Л-карнитин – общ преглед

Л-карнитин е непротеинова аминокиселина, която се произвежда в организма и помага на тялото да трансфомира мазнините в енергия. Тя е важна за правилното функциониране на сърцето и мозъка, движението на мускулите и редица други основни за тялото процеси.

Л-карнитин
Л-карнитин 1

Класическата липотропна формула има доказан ефект при разграждане на мазнините, особено когато е в съчетание с диета и тренировъчен режим. Л-карнитин дава енергия и повишава издръжливостта по време на дори тежки физически натоварвания. Подпомага по-бързото възстановяване на тялото след упражненията, намалявайки негативните последствия за мускулите.

Л-карнитин се използва широко с цел редуциране на теглото, премахване на излишните мазнини, ускоряване на метаболизма и регулиране обмяната на веществата.

Л-карнитин – как си го набавяме?

Л-карнитина както вече уточнихме е аминокиселина и тя се среща в част от храната, която консумираме. Това включва най-вече животинските продукти, а месото съответно е най-богатият източник на Л-карнитин. В много по-малка концентрация веществото може да бъде открито в млякото, ав количеството му в храните от растителен произход на практика е абсолютно незначителен.

Л-карнитин 2
Л-карнитин 2

Чрез храната можем да си набавим около седемдесет и пет процента от общото количество Л-карнитин за деня, а останалите двайсет и пет процента организмът може да произведе сам, което обаче не важи за хората, които не консумират животински продукти.

Биоситнезът се извършва в черния дроб, бъбреците и мозъка, а въпреки, че скелетните мускули са най-голямото хранилище на Л-карнитин, те не могат да синтезират аминокиселината.

Тя съществува в човешкия организъм под 2 форми:

  • Л-карнитин
  • Ацетил Л-Карнитин (ALCAR) – устойчива и ефективна формула, която се усвоява лесно, осигурява енергия, увеличава мисловната дейност и фокуса.

Когато обаче има фактори, които пречат на естественото набавяне на Л-карнитин или в случаите, в които неговото количество трябва да е значително по-голяма, като при активно физическо натоварване например, най-добрият и учаден вариант е неговият прием под формата на добавка.

Л-карнитин 3
Л-карнитин 3

Важно: Като биологично активна форма на карнитин Л-карнитин може да се произвежда в човешкото тяло от аминокиселините лизин и метионин, за което е нужно и достатъчно количество витамин С. Л-карнитин може да бъде набавен и при консумацията на някои храни – месо и риба, което обаче го прави невъзможно за веганите и вегетарианците.

Л-карнитин – как действа?

Л-карнитин помага на тялото да произвежда енергия, затова се използва широко като хранителна добавка, когато става въпрос за изгаряне на мазнини.

Л-карнитин транспортира мастните киселини в митохондриите на клетките, а свързването с молекулата на карнитин води до разграждането и горенето на мазнините. Това също така води до реакция с отпадъчните продукти, резултат от метаболизма, което спомага за тяхното извеждане извън митохондриите и се създава използваема енергия. В същото време това спомага за повишаване на мускулната издръжливост и намалява усещането за глад.

Приемът на Л-карнитин позволява изгарянето на мазнините особено по време на тренировка. Той не позволява на допълнителна доза инсулин да се насочи към мастните клетки и предотвратява натрупването на нова мастна тъкан. Именно това прави Л-карнитин толкова подходяща хранителна добавка за хора, които спортуват.

Л-карнитин 4
Л-карнитин 4

Л-карнитин също така активно стимулира функциите на сърцето и спомага за неговото снабдяването с енергия, което от своя страна се справя със сърдечната аритмия и повишава издържливостта.

Действието на Л-карнитин като антиоксидант позволява на организма да се освободи от вредните радикали, което е важна предпоставка за отлично здраве.

Л-карнитин – основни ползи при тренировки

Основните ползи от приема на Л-карнитин от физически активни и спортуващи хора са:

  • Бързо възстановяване след натоварване и интензивна тренировка.
  • Мускулите се снабдяват с кислород – Л-карнитин участва в увеличеното производство на червени кръвни телца, които транспортират кислорода по цялото тяло.
  • Повишава се издръжливостта, което се определя от увеличаването на притока на кръв и производството на азотен оксид, като спомага за намаляване на чувството за умора.
  • Намалява мускулните болки и мускулната треска.

Любопитно: Приемът на Л-карнитин преди тренировка води до по-малко количество гликоген, което помага на издържливостта при физическо натоварване.

Л-карнитин – цялостен обхват на действие

Л-карнитин се приема се само за регулиране на теглото и повишаване издържливостта при активно спортуващи хора, но също така, за да повиши нивата при хора, чието естествено ниво на Л-карнитин е твърде ниско, при генетично разстройство, при прием на валпроева киселина за гърчове, при сърдечни проблеми и болести на кръвоносните съдове, при хемодиализа и бъбречни заболявания, като добавка при вегани и вегетарианци, за подобряване функцията на свръхактивна щитовивна жлеза, при хормонални проблеми, за подобряване на мозъчната функция, и др.

Л-карнитин и неговия прием

При прием на Л-карнитин, организмът се поетапно се адаптира и засилва процеса на неговото изхвърляне от тялото. Именно поради това много хора наблюдават най-добри резултати в рамките на първите две-три седмици. Това на практика означава, че е препоръчително да се правят интервали с без вземане на Л-карнитин, които да се редуват с правилен режим за неговия прием.

Л-карнитин 5
Л-карнитин 5

Най-подходящото време за прием на Л-карнитин е преди тренировка, тъй като той се абсорбира бързо в организма, но му трябва известно време, за да се активира неговото действие, така че е препоръчително да се вземе поне половин час преди това.

Стандартната доза Л-карнитин на ден е между 0.5-4 г., разделена на два до три равни приема. В зависимост от някои фактори като пол, килограми, физическо натоварване и др., дозата може да варира и съответно да бъде по-малка или по-голяма.

Любопитно: В организма 99% от Л-карнитин се намира във вътреклетъчното пространство. Най-голямо количество от него се “складира” в скелетните мускули и черния дроб.

Л-карнитин – безопасност и възможни странични ефекти

Л-карнитин е безопасна хранителна добавка и няма сериозни странични ефекти, когато се приема в препоръчителната доза.

Л-карнитин 6
Л-карнитин 6

В някои случаи обаче може да се наблюдава известен стомашен дискомфорт, изразяващ се в гадене или лека диария. Също така е възможно да се повишат нивата на триметиламин-N-оксид в кръвта при прекалено продължителна употреба, което да повиши риска от атеросклероза.

Важно: За сте сигурни, че Л-карнитин е подходяща и безопасна за Вас хранителна добавка, консултирайте се със специалист преди да започнете прием.

Л- карнитин – заключение

Л-карнитин е хранителна добавка със сериозен потенциал, която предлага редица предимства на активния и трениращ човек, сред които са осигуряването на повече енергия и издържливост, бързо възстановяване след натоварване и горене на мазнини.

Л-карнитин обаче също така може да бъде включена в терапевтичното лечение на хора, страдащи от различни заболявания, което е сериозен пробив в съвременната медицина.

Л-карн итин – общ преглед
Л-карнитин – как си го набавяме?
Л-карнитин – как действа?
Л-карнитин – основни ползи при тренировки
Л-карнитин – цялостен обхват на действие
Л-карнитин и неговия прием
Л-карнитин – безопасност и възможни странични ефекти
Л- карнитин – заключение

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *