Крепеж – малките големи елементи от всеки проект

Пирон, гайка или дюбел? Всичко, от което се нуждаете

Нито един проект не може да бъде завършен без крепежни елементите. Няма как да бъдат сглобени различни мебели, детайли и предмети. Тези малки, прости и евтини крепежни елементи са неизменна част от живота ни.

За да се справите следващия път при избора на нужните за вашия проект крепежни елементи, ние ще разясним разликата между болт и винт, какво представлява дюбелът, за какво се ползва анкерът и още много полезна информация за крепежните елементи.

Спрете се на крепежни елементи, които отговарят на вашите потребности. Внимателно подбирайте вида, размерите и материала на изработване на всеки един крепежен елемент, за да сте сигурни, че вашият проект ще бъде изпълнен правилно и безпроблемно.

Как да изберете правилните за вас крепежни елементи?

За да вземете правилното решение, от какви точно крепежни елементи се нуждаете, трябва да вземете предвид няколко основни критерии.

На първо място трябва да имате основни познания за крепежни елементите. Да знаете кой елемент за както точно се използва и по този начин да съобразите кои ще са необходими за вашия проект. Изберете крепежните елементи въз основа на размера, функцията и материала на изработване. И никога не оставяйте тази задача за накрая. Крепежните елементи може да ви се струват като нещо малко и незначително, но те в основата на всяка една ремонтна дейност.

Намерете най-добрите оферти за крепеж 1
Намерете най-добрите оферти за крепеж

Видове крепежни елементи

Има голямо разнообразие от крепежни елементи. Всеки един от тях има различна функция и различна цел на потребление. Ние ще представим някои от тях.

Гайки – Крепежни елементи, които имат отвор с вътрешна резба. Използват се за съединяване на няколко елемента. Няма как да се използват сами, а заедно с болтове или шпилки. Така се образува винтово съединение. Има няколко вида крепежни елементи – глуха гайка, гайка с прорези, фланцова гайка, гайка втулка, квадратна гайка, гайка с шайба, гайка за заварка и други.

Винт – Тези крепежни елементи имат цилиндрична форма или форма на конус. Използват се за свързване на различни елементи. Има винтове за различни повърхности. Винтовете за бетон са с променлива височина на резбата. Тези крепежни елементи имат остър връх. За закрепването им се използват специални инструменти. Задължително е първо да се пробие отвор и след това винтът да се завинти. Винтовете за метал са с пресоваща чашка, която спомага за плътното закрепване. Тези крепежни елементи се използват за закрепване на стоманени конструкции, метални листове, метални водачи и др.

Дюбели – Крепежни елементи, които се използват се за монтиране на нещо върху стена от тухла, бетон или друг вид повърхност, което не е дървена. Тези крепежни елементи ще осигурят много здраво закрепване.

Анкери – Крепежни елементи, които се използват за закрепване на тежки детайли и конструкции към бетонна, каменна или друг вид основа. Направени са от стомана и представляват болт, които е с разширяващ се елемент в края. Има няколко различни вида крепежни елементи – сегментни анкери, анкери за набиване, винтови, втулкови и антивибрационни.

Пирон – Крепежен елемент, който има цилиндрична форма. Единият му край е широка глава, а другият е заострен. Най-често пироните са направени от стомана, но имат и такива от алуминий и месинг. Тези крепежни елементи се коват със специален пистолет или чук.

Болт – Крепежен елемент, който е цилиндрично тяло с глава. На част от тялото има резба и на нея се навиват гайките. Най-често използваните болтове са няколко вида. Болтовете за дърво се различават от другите, защото имат заострен край. Главата им е шестстепенна. Използват се при сглобяване на мебели, монтаж на PVC и различни дървени конструкции. Шестостенните болтове имат шестоъгълни глави. Могат да се ползват и с крепежните елементи гайки, и директно да се завият в отворите. Пасваните болтове са изработени от стомана. Могат да с удебелена шийка и къса или дълга резба. Коларските болтове имат закръглена глава и нямат прорези за отвертка.

Шайба – Крепежен елемент, който представлява тънка пластина с отвор. Той се намира в средата и се използва, за да се раздели натоварването между другите крепежни елементи, като например болт и гайка. Разбира се, има различни модели шайби и не всеки един е във формата на диск. Има три вида крепежни елементи, които се използват най-често от потребителите.

Предназначението на плоската шайба е да увеличи повърхностната зона, на която гайката и болта се завиват. По този начин няма опасност гайката или болта да минат през отвора или да бъдат закрепени нестабилно. Пружинната шайба е крепежен елемент, който се използва в онези случаи, в които гайката или болта трябва да бъдат затегнати добре. И този вид крепежни елементи служат като гаранция, че гайката и болта няма да се разхлабят. Приложението на шайбите от неръждаема стомана е при автомобилите, тежки превозни средства, хамали, камиони и др. Този вид крепежни елементи се използват повече от тези от пластмаса. Когато купувате шайби е добре да знаете няколко неща. На първо място бъдете сигурни, че сте избрали правилните за вашите нужди размери и форми. Винаги избирайте крепежни елементи от сигурни производители, които имат добра репутация и са на пазара от години.

Нитове – Тези крепежни елементи най-често са направени от мека стомана. Състоят се от ос с кръгла глава в единия край. Този край е познат още като опашка. Процесът, който се извършва с нитовете, се нарича занитване. Това е начин за студено свързване на метални елементи в неразглобяемо състояние. Може да се извършва и в дома и е много ефикасен начин при свързване на ламарини и тънки метални части. Има няколко вида крепежни елементи – стоманени, алуминиеви, медни и поп-нитове.

Изберете крепеж 2
Изберете крепеж

Защо да изберете нас при избора на крепежни елементи?

Предлаганите от нас крепежни елементи са на сертифицирани марки. Ще задоволят нуждите и на най-взискателните потребители.

Благодарение на нас, ще откриете всичко бързо и лесно. А няма нищо по-хубаво от това някой да ви помогне при трудните избори, особено когато става дума за крепежни елементи. Може да поръчате от сайта в уюта на вашия дом или да посетите магазините и да получите компетентно обслужване.

Спирайки се на нас, вие избирате екип от професионалисти, които ще отговорят на всеки един ваш въпрос и ще ви дадат насоки и съвети, за да постигнете желаните от вас резултати и изберете подходящите крепежни елементи.

Най-добрите оферти за крепеж 3
Най-добрите оферти за крепеж
Най-добрите оферти за крепеж 4
Най-добрите оферти за крепеж
Видове крепеж 5
Видове крепеж
Изберете крепеж 6
Изберете крепеж
Разнообразие от крепеж 7
Разнообразие от крепеж
Огромно разнообразие от крепеж 8
Огромно разнообразие от крепеж
Намерете най-добрите оферти за крепеж 9
Намерете най-добрите оферти за крепеж
Намерете най-добрите оферти за крепеж 10
Намерете най-добрите оферти за крепеж

Пирон, гайка или дюбел? Всичко, от което се нуждаете
Как да изберете правилните за вас крепежни елементи?
Видове крепежни елементи
Защо да изберете нас при избора на крепежни елементи?