SEO оптимизирано съдържание

Как се пише добре SEO оптимизирана статия?

 

В нашето съвремие жизнено важно за всеки един уеб сайт е условието неговото съдържание да бъде лесно откриваемо от търсачки както Google, Yahoo, Bing, Yandex и други. Всеки ден по света се създават стотици хиляди сайтове и уеб страници, като уникалното и SEO оптимизирано текстово съдържание е основен фактор при позиционирането им в класациите на търсачките.

За да бъде съдържанието на уеб сайтовете и страниците SEO оптимизирано е необходимо да се следват няколко основни  правила.

Ключови думи

 

SEO 1
SEO – компас

Добре е ключова дума от съдържанието на уеб сайта или страницата да присъства в адреса на самия сайт/страница. Например ако правим сайт, в който се представят обувки, можем да го разположим на адрес, като адресите на неговите страници да подсказват съдържимото.

Когато създаваме съдържанието на отделните страници е добре да използваме ключови думи както в заглавието на страницата ( идеално би било, ако заглавието на страницата и ключовата дума от нейния адрес съвпадат), така и във въвеждащия параграф.

Добре е ключовите думи на нашия текст да присъстват и като имена на изображенията прикачени към него.

Също така е хубаво, ако ключовите думи могат да бъдат използвани като „котви“ за връзка с други текстове или страници от нашия уебсайт.

Разбира се, както със всяко едно нещо и с ключовите думи не бива да се прекалява- никой не желае да чете текстове с монотонно повтарящи се едни и същи думи или фрази

Фризура на текста

 

Силно подценяван аспект от съдържанието на един текст е това , как той изглежда. Често, в стремежа си да привлекат вниманието на потребителя, авторите използват всевъзможни комбинации от шрифтове,  цветове и размери, прекалява се с използването на удебеляване и подчертаване на знаците, не се обръща внимание на подравняването на текста.

Освен ако не става въпрос за създаването на специализиран текст, който изисква точно определен шрифт( например използването на шрифта Gothic може да бъде бонус при създаването на текст, посветен на рок музиката, но в други случаи би изглеждал нелепо), то основно изискване към шрифта е да бъде четлив и да не уморява потребителя. Стандартно използвани шрифтове са Times New Roman и Arial.

При използването на цветове важно е да се подберат такива, които не дразнят възприятията на потребителя ( освен, ако разбира се не е това целта на самото съдържание), тоест да не са прекалено ярки, в дразнещи комбинации и в никакъв случай не прекалено много като асортимент- обикновено 1-2 цвята са достатъчни.

Размерът на текста е необходимо да бъде съобразен с отреденото за текстовото съдържание място на страницата,по начин , по който написаното  да бъде лесно възприемано от потребителя.

Също така , необходимо е такова подравняване на съдържанието, че текстът да бъде в хармония със съпътстващите го изображения, така че да не се създава дисбаланс на самата уеб страница.

Освен чисто естетическите ползи от доброто оформяне на текста, важно е да се отбележи, че „фризурите“ на съдържанието влияят и върху работата на търсачките, като недобре оформеният текст остава на задни позиции в класиранията на търсещите машини.

Изказ

 

SEO 2
SEO – оптимизия

Един не особено известен на широката публика факт е, че търсачките никак не обичат повторения. Често, в стремежа си да наложат определена ключова дума, авторите създават монотонни, „роботски“ текстове, изпълнени с повтарящи се думи и фрази. Това автоматично сваля надолу създадените текстове в класациите на търсещите машини, които идентифицират съдържанието като „копирано“ или „повтарящо се“. Съвсем отделно- многото повторения създават истинско мъчение за читателя.

Необходим е лек изказ, който да води до създаването на лесно четими от потребителя текстове, използването на множество синоними и не твърде дълги изречения.  Съдържанието трябва да бъде интересно, да грабва читателя, но също така трябва да бъде логично и добре структурирано смислово. Важно е съдържанието да бъде граматически правилно и да бъде спазен правописът.

Разбира се, самото писане на SEO оптимизиран текст следва да бъде съобразено със спецификите на поставеното задание. Универсални правила няма, но  точната рецепта за създаване на страхотно съдържание, което ще се хареса както на потребителите, така и на търсачките винаги може да бъде намерена.

Как се пише добре SEO оптимизирана статия?
Ключови думи
Фризура на текста
Изказ