SEO ефективност

Ефективни начини да напишем добре SEO оптимизирана статия

 

Сайтът ви е застинал на втора или трета страница на Google? Искате да има по-голяма посещаемост?  На

seo-1
seo

помощ идва SEO оптимизацията. В ерата на дигитална свръхинформираност не е достатъчно само да имате

добра идея за това как да организирате своя уебсайт. Нужни са ви ефективни методи, с които на практика да привлечете клиентите си и да ги накарате да отделят повече време точно на вашата страница. И тъй като потребителите разчитат основно на Google търсенето, вашата цел е сайтът ви да се издигне на първо място в резултатите знаменитата интернет търсачка.

 

 

Ето ги и основните SEO елементи, които ще ви помогнат да подобрите съдържанието на уебсайта си и да го издигнете в класацията на Google:

Ключовите думи

Важно е мястото, а не количеството. При SEO ключовите думи и фрази са тези, които потребителят въвежда в търсачката, за да получи информация по темата, за която вие пишете. (пр. ,,полети до Италия“, ,,апартаменти в София“). За да подберете добре ключовите думи, се доверете на такива, които са често търсени в Google и такива, които излизат в предложенията на Google Related Searches. Важно е тези думи и фрази да се появят, освен в заглавието, възможно най-рано в статията ви (по възможност още в първото изречение). Но въпреки че са от голямо значение, не бива да прекалявате с честото им споменаване. Употребата им трябва да изглежда естествена и добре подбрана според контекста, без да създава усещането за спам. Ако е подходящо, можете на места да ги форматирате в удебелен или наклонен шрифт, като отново е препоръчително да не се прекалява с този похват.

Заглавието

seo-2
seo

Заглавието на дадена статия в сайта ви е първото нещо, което потребителят вижда, когато въведе дадена информация в търсачката и има съвпадение. То трябва да съдържа ключови думи, да е кратко и ясно формулирано и да отговаря на въпросите и нуждите на клиента. За да подберете добре заглавието, си задайте следните въпроси:

  • Какво би търсил един потенциален клиент?
  • Какво иска да открие на моята страница?
  • Има ли тренд/новост/, който би заинтригувал читателя?
  • Какви въпроси задават най-често клиентите?
  • Какво искам да направи читателят?

 

Адреса на страницата

След като създадете статията, адресът ще се генерира автоматично като ще съдържа всички думи от заглавието. За да е SEO оптимизиран, трябва да го освободите от т.нар. стоп думи. (Те са най-често срещаните думи в езика, които нямат собствен смисъл – съюзи, предлози, местоимения, междуметия, т.н.) Те се филтрират от търсачката и не са релевантни за нея. Макар че е невъзможно да избегнете напълно използването на стоп думи, се опитайте да го сведете до минимум. Добрият адрес е кратък и съдържа ключови думи.

Свързани линкове

seo-3
seo

Най-отдолу на страницата поставете линкове към подобни статии, които биха събудили интерес у читателя и биха го накарали да се задържи по-дълго във вашия сайт. Целта на SEO оптимизацията е да привлече постоянни посетители на страницата, а не единични случаи. Съветваме ви също някои от думите в текста да са хипервръзки (препратки), които да отведат читателя към други страници на същия домейн.

Изображенията

Съветваме ви да не качвате изображения с подобно име – image001.jpg. Имената на графичните файлове, които присъстват като допълнение към текста ви, трябва да съдържат ключовите думи от статията, но и да са свързани със самото изображение. Допълнете ключовите думи към alt-текста на файла. Така когато някой потребител потърси някоя от ключовите думи в Google Image Search, ще попадне на снимка от вашата страница.

Подтикнете към действие

Задачата на статията е да подтикне читателя към действие. Независимо дали желаете той да купи нещо, да се свърже с вас или да подкрепи някаква кауза, трябва да го приканите да направи това, което искате. Може

seo-4
seo

да постигнете това с фрази, подобни на:

,,Прочетете повече тук!“

,,Свържете се с мен тук!“

„Вземете това от тук!“

И понеже хората са неизменно свързани със социалните мрежи и намират боравенето с тях за по-удобно, поставете линкове към ваши страници в други популярни уебсайтове, за да станете по-познати на потребителите.

 

Ключовите думи

Заглавието

Адреса на страницата

Свързани линкове

Изображенията

Подтикнете към действие