Бързите кредити – подадена ръка

Бързите кредити – подадена ръка или опасна клопка?

 

Решението на ДСК

 

Бързи кредити 1
Бързи кредити – портфейл

Преди няколко години нашумя проучването на Eurostat, според което България води класацията за най-нещастен народ в рамките на Европейския съюз. Ново изследване на статистическата служба към Европейската комисия сочи, че ние сме и скептици номер едно на Стария континент. Тази особеност на локалния манталитет се отразява върху пазара – българският клиент е традиционно подозрителен към продукти и практики, които окачествява като агресивни и ги смята за „навлезли отвън“.
Песимистичната настройка обяснява и недоверчивото отношение на нашите сънародници към бързите кредити – услуга, която се радва на все по-голяма популярност през последното десетилетие. Получава се любопитен парадокс – българите с охота се възползват от предимствата на бързите кредити, когато им се наложи, но същевременно дълбоко се съмняват в тях.

Причината се корени в твъде агресивните рекламни стратегии на бързия кредит“

 

Бързи кредити 2
Бързи кредити – компютър

 

Още при първото си запитване, интересуващият се от услугата вече фигурира в базата данни и следват серия от обаждания, включващи всевъзможни обяснения за актуални промоции, ексклузивни предложения и прочее изкушения. Традиционно бързият кредит се описва пред потенциалния клиент като панацея, светкавично решение на всички проблеми, съчетано с липса на каквато и да е финансова отговорност – парите са на един клик разстояние, пристигат в сметката ти докато пътуваш в градския транспорт, сроковете са удобни, такси няма, а лихвата е нулева. Действително нещата не стоят така, разбира се, и в случая изцяло важи правилото, че ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, то най-вероятно не е. Таксата при бърз кредит често е процент от кредитираната сума, а лихвата е дори по-голяма в сравнение с тази от другите популярни видове потребителско кредитиране. Нерядко, особено ако клиентът желае да получи по-мащабна сума, в договора присъства като условие и ипотека на недвижим имот. Решението е лесно само на повърхността, а на практика потребителите на кредита в голям процент от случаите изпадат във финансова спирала на задлъжнялост от която измъкването е неумоверно трудно.

Съмнителната репутация на бързите кредити“

 

Бързи кредити 3
Бързи кредити – джоб

Друга основна причина за недоверието към бързите кредити е и съмнителната репутация на тези, които предлагат услугата. Количеството на неизвестни, новоучредени кредиторски фирми расте перманентно, право пропорционално с нарастващата нужда на съвременния български гражданин от лесно достъпен кредит, с който да се погрижи за внезапно възникналите си проблеми.
Отскоро обаче, по-авторитетните банкови институции в страната взеха решение също да навлязат в този вид практики и вече предлагат на клиентите си бързи кредити от ново поколение. От декември миналата година ДСК разработва услугата „Бърз кредит“ и постепенно се превръща в лидер, на когото кредитоискателите гласуват все по-голямо доверие. Продуктът е предназначен както за съществуващи, така и за нови клиенти на банката, които имат спешна необходимост от средства за кратък период от време.
Налага ви се да започнете спешен ремонт вкъщи? Автомобилът се нуждае от внезапни грижи? А може би поводът е приятен – спонтанна покупка или непланирана, но примамлива почивка, която не можете да пропуснете? Тъкмо за такива ситуации е замислена услугата на ДСК. Революционното в подхода на банката се състои в проявата на автентична грижа за клиента, вместо агресивна реклама и опит да бъде „вързан“ изпадналия в нужда. Не е необходимо дори да предоставяте документ за доход. Достатъчно е само едно посещение в най-близкия банков салон и представяне на лична карта – одобрителният процес е несравнимо по-бърз и безметежен от този, на който сте подлагани другаде. Минималният размер на кредита е 500 лв., а максималният – до 7000 лв. (за актуални клиенти на ДСК) и до 2000 лв. за нови клиенти, като максималният размер на кредита зависи от индивидуалния рисков профил/кредитен рейтинг на клиента. Срокът на издължаване е от 6 до 60 месеца, като се прилагат възрастови ограничения, а лихвеният процент варира в диапазон от от 18 до 24%. Позитивното в случая е, че той е обявен при самия процес на кандидатурата ви за кредит, а не ви сполетява изневиделица след серия от „успокояващи“ обаждания и примамливи увещания.

Проблемите с бързите кредити

 

Бързи кредити 4
Бързи кредити – пари

 

Проблемите в забързаното съвременно ежедневие възникват внезапно и често изискват внезапни мерки и решения. Българинът постепенно се научава да преодолява вродения си скептицизъм, да бъде финансово отговорен и прибягва до услугата „бърз кредит“ все по-често. Продукти като предлагания от ДСК кредит за текущо потребление го окуражават в тази посока. Банката разполага с най-голямата мрежа от клонове в цялата страна, така че сумата, от която се нуждаете, е винаги на една ръка разстояние. Авторитетът на институцията ДСК, граден с десетилетия, гарантира, че няма да останете излъгани от самозвани кредитори, а в рамките на само шейсет минути ще получите така желаната глътка въздух и ще решите проблема си – от внезапно протеклия покрив, до бленуваната романтична седмица в Южна Италия.

Решението на ДСК
Причината се корени в твърде агресивните рекламни стратегии на бързия кредит
Съмнителната репутация на бързите кредити
Проблемите с бързите кредити