Повечето огледала за баня са не само функционален аксесоар, но и декоративен, който може да промени визията на това помещение. Огледалото в банята е един от онези предмети в интериора, от които всеки член на семейството се нуждае ежедневно. Често е трудно да се избере в магазина само един модел от всички предлагани огледала за баня, който да подхожда най-точно на избрания стил в тази част от дома.

Огледала за баня 1
Огледала за баня 1

Съвременните производители представят широка гама от най-разнообразни модели огледала за баня, а основното е всеки купувач да избере това, което търси и е идеално за него. На пазара могат да се намерят огледала за баня в разнообразен ценови сегмент.

Огледала… и огледала за баня – има ли нещо особено

Преди да разкрием специфичното при съвременните огледала за баня, нека да се върнем назад в историята. Хората още от древността са били доста суетни и по тази причина са ползвали малки огледала от калай, злато и платина, които учените определят, че са от бронзовата епоха.

Огледала за баня 2
Огледала за баня 2

Истинското огледало се появява чак през 1240 година, когато в Европа започва производството на съдове от стъкло. Отначало огледалата са били привилегия за висшата класа. Например, френските аристократи по време на луксозни приеми в дворците си демонстрирали своето благосъстояние пред гостите, като гордо показвали огледала в рамки от скъпоценни камъни. В наши дни огледалото се ползва в почти всяка стая в апартамента или в къщата, но са нужни специални огледала за баня, защото помещението е доста влажно и в него температурата значително варира. Тоест, едно обикновено огледало няма дълго да запази своето първоначално състояние в такава стая.

Какви огледала за баня тогава са най-подходящи? Какво е по-важно – устойчивостта им на влага или дизайна? Размерът има ли значение също при избор на огледала за баня?

Огледала за баня – първи критерий за избор

Обикновено огледала за баня се поставят на стената, което не изключва възможността да бъдат както на тавана, така и на пода:

Огледала за баня 3
Огледала за баня 3
  • Стенни огледала за баня  – те се монтират на стената (обикновено над мивката). Това е класически тип огледало, средно по големина, в различна форма, с рамка или без рамка, което е със сравнително ниска цена, лекота при инсталиране и възможност за преместване от едно на друго място. Но има огледала за баня за стената, които се монтират на цялата стена, на вратата, на шкафа. Реално, в такива случаи те служат за пространствено разширяване на помещението особено когато са съчетани с подходящо осветление. В момента най-актуални огледала за баня с LED осветление. Същите се предлагат и във вариант със система против замъгляване. Цената при този вид огледала за баня е по-висока, те се нуждаят от специална поддръжка и тяхното монтиране изисква добър майстор. Огледалото, също е възможно да е част от шкафа. Тази опция се предлага във вариант горен шкаф с огледална врата или с вградено, изрязано във форма, огледало вътре.
  • Огледала за баня за тавана или пода – тази опция има преди всичко декоративен ефект и се изработват само по поръчка. Дизайнерите обожават такива нестандартни решения и наистина могат да се използват огледала за баня в различни форми, поставени под ъгъл. Най-често интериорните специалисти използват малки кръгли или квадратни, специално изрязани огледала за баня, които се монтират по специфичен начин спрямо осветлението. Така се получават необикновени светлинни ефекти.

Огледала за баня – втори критерий за избор

Този критерий е свързан с наличието на рамка към огледалото.

Огледала за баня 4
Огледала за баня 4
  • Огледала за баня с рамка – подобно огледало ще се превърне в център при интериора на банята. Наличието на рамка придава на продукта завършен вид. Рамката на такива огледала за баня може да е от различен материал: пластмаса, метал, дърво, керамика, стъкло. Тя трябва да бъде направена от устойчив на влага материал. Някои рамки на огледала за баня са ръчно изработени, те са уникати и това обяснява високата им цена. Оригинално и функционално решение е LED осветлението при огледала за баня като рамка. Така се постига ефект на плавно, хармонично сияние и ясно отражение. Никога не трябва да се забравя, че рамката при огледала за баня е нужно да отговаря на избрания стил в това помещение.
  • Огледала за баня без рамки – в повечето случаи изглежда по-скромно и са по-евтини. Добре се вписват в интериор, проектиран в модерен стил, Хай-тек и минимализъм. Тяхната красота и изящество се дължи на формата, в която са изрязани, и нестандартния им монтаж. В повечето случаи тези огледала за баня без рамки изпълняват чисто декоративна роля.

Огледала за баня – трети критерий за избор

Размерът на огледалото също е важна опция. Той директно зависи от площта на стаята. Например, при малка баня не е нужно да се ползват големи като размер огледала за баня:  малко вероятно е да се побере в нея огледало, което да отразява човека в цял ръст. Обикновено ширината на избраните огледала за баня съответства на ширината на мивката. Понякога е трудно да се намери модел с подходящия размер.  Трябва да се има предвид, че оптималната височина за поставяне на огледало се счита разстояние от 35-45 см от мивката, за да се избегнат пръските вода.

Огледала за баня 5
Огледала за баня 5

Важно уточнение: всички огледала за баня са от стъкло, върху което са нанесени три слоя покритие. Първият слой е отразяващ. Вторият – предпазва от корозия, а третият запазва повърхността от механични повреди и от влага.

За стандартна баня като площ идеално и модерно решение са модели огледала за баня с LED осветление, с размер 60×80 см., които са с touch screen и система против замъгляване. Истинско технологично бижу, което е не само практично, но и много красиво дизайнерско решение.

Огледала за баня – изберете своя стил

И така, освен представените възможности има огледала за баня, които са комбинирани и с други елементи. Те са многофункционална опция, която дава възможност за съхранение на аксесоари за баня, козметика и хигиенни продукти. Този модел комбинирани огледала за баня е сравнително по-скъп от единично огледало. Те се препоръчват за малка баня.

  • Огледала за баня с рафт: те позволяват удобно да се позиционират ежедневни неща за хигиена като:  четка за зъби, паста за зъби, сапун, самобръсначка, тример, шампоани, кремове.
  • Огледала за баня с шкаф: тези модели са подходящи за съхранение на кърпи, халати и почистващи препарати.

В „ООД“ има богат избор на огледала за баня. Някои от тях се продават в комбинация с други мебели за баня, което е отлично решение. Правилно подбраните огледала за това помещение оживяват и украсява интериора, като го правят едновременно елегантен и функционален. Преди да изберете търсения модел огледала за баня от нашия магазин, трябва да решите  в какъв стил ще организирате това толкова важно за дома помещение. Точният избор на конкретни параметри и производители ще ви доведе до желания резултат бързо. А ако все пак срещнете затруднения, доверете се на нашите консултации, които ще дадат ценни съвети за избор на огледала за баня.

Огледала… и огледала за баня – има ли нещо особено
Огледала за баня – първи критерий за избор
Огледала за баня – втори критерий за избор

Огледала за баня – трети критерий за избор
Огледала за баня – изберете своя стил

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.