да извежда въздуха и парите от помещението, но той трябва да бъде компенсиран по някакъв начин. В студените месеци, отварянето на прозорците е доста трудно, което изисква друго решение за правилното функциониране на вентилатора за баня. За целта, ние ви съветваме заедно с вентилатора за баня да монтирате трансферна решетка в същия или подобен дизайн, през която да може свободно да преминава необходимия за помещението въздух.

            Загуба на топлина вследствие на работата на вентилатора за баня – как да се справим?

Много често, добрите вентилатори за баня изсмукват не само парите и миризмите от помещението, но и топлината. Най-лесният и практичен начин да избегнете загубата на топлина е избирането и инсталиране на вентилатор за баня с нагревател. Този тип вентилатор за баня използват топлина, чрез която да нагреят въздуха, който се връща обратно в помещението. Този тип вентилатор за баня заемат голяма част от търсенето на пазара и се предлагат в различни вариации и конфигурации.

 

Основни елементи на вентилаторите за баня

Вентилатор за баня-5
Вентилатор за баня

Има няколко основни елемента, за които трябва да гледате, когато избирате вентилатор за баня. След като се запознаете с тях можете лесно да прецените кои са нещата, които са наистина важни за вас и кои можете да пренебрегнете. И така лесно да определите подходящ бюджет за закупуването на качествен вентилатор за баня.

            Капацитет на въздушния поток на вентилатора за баня

Всеки вентилатор за баня предлага различен капацитет на въздушния поток, който най-често се измерва в кубични метри за час. Той зависи от квадратурата на помещението, съобразено с необходимия обмен на въздуха за 1 час. Как да изберете правилния капацитет на въздушния поток на вентилатор за баня? Първо, ако не знаете обема на помещението, трябва да го изчислите. Това се прави като умножите дължината на стените, широчината им и след това височината от пода до тавана.

Има определени ориентири в зависимост от площа и самото помещение какъв вентилатор за баня да изберете. Например за самостоятелна тоалетна с квадратура от 4 до 9 квадратни метра, обмена на въздуха за час е между 5 и 9, което от своя страна изисква вентилатор за баня с капацитет от 90 до 200 кубични метра за час. За баня с квадратура между 8 и 12 квадрата, обмена на въздуха за час отново е между 5 и 9, но в този случай имате нужда от вентилатор за баня с капацитет от 90 до 150 кубични метра за час.

            Ниво на шума на вентилатора за баня

Нивото на шума на вентилатора за баня, стандартно, се измерва в децибели. Важно е да прецените шума, който вентилатора за баня ще произвежда, за дане ви дразни и да не се налага принудителната му смяна.

Вентилатор за баня-8
Вентилатор за баня

Най-често изключително тихите уреди са с ниво на шум между 20 и 25 децибела. Тихите вентилатори за баня според стандарта могат да достигнат до около 40 децибела. Над тази стойност, често уредите са доста шумни и можете да ги чувате.

            Големина на вентилатора за баня

Не забравяйте, че отворът, който е предназначен за вентилатор за баня е с определен размер и е добре да се съобразите с него. На пазара можете да намерите предложения с различни големини на отвора, които да отговарят на нужния капацитет на въздушния поток. Не забравяйте да прецените големината на вентилатора за баня за да не се налага след това да го връщате.

            Енергийна ефективност на вентилатора за баня

Макар и често да забравяме, вентилаторът за баня също има нужда от електричество, за да работи. Избирането на правилния вентилатор за баня според помещението и капацитета на въздушния поток ще ви гарантира качествена енергийна ефективност и по-ниски сметки за електричество.

Допълнителни екстри към вентилатора за баня

Вентилатор за баня-11
Вентилатор за баня

В зависимост от това, какво точно търсите и с какъв бюджет разполагате можете да изберете и предложения за вентилатор за баня, оборудван с различни, допълнителни екстри.

            Вентилатор за баня със сензор за движение

Сензорът за движение включва автоматично вентилатора за баня, щом някой влезе в самото помещение. Този тип устройства могат да ви предложат и възможността за настройване на мощността на вентилатора за баня, така че да работи на по-ниски обороти при използване на помещението за ежедневни дейности, като миене на зъби, бръснене, и да може да се пусне на максимална мощност, когато дойде време за душ.

            Вентилатор за баня с вградена светлина

На пазара можете да намерите и предложения, които са с вградена лампичка, която ви помага да намерите каквото ви е нужно, без да се налага да пускате осветлението в помещението. Не се заблуждавайте, обаче, това не е светлина, предназначена да осветява помещението, така че не очаквайте много от нея.

            Вентилатор за баня с нагревател

За да си осигурите топлина и след като излезете от душа, ние ви препоръчваме да изберете вентилатор за

Вентилатор за баня-9
Вентилатор за баня

баня с нагревател. Той не само ще затопля въздуха в помещението, но и ще ви помогне с изпаряването на влагата от банята.

            Вентилатор за баня с датчици за влага и температура

На пазара можете да намерите и предложения за вентилатор за баня с датчици, които да ви показват влажността и температурата в помещението. Те са изключително удобни за да прецените кога има нужда да оставите вентилатора за баня да работи, за да може да премахне излишната влага от помещението. Също можете да следите влажността и температурата дали не са благоприятна среда за развитието на различни, неприятни микроорганизми и плесени.

 

При избирането на вентилатор за баня не забравяйте да погледнете за какво приложение са създадени. Може да намерите подходящо предложение, но то да е с търговска насоченост и да не бъде най-доброто решение за вентилатор за банята в дома. Доверете се на предложенията ни и изберете най-подходящия вентилатор за баня за дома или офиса.

 

Основна задача на вентилатора за баня
Преди покупка на вентилатор за баня

Правилно отвеждане на въздуха от банята

Основни елементи на вентилаторите за баня

Допълнителни екстри към вентилатора за баня