Не си мислете, че да се изберат мебели за баня е лесна задача! Често пъти хората пропускат доста важни детайли и се получава хаос и дискомфорт в това толкова важно помещение в дома.

Мебели за баня 1
Мебели за баня 1

Как да се изберат качествени мебели за баня, така че да изглеждат не само добре, но и да издържат дълги години?

На какво трябва да се обърне внимание?

Прочетете статията и там ще намерите отговори на тези изключително важни въпроси, касаещи правилния избор на мебели за баня. Но задавали ли сте си въпроса: откога датира банята и респективно, намиращите се в нея мебели за баня?

Баня и мебели за баня – да се върнем назад в историята

Днес значителна част от човечеството не може да си представи съществуването си, без да има удобна баня в дома си. В същото време малко хора са наясно, че банята не е иновативно изобретение на най-добрите инженерни умове от 20-ти век. Тя е била част от ежедневието на хората още в древността. Следователно историята на банята започва в древни времена. Въпреки напредналата си възраст (над 5000 години), външно тя практически не е с големи промени. Което обаче не важи с пълна сила за предлаганите мебели за баня днес.

Мебели за баня
Мебели за баня 2

Истински разцвет банята получава в Древен Рим. От римските терми датират първите мебели за баня, защото  римляните са използвали помещенията в широк спектър:

 • за празници и спорт;
 • за философски лекции;
 • за художествени изложби;
 • за търговия на различни стоки;
 • за зрелищни театрални представления;
 • за срещи с жрици на любовта…

Освен изобилието на вода, луксът царувал навсякъде: не е за вярване, но е имало дори мебели за баня, направени от злато, сребро, инкрустирани скъпоценни камъни. Но те са били само привилегия за римските императори.

Мебели за баня в 21-ви век – външен вид и материал

Първите 2 важни критерия, на които определено трябва да се обърне внимание, ако човек търси качествени мебели за баня, са:

Мебели за баня 3
Мебели за баня 3
 • външен вид: първоначално трябва да се установи дали избрания вид мебели за баня, например шкаф, е подходящ за интериора, дали отговаря на очакванията и т.н. Критерият „външен вид“ винаги е чисто субективно и всеки сам решава как трябва да изглежда идеалното обзавеждане с мебели за баня;
 • материал за изработка на мебели за баня: това също е важно, хората понякога се поддават на емоциите си при покупка, но после съжаляват. Най-скъпите мебели за баня са направени от ценни видове дърво или дърво с импрегниране, но цената на такива мебели за баня е изключително висока. МДФ и PVC са най-често използваните материали за направата на мебели за баня. Купувачите трябва да са наясно, че мебели за баня от MDF са по-издръжливи и с висока якост, устойчивост на влага и на механични натоварвания. Мебели за баня, изработени от  PVC, са по-податливи на деформации и надрасквания, но пък са изключително разнообразни като дизайн. Този материал обаче е устойчив на влага. Металът и стъклото са с високо качество, но най-често мебели за баня с елементи от тези материали са обвързани с определен стил, който не всеки  харесва.

Мебели за баня  – обърнете внимание на тези 2 важни неща

Когато човек търси мебели за баня, той просто се обърква в магазина от разнообразните видове шкафове и колони. И тук има обаче една важна тънкост, която е свързана с механизмите и крепежните елементи на всички мебели за баня. След като купувачът е убедени в качеството на подходящите за него  мебели за баня, тогава трябва да обърне специално внимание на механизмите. Всички врати трябва да се отварят и затварят плътно и плавно без затруднения. Хубаво е да се направи консултация с продавач и относно крепежните елементи при мебели за баня.

Мебели за баня 4
Мебели за баня 4

Покритието на всички мебели за баня не бива да се подминава с лека ръка, защото банята е стая от дома, в която температурата варира значително и има висока влажност.

 • Самозалепващ се филм на мебели за баня – неговите основни предимства се свеждат до: достъпна цена и разнообразие от цветове. Недостатък е, че лесно се уврежда, от влагата често потъмнява и става с балончета.
 • Акрилният слой при мебели за баня е по-практично и надеждно покритие. Той е доста устойчив при температурни разлики и висока влажност, освен че има атрактивен външен вид. Запомнете, че мебели за баня с акрилно покритие се поддържат само със специални почистващи препарати.
 • Лакираният дървен фурнир при мебели за баня е по-издръжлив от предишните версии и  е с по-надеждни защитни функции.

Видове мебели за баня – нужен е проект

Най-често от всички предлагани мебели за баня се използват шкафовете. Правилно подбраният шкаф за баня ще бъде отлично функционално и интериорно решение, ако има предварително изготвен проект. Така ще се уточни модела, който е подходящ спрямо квадратурата на помещението. Наистина от всички мебели за баня, шкафът е с първостепенна употреба и функционалност. Често пъти мивката се монтира в него, ако той е стоящ на пода.

Всички шкафове за бани могат да бъдат разделени по тип дизайн.

Мебели за баня 5
Мебели за баня 5
 • Те могат да бъдат универсални мебели за баня. В случая са идеални за малки помещения. Така могат да са практични мебели за баня – идеално място за съхранение на всякакви хигиенни предмети. Някои от тях могат да бъдат скрити от любопитни очи, а други да са свободно достъпни, благодарение на отворените рафтове.
 • Отворените шкафове или стелажите са друг вид мебели за баня, които са подходящи за съхранение само на онези неща, които често се ползват. Става дума за чаша с четки за зъби, паста за зъби, сапун, гребен, кърпи и т.н.
 • Напълно затворените шкафове са също често използвани мебели за баня и се оказват чудесно място за съхранение на почистващи препарати и чисти кърпи, халати, козметика, лекарства, грим. Вратите на такива шкафове трябва да се затварят  много плътно, за да не прониква влагата, водата или потоците гореща пара.
 • Висящите конструкции шкафове пестят място. Те се монтира лесно директно на стената. Някои от тях се продават комбинирани с огледало и подходящо осветление.

Мебели за баня – консултирайте се с нас

В статията анализирахме всички най-важни критерии, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате мебели за баня. Но искаме да отбележим, че във всеки случай има специфични нюанси, при които нашите експерти ще се радват да ви помогнат да ги разрешите.

Нека да уточним, че не всяко семейство в своя дом разполага с голямо помещение за баня. Често квадратурата е малка и това не позволява да се използват много мебели за баня. Не се страхувайте да зададете въпроси. Наистина в крайна сметка имаме една цел – да намерим перфектните мебели за баня за всеки.

Баня и мебели за баня – да се върнем назад в историята
Мебели за баня в 21-ви век – външен вид и материал
Мебели за баня  – обърнете внимание на тези 2 важни неща
Мебели за баня – консултирайте се с нас


By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.