Аминокиселини – общ преглед

По своята същност, аминокиселини представляват органични съединения, които са основен градивен елемент и са важен компонент на мускулите и тъканите. Също така, те участват в редица важни за организма процеси, сред които е и биосинтеза.

Аминокиселини 1
Аминокиселини 1

Съобразно вида на веригата, видовете аминокиселини се разделят на два типа – заменими и незаменими. Известни са около 500 естествено срещащи се аминокиселини, само 20 от които се появяват в генетичния код, а 9 се наричат ​​“основни“, тъй като те не могат да бъдат произведени от човешкото тяло и затова трябва да се приемат допълнително чрез храната или под формата на хранителни добавки.

Аминокиселини могат да бъдат набавени чрез консумацията на храни с животински и растителен произход: риба, месо (пилешко, агнешко, свинско, говеждо), грах, яйца, кисело мляко, извара, соя, киноа, тиквено семе, банани и др.

Поради биологичното си значение, ценните аминокиселини се използват в иновативни и ефективни хранителни режими. Основните елементи, които се включват в състава на всички аминокиселини са кислород, азот и водород.

Любопитно: Като хранителна добавка, всички аминокиселини се усвояват много по-бързо от протеина.

Аминокиселини – основни функции и ползи

Основните аминокиселини се участват във възстановяването на тъканите и са главен компонент в изграждането на клетките в човешкия организъм. Те образуват антитела, които активно противодействат на действието на различни вируси и бактерии.

Аминокиселини имат ключова роля в мускулната активност и в преноса на кислород, а техният прием води до:

Аминокиселини 2
Аминокиселини 2
 • ефективно развитие и увеличаване на мускулната маса;
 • извайване на релеф;
 • възстановяване на мускулните тъкани;
 • подобряване на концентрацията и издържливостта;
 • намаляване физическата и умствена умора;
 • подпомагане на спокойния сън;
 • подпомагане функциите на имунната система;
 • подобряване общия тонус и настроение;
 • оказване на благотворно въздействие върху половите функции.

Освен горепосочените характеристики, висококачествените аминокиселини са отличен източник на енергия, предотвратяват катаболният процес (разрушаване на мускулните влакна) и активно спомагат за по-бързото изгаряне на подкожната мастна тъкан.

Всичко това наистина прави приема на аминокиселини изключително подходящ за хора, които се занимават със спорт и редовни физически натоварвания, като част от активния им начин на живот.

Видове аминокиселини

Аминокиселини 3
Аминокиселини 3

Както вече отбелязахме, има два вида аминокиселини спрямо типа на веригата – заменими (неесенциални) и незаменими (есенциални). 

Съществуват дванайсет аминокиселини, които са заменими, тоест такива, които тялото може да произвежда в случай, че има нужда от тях.

Незаменимите аминокиселини са тези, които организмът не може сам да произвежда (синтезира), а трябва допълнително да си набави чрез храна, добавки или лекарствени продукти. Този тип са основни за човека и те са:

 • Аргинин
 • Валин
 • Изолевцин
 • Левцин
 • Лизин
 • Метионин
 • Треонин
 • Триптофан
 • Фенилаланин

Любопитно: Важните заменими аминокиселини за културистите задължително включват аргинин.

Аминокиселини за подпомагане на всеки фитнес режим

Аминокиселини 4
Аминокиселини 4

Изследванията и практиката показват, че аминокиселини, приемани като хранителна добавка, могат да подпомогнат Вашия спортен режим най-малко по пет основни начина:

 • Намаляват умората по време на упражнения и тренировка.
 • Намаляват мускулното напрежение, възпаление и физическа болка.
 • Насърчават изграждането на мускулна маса след упражнения.
 • Осигуряват енергия.
 • Укрепват цялостно имунитета.

Верижно разклонени аминокиселини (BCAA)

Верижно разклонените аминокиселини са градивните елементи на телесните тъкани – мускулите и органите. Те съставляват трийсет и пет процента от мускулната маса и в същото време са необходими, за да може тя да се развива и да расте. BCAA освен, че участват в изграждането на клетките и имат ключова роля в регенерацията на тъканите, синтезират антитела, изграждат ДНК и РНК, вземат участие в хормоналната и ензимна система, пренасят кислород между клетките.

Всичко това прави верижно разклонените аминокиселини изключително ефективни и важни, особено за хората, които спортуват.

Видове верижно разклонени аминокиселини

Верижно разклонените аминокиселини са:

Аминокиселини 5
Аминокиселини 5
 •  Валин – участва в поддържането на азотния баланс, стимулирайки възстановяването и растежа на мускулната тъкан
 •  Изолевцин – има значима роля в регулирането на кръвната захар и съдейства за производството на хемоглобин.
 •  Левцин – директно стимулира синтеза на мускулен протеин.

Тези аминокиселини имат ключово значение за правилното протичане на всички процеси в тялото – участват в регулирането на метаболизма, спомагат за растежа на мускулите, улесняват етапа на възстановяване на организма след натоварване, укрепват имунната система и др.

Верижно разклонени аминокиселини – за кого са подходящи под формата на хранителна добавка?

Верижно разклонени аминокиселини могат да бъдат приемани като добавка, когато:

 • Искате да изгорите телесни мазнини, съхранявайки в същото време чистата си мускулна маса.
 • Искате да покачите мускулната си маса.
 • Искате да се възстановявате бързо след физическо натоварване.
 • Искате по-голяма издържливост за увеличаване интезитета и продължителността на тренировките.

Верижно разклонени аминокиселини – принцип на действие

По време на интензивна тренировка, особено когато сте във фитнеса и упражненията включват използване на тежести, обикновено означава, че Вашето тяло е в силно изразено катаболно състояние. Това води до бързо изчерпване на гликогеновите запаси и черният дроб съответно трябва да синтезира глюкоза чрез L-аланин (съставлява над половината от съдържанието на аминокиселините, които се отделят от мускулите по време на самото натоварване).

Отделянето на верижно разклонени аминокиселини се отчита като знак към организма да стопира протеиновия синтез в мускулите, особено когато те са подложени на активен стрес и натоварване. Осигуряването на аминокиселини именно в този период, позволява на протеиновият синтез да не спира, а да продължава.

Верижно разклонени аминокиселини и дневна доза на прием

Съществуват няколко фактора, които имат влияние върху дозата верижно разклонение аминокиселини, която трябва да се приема. Те включват: възраст, пол, телесната маса, степен на натоварване и много други. Затова може да се започне с една доза, която след това да бъде променяна в зависимост от начина, по който се чувствате и резултатите, които постигате.

За консултация относно най-добрата препоръчителна доза верижно разклонени аминокиселини съобразно Вашия конкретен случай, най-добре е да се консултирате със специалист.

Верижно разклонени аминокиселини и форми, в които се предлагат на пазара

Верижно разклонени аминокиселини  се предлагат в две основни форми – съответно на капсули или таблетки и на прах. Ефективността и практичността на всеки отделен вариант в известна степен са субективни, тъй като в случай става въпрос по-скоро за лично удобство и предпочитание, отколкото за разлики в степента на ефективност на двете форми на верижно разклонени аминокиселини.

Аминокиселини – заключение

Като важни градивни елементи на тялото, основните аминокиселини осигуряват на мускулите ценни хранителни вещества и спомага за постигането на желаната физическа форма.

Основните аминокиселини могат бързо, лесно и удобно да бъдат набавяни в точната доза под формата на хранителни добавки, което ще Ви помогне по-бързо и ефективно да реализирате своите планове.

Аминокиселини от утвърдени производители и с гаранция за най-добро качество ще откриете в нашия онлайн магазин.

Пазарувайте бързо, удобно и сигурно!

Аминокиселини – общ преглед
Аминокиселини – основни функции и ползи
Видове аминокиселини
Аминокиселини за подпомагане на всеки фитнес режим
Верижно разклонени аминокиселини (BCAA)
Видове верижно разклонени аминокиселини
Верижно разклонени аминокиселини – за кого са подходящи под формата на хранителна добавка?
Верижно разклонени аминокиселини – принцип на действие
Верижно разклонени аминокиселини и дневна доза на прием
Верижно разклонени аминокиселини и форми, в които се предлагат на пазара
Аминокиселини – заключение

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *