SEO как се пише

 

Как се пише добре оптимизирана SEO статия?

 

Преди всичко всеки, който се занимава със SEO, трябва да е наясно, че правилата постоянно се изменят. Търсачките стават все по-умни и едно от най важните неща е да следиш най-новите алгоритми. Няма универсални правила за добре оптимизиран SEO текст, но има някои основни стъпки, които биха довели до добри резултати.

SEO 1
SEO – гугъл

 

Първият етап е да се определи дали статията ще бъде основна или пък ще я използваме като “пълнеж”, за достигане на повече трафик. Каква ще бъде целта или по-скоро какво искаме да кажем и най-вече на кого? Текстът ще цели продажба, ще бъде експертен или пък информативен. Независимо каква е целта, добре оптимизирана SEO статия трябва да бъде лесно смилаема от читателя и наистина трябва да помага чрез продукт или информация.

 

След като е определен типа и целта, както и таргетираната  аудитория, следва една от най-важните стъпки за оптимизацията – определянето на ключовите думи. Тук от голяма помощ са различните инструменти, които дават детайлна информация, допълнителни варианти, както и доста добра статистика. Включително и възможността да направиш проверка на конкуренцията, което не е за подценяване.

От опит съм забелязала, че по-обемните, детайлни текстове се индексират по-добре от търсачките. Там може равномерно да се разпределят по-голям обем ключови думи, но разбира се без прекомерното им използване.

Добре оптимизираното заглавие

 

SEO 2
SEO – различни устройства

Не по-малко важно е и определянето на заглавието. Добре оптимизираното заглавие трябва да включва основната ключова дума. Не трябва да е прекалено дълго, за да избегнем отрязване. Хубаво е да се откроява, така че използването на bold, italic, цифри, звездички и т.н. би помогнало. Но може би най-основното е да не дава лъжлива информация за текстът, който предстои да прочетем. Хубаво е да има и под заглавие. Използването му ви дава по-голяма възможност да задържите вниманието на потребителя, както и да се даде допълнителна информация на търсачките.

Стигаме и до самото писане. Читателите обичат добре структурирани статии. За това отделянето в параграфи (H1, H2, H3 tags) е визуално по-привлекателно. Наличието на препратки към поне 3 релевантни източника на информация се разчита много добре от роботите на търсачките. Външните линкове са добър показател за популярността и практичността на текста. Силно препоръчително е и да има изображение към добре оптимизираната статия. Alt текстът към него трябва да се съобразява с основната ключова дума, дори би могъл да бъде аналогичен на заглавието. Това е основната информация за изображението, което получават търсачките.

Последната стъпка

 

Последната стъпка е да  направите URL адреса оптимизиран за SEO. Задължително трябва да съдържа основните ключови думи или самото заглавие. За предпочитане е адресът да е написан с малки букви, отделени с тирета, а не слято или пък с долни черти. Ако в URL-то има текст на кирилица, е хубаво да се спазват правилата на транслитерация.

Както вече споменах няма универсално правило за писането на добре оптимизирана статия. Дори основните стъпки, които изброих, може да не са актуални в съвсем обозримо бъдеще. Но ако текстът е авторски и дава на читателите в стегнат вид нужната им информация, то това ви дава най-голям шанс съдържанието да достигне до голям брой потребители.

 

Как се пише добре оптимизирана SEO статия?
Добре оптимизираното заглавие
Последната стъпка