Ако сте новодомец или ви предстои ремонт на жилището, то със сигурност ще ви трябват плочки за баня.

Плочки за баня 1
плочки за баня 1

И веднага възниква един важен въпрос: как да се направи правилен избор на плочките за това помещение? Статията дава основни насоки в това отношение. Вярваме, че ще ви бъдат от полза.

Плочки за баня – спрете се на такива с отлично качество

Има огромно многообразие от плочки за баня във всеки физически и онлайн магазин като форма, цвят, качество и цена. Този материал за бани има специфични характеристики, които трябва да се вземат предвид от купувачите. Специалистите подчертават, че е хубаво да се купуват плочки за баня с високо качество, за да могат да издържат по-дълго във времето, защото банята е помещение с висока степен на влажност и големи температурни промени.

Плочки за баня 2
плочки за баня 2

За да разберете как да имате перфектните плочки за баня, трябва да оцените определен брой параметри и да ги сравните с вашите предпочитания за интериора на банята.

Видове плочки за баня според предназначението им

Всички плочки за баня в зависимост от това върху каква повърхност се полагат, се разделят на два вида:

 • Плочки за баня за пода

Основното натоварване в баните е на пода. Следователно, материалът за него трябва да бъде наистина здрав, както и устойчив на износване – коефициент поне III, а дебелината на плочките е нормално да е 6-9 мм.

 • Плочки за баня за стени
Плочки за баня 3
плочки за баня 3

Те предпазват стените от влагата и са също с декоративна функция. Поради това за стенните плочки за баня коефициент на износоустойчивост I-II е напълно достатъчен. В същото време тези плочки за баня се режат по-лесно, което опростява процеса на облицовка на това помещение.

Плочки за баня: формата им варира

Ще се спрем на най-често срещаните опции плочки за баня според формата им:

 • Квадрат – класика на достъпни цени

Квадратните плочки за баня са универсални. Такава плочка е лесна за монтаж, предлага се в широк ценови диапазон и е подходяща за всякакъв размер и стил на банята.

 • Правоъгълник – възможност за визуална трансформация

Тази плочка също се предлага в много версии и е подходяща за всеки тип дизайн за баня. При монтирането на правоъгълни плочки за баня е лесно да се промени помещението: хоризонталното им поставяне ще го разшири оптически, а вертикалното направо ще „повдигне” тавана.

 • Плочка тип мозайка
Плочки за баня 4
плочки за баня 4

Стените и подовете на баните, когато са с плочки, изработени от малки елементи, са много ефектни. Особено ако се използват стъклокерамични мини плочки за баня. Самото помещение придобива специфичен стил, но запомнете, че плочките тип мозайка в малка като квадратура баня губи своя чар. Затова тези плочки за баня се препоръчват за големи бани.

 • Плочки за баня с нестандартни форми

 Форми като ромб, трапец, вълна, асиметрична фигура и т.н. на плочката привличат вниманието, но понякога изглежда претенциозно и може бързо да излезе от мода. Залепването на такива плочки за баня изисква доста време и добър майстор.

Размерът на помещение определя избора на плочки, които трябва да съответства на него. Твърде големите елементи ще притиснат малката баня визуално  – те са подходящи само за големи помещения.

Плочки за баня: важна е текстурата им

Също  не трябва да се пренебрегва опцията текстура при предлаганите плочки за баня.

Според нея те са:

 • Гланц плочки за баня
Плочки за баня 5
плочки за баня 5

Баните, когато са облицовани с плочки от такъв гладък, лъскав материал, изглеждат пространствено по-големи и светли особено ако има добре монтирано осветление. Но те имат и недостатъци. Например, този тип плочки за баня се хлъзгат много, тоест не са подходящи за пода на това помещение. Също, върху тях се виждат всички капки. Това налага ограничения при избора и дизайнерите определено предпочитат по-светлите колекции плочки за баня.

 • Матови плочки за баня

При тях повърхността е без блясък, а цветът изглежда по-приглушен, не толкова наситен. Оказва се, че това за някои хора е минус. Също така плочки за баня с матова текстура се почистват малко по-трудно Но пък те не изискват прекалено големи и чести грижи за поддръжка – малките зацапвания и капките вода, не са чак толкова забележими по тях. Такъв вид плочки за баня са по-малко хлъзгави, което ги прави подходящи за подово покритие.

 • Релефни плочки за баня

Тази опция е подходяща за дизайнерски бани или фризове, защото текстурата им е с релеф. Те са изключително стилни и имитират различни материали като: дърво, камък, метал, кожа и др. Банята е уникално красива, но пък поддръжката й е трудоемка. Стилните релефни плочки за баня в същото време са доста по-скъпи в сравнение с другите.

Плочки за баня – цветовата палитра е огромна

Оказва се, че неправилно подбраната цветова гама при плочките за баня нарушава общото впечатление.:

 • Бели плочки за баня

Това са абсолютно неутрални плочки: винаги актуални, подходящи за големи и малки помещения. Предлага се в много нюанси на бялото (кристално бяло, мляко, слонова кост и др.). Използването на бели плочки за баня прави стаята не само по-просторна, но и комфортна. Всяка баня ще изглежда страхотно, ако са използвани стандартни плочки за баня във форма на квадрат или правоъгълник. За да се избегне стерилната атмосфера, специалистите по интериорен дизайн препоръчват белите плочки да се комбинират с аксесоари за баня в меки, пастелни или контрастни цветове.

 • Светли цветове плочки за баня

Синьо, бежово, лазурно, тюркоазено, зелено – такива цветове се считат за класически за бани, те създават настроение. Важно е да запомните, че „студените“ тонове дават енергия, а „топлите“ имат успокояващ ефект.

 • Ярки цветове плочки за баня

Цветове като червено, оранжево, жълто, златно, яркосиньо за плочки за баня трябва да бъде избирани изключително прецизно.  Те действат изтощително на погледа и по тази причина се препоръчва да се сведе тяхната употреба само до отделни акценти или зони в банята.

 • Тъмни цветове плочки за баня

Всяка баня, която е облицована с черни, кафяви и подобни тъмни нюанси изглежда луксозна и шик (особено ако е в комбинация със златисти детайли). Но ако проектът за баня не е добър, то в това помещение се създава потискащо впечатление на гробница. Сполучлива комбинация са подовете, изградени от тъмни плочки за баня и стени, които са с няколко нюанса по-светли.

Общото правило гласи: не се увличайте да миксирате цветовете – 3 до 5 са достатъчни.

Както можете да видите, въпросът за подбора на плочки за баня не е толкова лесен. Ето защо е необходимо да потърсите помощта на професионални съвети в онлайн магазина ООД. Нашите експерти ще отговорят на всеки въпрос и ще ви дадат подробна консултация за различните видове плочки за баня.

лочки за баня – спрете се на такива с отлично качество
Видове плочки за баня според предназначението им
Плочки за баня: формата им варира
Плочки за баня – цветовата палитра е огромна

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.