• Home
  • Менструална чашка видове менструални чашки

Менструална чашка видове менструални чашки

Менструална чашка – какво е това?

 

Менструални чашки UMAY са революционен продукт за дамска хигиена, алтернатива на нехигиеничните превръзки и нездравословните тампони. Създадена от висококачествен медицински силикон, подобен на бебешките биберони, менструалната чашка UMAY е невидима, по-здравословна, по-хигиенична, по-удобна, по-дълготрайна и по-изгодна от конвенционалните тампони и превръзки. Чашката събира, а не абсорбира менструалната кръв, като така запазва естественото Ph на вагиналната флора, а вместимостта ѝ е 4 пъти повече от тази на тампон.

От какво са направени менструалните чашки?

Менструалните чашки UMAY са произведени от мек розов медицински силикон, който не предизвиква алергии. Чашките не съдържат белина, текстилни влакна, лепило, ароматизатори или други химикали, които са срещани при превръзките и тампоните.

Има ли различни размери менструални чашки?

Има 2 размера менструални чашки UMAY – S и L. Чашка размер S е подходяща за жени под 35-годишна възраст, които не са раждали вагинално или са раждали с цезарово сечение. Чашка размер L е подходяща за жени над 35 години или жени, които са раждали по естествен път. Размерът на менструалната чашка може да варира в зависимост от физическата активност и ръста.

Историята на менструалните чашки и защо чувам за тях чак сега?

менструални чашки 1
менструални чашки 1 – За вашите нужди

Менструалните чашки всъщност се появяват доста отдавна – още през 30-те години на миналия век, като първите се произвеждат от гума. През 2001 година се появява и силиконовата менструална чашка, която се превръща в предпочитания вариант за много жени заради хипоалергенните характеристики на медицинския силикон.
Не е необичайно и че чувате за менструалната чашка чак сега, защото компаниите, които ги произвеждат разчитат основно на разпространение „от уста на уста“. Тъй като чашките са дълготраен продукт, който може да се ползва от една жена 5-10 години, скъпоплатената реклама с цел бързи продажби не влиза във философията на компаниите-производители на менструални чашки.
Менструалните чашки – ново поколение заместител на тампоните и дамските превръзки. Какво ги прави по-добри?
UMAY менструални чашки са иновативна алтернатива на познатите тампони и превръзки.
Използвате дамски превръзки? Всяка от нас има „онези бикини“, които носи по време на цикъл. Вече няма нужда да се чувствате като с памперс по цяла седмица всеки месец. Пък и можем да си спестим кървавата картинка като от филм на Тарантино и използването на огромно количество мокри кърпички за почистване на бойното поле. Менструални чашки UMAY са далеч по-щадящи към интимната зона. Стига вече засъхнала кръв и протрита кожа!
Забравете за издайнически подаващото се конче от бельото или дори банския Ви. Правилно прочетохте – банския. С менструална чашка UMAY можете да плувате без необходимост да почиствате чашката си след всяко влизане във водата. Какво като сте в цикъл на морето? Менструалната чашка UMAY е невидима, а събира до 4 пъти повече менструална кръв, отколкото стандартния тампон и Ви позволява да загърбите добре познатите неудобства от факта, че ще Ви дойде точно, когато трябва да сте на плаж.

С какво UMAY се различават от другите менструални чашки?

менструални чашки 2
менструални чашки 2 – Купете сега

Във философията на UMAY важно място заема природосъобразния начин на живот и опазването на околната среда. Затова ние внимателно подбираме материалите на торбичките и кутийките, в които се съхраняват нашите чашки. Когато не се ползват, менструалните ни чашки се държат в антибактериална торбичка от органичен памук, която предпазва от развиването на бактериални култури или неприятни миризми. Използването на плат от органичен памук гарантира и че при отглеждането на памучните растения не са използвани опасни или вредни за хората и околната среда химикали. А красивите кутийки от сертифицирана рециклирана хартия, върху които можете да намерите и инструкциите за употреба на чашките, спестяват необходимостта от използването на още хартия за допълнителна листовка. Дори мастилата, с които кутийките са напечатани са екологични, базирани на водна основа.

Менструалните чашки и добрите каузи

Умай е прабългарска богиня на плодородието, закрилница на жените, децата и семейното огнище. Затова 1 лев от продажбата на всяка менструална чашка UMAY отива за благотворителна кауза, която резонира с философията ни и която избираме заедно с Вас в края на всяка година.

Къде се произвеждат менструални чашки UMAY и от какъв материал?

Нашите чашки се произвеждат в Китай, като целта ни е да се разрастнем достатъчно, за да пренесем производството в Бъглария. Торбичките и кутийките за чашки UMAY са родно производство, като част от торбичките са ушити от членове на асоциацията на хората с редки болести в България и от дами, търсещи развитие в шивашката професия в Северозападна България.
Медицинският силикон, от който се произвеждат менструалните чашки UMAY, е висококачествен, хипоалергенен и не задържа миризми. Това е същият материал, от който се правят и бебешките биберони.

Менструални чашки UMAY – по-здравословният избор

менструални чашки 3
менструални чашки 3 – Добър избор

За разлика от тампоните, менструалните чашки не се свързват със смъртоносния Синдром на токсичния шок. Тампоните съдържат целулозни фибри, които драскат стената на влагалището и позволяват на токсини да навлязат в организма. Менструалната чашка UMAY е създадена от медицински силикон и няма никакви противопоказания за продължителна употреба, дори до 12 часа или по време на сън.
Менструалната чашка UMAY Ви спестява и сухото, драскащо като шкурка усещане от изваждане на тампон при слаб цикъл или пък омазването и раздразнението на кожата при дамските превръзки. Изсушаването при ползването на тампони нарушава естествената влажност на вагината, необходима за поддържането на нормалното Ph и вагиналната флора.
Менструалната чашка UMAY е невидима, не протича и Ви позволява да носите любимото си бельо по всяко време на месеца. А и няма страшно цикълът да Ви изненада – менструалната чашка винаги е в дамската Ви чанта, като бижу в красива торбичка.

Менструални чашки UMAY – по-удобното решение за Вашия цикъл

С менструална чашка UMAY можете спокойно да спортувате и плувате без притеснение от протичане и без да се налага да почиствате чашката си често, тъй като лекият вакуум, който създава тя във вагината, не позволява на вода да навлиза навътре или менструална кръв да изтича навън. За сравнение – тампоните абсорбират водата, което може да доведе до инфекции.

Менструални чашки UMAY – по-изгодното решение за Вашия цикъл

Чашката UMAY е икономична и Ви спестява ежемесечното купуване на тампони и превръзки. Ако предположим, че една жена ще има менструация в продължение на 40 години, то тя ще използва приблизително 11 000 тампона или превръзки. Същата жена може да използва за този предиод само 5 менструални чашки UMAY. При цената на пакет дамски превръзки от около 5 лева или кутийка тампони от около 3-4 лева, UMAY започва да Ви спестява пари много преди края на първата година от ползването ѝ.

Менструални чашки UMAY – по-екологичното решение за Вашия цикъл

менструални чашки 4
менструални чашки 4 – Направете своя избор сега

Менструалните чашки опазват и околната среда. Близо 28 000 тампона попадат в океана всеки ден. Използвайки UMAY, няма повече да Ви се налага да изхвърляте тампони, апликатори или дамски превръзки, които неизменно съдържат в себе си пластмаса и токсични материали.
БОНУС: Някои дами споделят, че използването на менструална чашка UMAY намалява болките по време на цикъл. Това вероятно се случва заради специфичната позиция на чашката във вагината, която може да допринесе за намаляване на контракциите на матката при ежемесечното ѝ изчистване.

За кого са подходящи менструални чашки UMAY?

Всяка жена, която иска да спести пари, да се чувства удобно всеки ден от месеца и иска да допринася за опазването на планетата ще се влюби в менструалните чашки UMAY. Менструалната чашка е и перфектният избор, ако сте в цикъл на морето, или при дълго пътуване, когато няма подходящи условия за смяна на тампони или превръзки, или просто докато спите (и можете да си позволите повече от 8 часа непрекъснат сън без да Ви се налага да се събуждате, за да сменяте тампона си).
Менструалната чашка UMAY има и мерителни чертички, с които можете да следите количеството на менструацията си, необходимо да бъде измерено при някои медицински изследвания.
Менструалната чашка UMAY не се препоръчва за девстени дами, тъй като при поставянето на чашката може да се наруши целостта на химена и да предизвика болка и дискомфорт, освен ако девствената ципа не е разкъсана или разтегната при други обстоятелства (напр. спорт). Използването на менструална чашка не отнема девствеността на момичето. При някои жени девствената ципа липсва или се разкъсва или разтяга по време на спорт, което не означава, че не са девствени.
Дами, използващи вътрематочна спирала, като средство за контрацепция, трябва да се посъветват със своя лекар дали е препоръчително да използват менструална чашка, тъй като това може да доведе до изместване на спиралата.

менструални чашки 5
менструални чашки 5 – За една по-добра визия

„За моята възраст менструалната чашка UMAY е изключително удобна – винаги ми е в чантата. Така никога не съм изненадана – денем, нощем. Нямам нужда да търся аптеки при многобройните ми пътувания. Нищо не усещам – тялото ми се чувства все едно не съм в цикъл. Мога да си плувам, без да тичам веднага да търся тоалетна. Не цапа нито мен, нито природата, дори кошче за буклук не ми трябва!“ – Мадлен Алгафари, известен психотерапевт и един от най-продаваните писатели в България
„Менструалната чашка UMAY е продукт, който промени живота ми. Изключително удобна, след като веднъж свикнеш с ползването ѝ, издържа много часове преди да трябва да се почисти. Като професионален танцьор, наистина оценявам това, че мога да избегна обемните дамски превръзки, които задържат влажността по време на тренировки и участия. А това, разбира се, е полезно и за приятен ден на плажа без да се притеснявам, че ще ми причини инфекция като тампоните, които абсорбират водата от басейна или морето.
Имайте предвид, че отнема време да се научите да използвате менструалната си чашка. UMAY е перфектна за мен, защото е направена от по-плътен силикон, което я прави по-здрава и по-лесно се отваря, след като я поставите, особено със сгъването тип „седмица“.
Вече я използвам от близо половин година и оцветяването е минимално. Единствените по-трудни места за почистване са малките дупчици, които спомагат за застопоряването на чашката на мястото ѝ.
Имах съвсем малко протичания дори в първите дни, откакто ползвах UMAY, което съответно намали значително боклука, който изхвърлям и не може да се рециклира.“ – Милена, 23 г., професионален танциор
„Когато една приятелка ми сподели, че използва менструална чашка, се притесних как така това нещо влиза там долу. Изглеждаше ми голямо, но когато се престраших да пробвам, открих, че има много начини за сгъване на чашката и всъщност поставянето се оказа страшно лесно. Сега мога само за няколко секунди да почистя чашката си, да я върна обратно и да продължа деня си.“ – Камелия, 36г., учителка
„Открих менструалните чашки, когато живеех в Англия, и това може би е едно от най-хубавите неща, които някога са ми се случвали. Пътувам страшно много и мисълта, че ще трябва да сменям превръзки или тампони в самолетни тоалетни или тоалетни по бензиностанции ме ужасяваше заради лошата хигиена по тези места. А сега спокойно мога да не се притеснявам дори и в най-силния ден от цикъла си, когато моята UMAY издържа поне 7-8 часа без нужда да я почиствам и без риск от протичане. В останалите дни няма проблем да я използвам и по 12 часа – почиствам я сутрин, излизам от вкъщи и я почиствам отново чак когато се прибера.
От 5 години използвам менструална чашка и оттогава не съм купувала превръзки или тампони, така че съм спестила доста пари и доста нерециклируем боклук. В началото ползвах една английска марка чашки, но бяха доста по-твърди от UMAY и по-често ми се случваше да протича. Когато открих UMAY преди близо 2 години се влюбих – и в това, че е по-мека, и в ангажираността с опазването на околната среда, и в сладкия розов цвят на чашката. Много е забавно, когато някое момиче ме попита за тампон или превръзка и ѝ кажа, че не използвам такива неща. Жалко, че толкова малко хора знаят за UMAY все още. Гениален продукт е!“ – Александра, 25 г., PR и маркетинг специалист

Как да разпознаем качествената менструална чашка?

менструални чашки 6
менструални чашки 6 – Без опастност

Висококачествената менструална чашка е направена от хипоалергенен медицински силикон и се продава с антибактериална торбичка за съхранение от органичен памук. При първите опити с чашка може да се наложите да използвате ежедневна превръзка, докато свикнете с поставянето на своята UMAY и сте сигурни, че няма да протече.
Предимството на менструалната чашка UMAY е че е марка, създадена и базирана в България, което означава бързи доставки, ясни инструкции и при необходимост – помощ на български език. UMAY подкрепя български каузи.

Често задавани въпроси за менструалните чашки

Лесно ли се поставя менструалната чашка?

Има поне 10 различни начина на поставяне на менструалната чашка, като всички включват сгъване, поставяне и разтваряне на чашката във влагалището. Различните начини на сгъване на чашката можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=lwnK8J8fQxk, като ние препоръчваме методите C-fold (сгъване настрани като буква С) или Push-down (натискане на едната страна надолу и навътре към основата на чашката), тъй като са най-практични и лесни.
Можете да навлажните чашката, като използвате топла вода, за да улесните поставянето. Приклекнете леко и поставете своята UMAY във вагината. Имайте предвид, че менструалната Ви чашка заема по-ниска позиция във влагалището за разлика от тампона. За да се убедите, че менструалната Ви чашка UMAY се е разтворила напълно и е застанала плътно по влагалищните стени можете да прокарате пръст по обиколката ѝ или да стиснете с пръсти дъното и да развъртите леко чашката, за да заеме правилната позиция.
Ако е необходимо, изрежете и скъсете стволчето на чашката за повече комфорт.

Как се вади ментруалната чашка?

За да извадите своята UMAY, приклекнете и стиснете лекичко дъното на чашката с 2 пръста, за да освободите вакуума, който я държи на мястото ѝ. Можете лекичко да дръпнете стволчето, за да достигнете по-лесно основата на чашката, но не дърпайте само за него, за да не се получи нежелан по-силен вакуум. След това плавно издърпайте чашката под ъгъл, стремейки се отворът ѝ да е насочен нагоре. Изсипете съдържанието в тоалетната, изплакнете Вашата UMAY и можете да я поставите отново.

Как се почиства менструалната чашка?

менструални чашки 7
менструални чашки 7 – Нека бъдем щастливи

За да почистите своята UMAY, кипнете вода в съд и потопете напълно чашката си. Във водата можете да добавите сол или оцет, за да се почистят добре налични петна. Оставете я да ври 4-5 минути. Водата трябва да покрива напълно менструалната чашка. При измиване можете да използвате и обикновен сапун, който внимателно да изплакнете след това.
Имайте предвид, че е нормално с времето Вашата UMAY да потъмнее и да промени цвета си. Съхранявайте своята UMAY в нейната антибактериална торбичка от органичен памук, за да избегнете миризми и замърсяване.

Чашката не се ли усеща вътре?

Когато менструалната чашка е поставена правилно, не се усеща изобщо. Ако усещате дискомфорт, то най-вероятно чашката не е заела най-подходящата позиция във вагината. Дискомфорт може да се усеща и ако стволчето на чашката е по-дълго. Спокойно можете да го изрежете колкото е необходимо, дори да го премахнете напълно, но имайте предвид, че то е там, за да Ви помага по-лесно да стигнете до дъното на чашката при изваждане.

Може ли чашката да се изгуби вътре в мен?

Не, няма как менструалната Ви чашка да се изгуби във вагината Ви. Ако изпитвате затруднения да я напипате, за да я извадите, е възможно да сте я поставили по-високо, отколкото е необходимо. За да я извадите е важно да не сте напрегната, за да могат вагиналните Ви мускули да се отпуснат. Използвайте няколко минути, в които можете да дишате бавно и дълбоко, за да сте сигурна, че сте спокойна. След това приклекнете и с леки напъвания ще успеете да свалите чашката си надолу във вагината, за да можете да я извадите с ръка. Няма страшно, ако чашката Ви е останала във Вас малко повече, отколкото е препоръчително – няма противопоказания, че това ще Ви навреди.

Не се ли цапаш с кръв, когато ползваш менструална чашка?

Да откриете най-удобния начин за Вас да поставяте своята менструална чашка UMAY и да го усъвършенствате може да отнеме няколко опита. За тези първи опити препоръчваме да ползвате ежедневни дамски превръзки, за да предотвратите протичане и да запазите бельото си чисто. Когато овладеете поставянето на своята чашка UMAY, можете да забравите за протичането. Чашката е така създадена, че да задържа цялата менструална кръв в себе си, без риск от изтичане покрай стените ѝ, така че, дори когато я почиствате, ръцете Ви няма да имат директен контакт с течността.

Менструалните чашки в цифри

менструални чашки 8
менструални чашки 8 – Бъдете себе си

В канадско проучване от 2011 г. (Howard et al. 2011. FLOW (finding lasting options for women): multicentre randomized controlled trial comparing tampons with menstrual cups. Canadian Family Physician), учени сравняват употребата на тампони и менструални чашки, за да установят дали чашките са подходящ заместител на конвенционалните продукти за дамска хигиена. След 3 менструални цикъла, дамите, които използвали менструални чашки били толкова доволни от продукта, колкото и тези, които продължили да използват тампони. Статистиката показала, че за дамите, които използват чашка е много по-удобно да се справят с цикъла си, отколкото за тези, които ползвали тампони, и много по-рядко се сблъсквали с протичане.
91% от дамите споделят, че ще продължат да използват менструална чашка и че биха я препоръчали и на други.
Използвайки менструална чашка, можете да започнете да спестявате пари още след първите 6 месеца на ползване, а една чашка може да се използва в продължение на 5-10 години. Ако на година харчите 50-60 лева за тампони и превръзки, за целия си живот ще похарчите поне 2000 лв. за санитарни продукти. Ако използвате менструална чашка UMAY, тази сума намалява до между 150 и 250 лева. За целия Ви живот. Така ще допринесете и за опазването на околната среда и ще помогнете за намаляването на бройката от близо 28 000 тампона, които попадат в океана всеки ден.

Как менструалните чашки опазват околната среда?

Някои дамски превръзки за еднократна употреба, опаковките им и пластмасовите апликатори за тампони могат да отнемат до 25 години да се разградят в океана. 20 милиарда дамски превръзки, тампони и техните опаковки, направени от памук и пластмаса се изхвърлят или изгарят всяка година в Северна Америка, което има огромен ефект върху околната среда. Пластмасата в тези продукти може да отнеме до 50 години, за да се разгради на бунището.
Тъй като менструални чашки UMAY са за многократна употреба, това значително ще намали нерециклируемия боклук, свързан с менструалния цикъл, тъй като не са свързани с ежедневни отпадъци. Когато животът на една менструална чашка приключи, тя се изхвърля и се изгаря в депо за отпадъци.

Съвсем нов бизнес – още няма писана история

Поръчайте своята менструална чашка UMAY и променете отношението си към менструалния си цикъл завинаги на www.umaycup.com

От какво са направени менструалните чашки
Има ли различни размери менструални чашки
Историята на менструалните чашки и защо чувам за тях чак сега
С какво UMAY се различават от другите менструални чашки
Менструалните чашки и добрите каузи
Къде се произвеждат менструални чашки UMAY и от какъв материал
Менструални чашки UMAY – по-здравословният избор
Менструални чашки UMAY – по-удобното решение за Вашия цикъл
Менструални чашки UMAY – по-изгодното решение за Вашия цикъл
Менструални чашки UMAY – по-екологичното решение за Вашия цикъл
За кого са подходящи менструални чашки UMAY
Как да разпознаем качествената менструална чашка
Често задавани въпроси за менструалните чашки
Лесно ли се поставя менструалната чашка
Как се вади ментруалната чашка
Как се почиства менструалната чашка
Чашката не се ли усеща вътре
Може ли чашката да се изгуби вътре в мен
Не се ли цапаш с кръв, когато ползваш менструална чашка
Менструалните чашки в цифри
Как менструалните чашки опазват околната среда
Съвсем нов бизнес – още няма писана история

 

  • Менструална чашка 1
    Менструална чашка 1