SEO ОПТИМИЗАЦИЯ ОТ OPTIMYSTICA

SEO оптимизация – същност

SEO оптимизацията за търсачки е процес за подобряването на видимостта на уеб сайтове сред безплатните резултати на търсачките.
SEO оптимизацията включва множество операции, който целят да изведат определен сайт сред водещите резултати в търсачките. За да може даден сайт да се класира на първите места в Google, например, е необходимо в него да бъдат открити ключовите думи, по които потребителите го търсят. Чрез SEO оптимизация тези думи трябва да бъдат поместени в текстовете, в URL-адреса на сайта, в тайтъла, дескрипшъна и дори в името на снимките, които се качват в него.
Необходимо е сайтът също така да има правилна структура, sitemap, micro data, robots.txt, ssl сертификат. Увеличаването на вътрешните и входящите линкове от уважавани източници е още една от операциите за SEO оптимизация.

SEO оптимизация 1 - доверете се на Optimystica
SEO оптимизацията – същност

Вътрешна и външна SEO оптимизация

SEO оптимизацията се разделя на външна и вътрешна (Off-page SEO оптимизация и On-page SEO оптимизация).

 • Вътрешната SEO оптимизация включва: структуриране на текстовете и линковете в самия сайт, повишаване ролята на ключовите думи в съдържанието и в кода, в URL адресите и в мета данните (които показват на търсачките каква е тематиката на всяка страница).
 • Външната SEO оптимизация включва: създаване на линкове към сайта от други сайтове и споделянето на линкове към него в социалните мрежи и букмарк сайтове.

SEO оптимизация – основни техники

Според използваните похвати и техники, SEO оптимизацията се разделя на три основни вида:

 • Черни техники за SEO оптимизация (black hat SEO оптимизация ). Тези техники за SEO оптимизация са всъщност всички опити за измама на търсачките. Могат да бъдат: скриване на текст; изписването на текста с цвета на фона или с прекалено малки букви; показване на една страница на търсачката, а друга на посетителите и т.н. Използването на тези похвати за SEO оптимизация може да доведе до това сайтът да бъде наказан с понижаване на рейтинга или дори да бъде отстранен от страниците с резултатите.
 • Легитимни, бели начини за SEO оптимизация (white hat SEO оптимизация). Тези техники за SEO оптимизация са одобрените от търсачките правила за използване на услугите им. Тези правила за SEO оптимизация не са записани изрично, а по-скоро са като правилни насоки според съответната търсачка. Следването на тези насоки, предполага създаване на съдържание, което ще е в полза на потребителите, а не на търсещите машини.
 • Сиви техники за SEO оптимизация (grey hat SEO оптимизация). Този вид SEO оптимизация е хибрид между описаните по-горе техники. При него се използват методи, които не са желателни за употреба при търсачките – използване на „ферми за хипервръзки“, закупуване на връзки от високо класирани ресурси и т.н.
SEO оптимизация 2 - станете първи
SEO оптимизация – основни техники

SEO оптимизация – първи стъпки

Според анализатора Дани Съливан фразата „оптимизация на уеб сайтове“ е употребена за първи през 1997 г. Джон Аудит е първият, който използва термина „оптимизация за търсачки“– това се е случило през август 1997 г. в сайта на Multimedia Group Marketing.
SEO оптимизацията на сайтове започва в средата на 90-те години, когато първите търсачки започват да каталогизират ранното уеб пространство. В началото всичко, което е било необходимо да бъде направено от уеб администраторите, е да поставят адреса на страницата или URL-а в различни машини. Те са обхождали уеб сайта и са извличали хипервръзките от него, които впоследствие да бъдат индексирани.
Много скоро след това собствениците на сайтове започнали да осъзнават високата стойност на това уеб страниците им да бъдат на първи места в резултатите на търсещите машини. Това е довело до различните етапи, през които преминавала SEO оптимизацията до настоящата си форма.

SEO оптимизация 3 - бъдете най-добри с Optimystica
SEO оптимизация – история

Изследвания за SEO оптимизацията

Маркетингът и онлайн рекламирането са едни от най-динамично развиващите се сектори на икономиката – това е и една от основните причини ролята на SEO оптимизацията за търсачки да нараства значително с всяка година.
Според доклада на Forrester Research и eMarketer очакванията са компаниите да отделят средно 41% от рекламния си бюджет за дигитален маркетинг (включващ SEO оптимизация) за сметка на общия рекламен бюджет, като тенденцията е той да достигне 45% към 2020 г. Почти един от всеки пет долара от бюджета за маркетинг е похарчен за интернет реклама, включваща в себе си, разбира се, и SEO оптимизация за Google, като тези показатели продължават да растат.
BCG (The Boston Consulting Group) пък публикуват данни, показващи, че малките и средните предприятия, които активно са ангажирали вниманието на своите клиенти онлайн, включително и чрез SEO оптимизиране, са реализирали 22% ръст в продажбите за три последователни години.
Тези проучвания ясно показват, че инвестирането в SEO оптимизация е повече от наложително.

Без SEO оптимизация вашият сайт е невидим

SEO оптимизацията за Google е задължителен инструмент в дигиталния маркетинг. Ако собствениците на сайтове не използват SEO оптимизация, шансът страницата им да бъде посетена от точните за тях клиенти се намаля драстично.
Според изследване, 84% от потребителите кликат единствено на първите 3 резултата в Google, а само 1% – върху резултатите на страниците след първата.
Именно заради това, ако сайтът ви не е на първата страница в Google, той реално не съществува в интернет! Няма как да се очакват SEO продажби от такъв сайт.

SEO оптимизация 4 - станете първи в Google
SEO оптимизацията – задължителен инструмент в дигиталния маркетинг

SEO оптимизация като алтернативно решение на AdWords

Google е една от най-скъпите компании в света. През 2017 година 86% от приходите на компанията идват благодарение на рекламите в AdWords.
Според информация от Zero Limit Web обаче само 15% от кликовете в Google са върху AdWords рекламите. Всички други 85% от кликовете на потребителите са върху органичните резултати в търсачката.
SEO оптимизацията е идеална възможност да се спестят плащанията за AdWords и в същото време даден сайт да е сред първите в резултатите в Google. Чрез SEO оптимизация сайтовете могат да увеличат продажбите си и да спечелят безброй нови клиенти.
Съществува доказан модел за SEO оптимизация, чрез който сайтовете могат да достигнат до водещите резултати в търсачката. SEO оптимизацията работи за компании като Bulgaria Air , Allianz, Investor.bg, определено, може да проработи за всички.

SEO оптимизацията – често задавани въпроси

Едни от най-често задаваните въпроси за SEO оптимизацията са свързани със същността на SEO оптимизацията, с важността от ключовите думи, с това колко време трябва да продължи SEO оптимизацията и разбира се, скъпо ли е да оптимизираш сайта си.
Като начало, SEO (Search engine optimization) е оптимизация за сайтове, чиято цел е да помогне на определен сайт да се класира на по-добра позиция в резултатите на търсачките. Относно ключовите думи, те са изключително важни, защото именно чрез тях се таргетират потребителите, за да може в даден сайта да влизат хората, които се нуждаят точно от предлагания от страницата продукт.
Що се отнася до времето, което ще отнеме SEO оптимизация, то е индивидуално за всеки проект. Процесът зависи както от техническото изпълнение на уеб сайта, така и от конкуренцията по ключова дума. Първите резултати от SEO оптимизацията могат да се появят след 1 до 3 месеца. Сериозни резултати от SEO оптимизацията в конкурентни ниши може да отнемат и година.
Относно това дали SEO оптимизацията е скъпа, понякога е по-лесно да направиш AdWords, отколкото SEO оптимизация за Google, защото ресурса, който ще се използва за оптимизация, може да е по-скъп от това, което ще платите за реклама. Това е строго индивидуално и е различно за всеки сайт. В дългосрочен план обаче, SEO оптимизацията може да доведе до много повече нови посетители и продажби.

SEO оптимизация 5 - бъдете на челни в Google
SEO оптимизация – често задавани въпроси

Компании за SEO оптимизация в България – как да изберем най-добрата за нас

Първият признак, който отличава легитимните и нелегитимните компании за SEO оптимизация в България, е наличието на договор, описващ цялостната дейност, която ще извърши SEO фирмата.
Препоръчително е да се направи предварителна проверка за това каква е историята й и колко години оперира на пазара фирмата, която ще прави SEO оптимизация.
Добре е също така да се провери дали фирмата за SEO оптимизация има офис, с какви клиенти е работила и с колко служители разполага.
Едно от важните изисквания за фирмата за SEO оптимизация, която проучвате, е тя да предлага възможност за изпращане на месечни отчети, описващи какво е направено до определен момент, какви резултати са постигнати и какво още трябва да бъде извършено за SEO оптимизацията на сайта.

SEO оптимизация 6 - доверете се на професионалистите
Фирми за SEO оптимизация в България

Значимост на SEO оптимизацията

Интернет репутацията е изключително важна за всеки бизнес. 72% от потребителите проверяват в интернет, преди да направят покупка, дори и тя да е от физически магазин. През 2017 година повече от милион български потребители са пазарували онлайн, а покупките им за последните 4 години са нараснали с 230%!
Много независими изследвания показват, че над 81% от купувачите в света използват интернет, за да направят проучвания и да закупят определени продукти и услуги.
Сайтовете, които излизат на първи три места в търсачките, включително и чрез SEO оптимизацията, събират почти 60% от всички посещения. Статистическите данни показват още, че голяма част от потребителите гледат резултатите от търсенето си само от първата страница и изобщо не отварят следващите.
Всички тези данни са много показателни за това колко е важна SEO оптимизацията всъщност.

SEO оптимизация 7 - станете първи в Google
SEO оптимизация – значимост

SEO оптимизация – ползи

Сред ползите от SEO оптимизацията могат да бъдат включени: увеличаването на уеб присъствието на дадена страница, утвърждаването на уеб репутацията й, подобряване на позициите й в търсачките, увеличаване на потребителите и на потенциалните клиенти на сайта, както и разбира се, възможност за увеличаване на печалбите на бизнеса.
За да бъде постигнато всичко това чрез SEO оптимизация обаче, трябва да бъдат положени доста усилия.
Един от вариантите е да направите SEO оптимизацията за сайта си сами. Ако разполагате със служители, на които да поверите SEO оптимизацията, те могат да бъдат обучени и консултирани за тази цел. Първите резултати обаче ще изискват сериозно обучение от поне няколко месеца.
Друг вариант е да доверете SEO оптимизацията на сайта си на екип от специалисти.

SEO оптимизация 8 - утвърдете уеб репутацията си
SEO оптимизация – ползи

Optimystica – лидери в областта на SEO оптимизацията

Повече от 10 години Optimystica се специализира в SEO оптимизацията и помага на партньорите си да излизат на челни места в Google.
Компанията работила по SEO оптимизацията на организации като България еър, медийната група „Инвестор“, Борика, Оданс травъл, Сиела, Групама.
Голямо постижение на Optimystica е екипът им от доказали се специалисти, благодарение на които компанията се развива и доказва в областта на SEO оптимизацията вече 12 години. Сериозно тяхно постижение е опитът им с клиенти на чужди пазари – Англия, Австрия, Америка.
Един от най-важните проекти на Optimystica е създаването на книга за SEO оптимизация – „На първо място в Google“. Специалистите от компанията използват в работата си всички 252 техники, описани в нея, и благодарение на тях те са извели сайтовете на много техни клиенти на първите места в Google.

SEO оптимизация от Optimystica

Optimystica има дългогодишен опит в областта на SEO оптимизацията. Благодарение на тях над 100 компании са излезли на челните места в Google.
Веднъж щом Optimystica поемат SEO оптимизация на сайта ви, за него ще започнат да работят: SEO експерт, копирайтър, линкбилдър, онлайн маркетинг консултант, персонален акаунт мениджър и супервайзър. Тези специалисти правят пазарно проучване, както и анализ на съдържанието на сайта и поведението на конкурентите, пишат предписание за технически подобрения по 252 фактора, изготвят линк билдинг стратегия, както и стратегия за редовно създаване на ново съдържание. Следват общо 24 документа, оформящи ядрото на всяка индивидуална SEO маркетинг стратегия за повишаване на продажбите и накрая я осъществят.
По време на цялостния процес по SEO оптимизация, клиентите на компанията получат седмични и месечни отчети, даващи информация за подобренията в позициите им в Google, за броя уникални посетители в сайта им, за броя написани и качени статии и т.н.

SEO оптимизация 9 - направете бизнеса си по-печеливш
SEO оптимизация с Optimystica

Optimystica – по-различната фирма за SEO оптимизация

Маркетинг консултантите на Optimystica помагат на компаниите да печелят повече чрез интернет, да повишават популярността и онлайн продажбите си от 2006 година насам.
За разлика от конкурентите на Optimystica, главната цел на компанията, е не просто да направи оптимизация, а чрез SEO оптимизацията да изведе сайтовете на клиентите си на първо място в Google.
Всички клиенти на Optimystica преминават през няколко обучения. По този начин те се научават да правят SEO оптимизацията на сайтовете си самостоятелно, получават знание, което остава във фирмата им.
Както стана ясно и малко по-нагоре в текста, Optimystica издава и единствената към момента книга за SEO оптимизация в България – „На първо място в Google”. В нея могат да бъдат открити 252 стъпки, чрез които един сайт може да бъде изведен на първи позиции в търсачката. Благодарение на тези стъпки, специалистите от Optimystica са извели стотици страници на първо място в органичните (безплатни) резултати на Google.

SEO оптимизация 10 - Повишете популярността си
SEO оптимизация от Optimystica

Optimystica – типове клиенти и специални предложения за SEO оптимизация

Optimystica работи с много малки, среди и големи компании. Прави SEO оптимизация за интернет магазини, които имат многообразна стока и за които е изключително важно да бъдат на първо място в Google. Работи с компании, чиято основна цел е да акцентират на бранда си, както и с такива, които имат физически магазини и насочват своите усилия към това клиентите да направят запитване и да посетят самото място – било то сервиз, ресторант или зъболекарски кабинет.
Optimystica предлага на своите клиенти 2 основни типа програми, съобразени със спецификите на техния бизнес.
В първия тип, компанията изработва SEO стратегия за промяна на сайта на клиентите по 252 фактора, описани в книгата за SEO оптимизация -„На първо място в Google”. Специалистите на Optimystica провеждат и обучения, целта на които е да научат клиентите да правят SEO оптимизацията самостоятелно.
При втория тип, освен, че се изготвя стратегия за SEO оптимизация, тя се и изпълнява от специалистите в Optimystica – създават се входящи линкове, правят се технически подобрения по сайта, генерира се и се редактира съдържание и т.н.

Известни клиенти на Optimystica, постигнали страхотни резултати чрез SEO оптимизация

Optimystica е работила по SEO оптимизацията на сайтовете на едни от най-известните компании в България.
Сред страниците, изведени от Optimystica на първо място в Google чрез SEO оптимизация, са тези на Инвестор, Subway България, Групама, Алианц България, Бяла карта, Сиела, Ориндж център.
Чрез SEO оптимизацията и спазвайки препоръките на Optimystica, Imoti.net излиза на първо място по „недвижими имоти“, az-jenata.bg – на първо място по „здраве и красота“, а orangecenter.bg – по „ортопедични раници“.

SEO оптимизация 11 - доверете се на Optimystica
SEO оптимизация – клиентите на Optimystica

Клиентите на Optimystica за SEO оптимизацията на сайтовете им

 • 1-ви клиент (интернет магазин)
  Вече 6 години работя в областта на интернет продажбите. В началото не подходих към SEO оптимизацията с голям позитивизъм. Мислих си, че няма да постигнем желаните от нас 30% увеличение на приходите. След 5 месеца работа с Optimystica, смело мога да заявя, че съм грешал. Трафикът към сайта ни се увеличи драстично, наблюдава се и значително увеличение на продажбите! Продължаваме работа по SEO оптимизацията на сайта ни и очакваме още резултати! Благодарим ви.
  Иван Георгиев, маркетинг директор на сайт за продажба на мобилни телефони
 • 2-ри клиент (сайт за авточасти)
  Мислих, че SEO оптимизацията се прави само от експерти с опит и че аз определено няма да се справя. Оказа се обаче, че обучението, което ни проведоха в Optimystica, беше изключително полезно. Екипът им е страхотен, консултираха ни през цялото време, винаги можехме да разчитаме на тях, за да отговорят на всичките ни въпроси. Сега вече правя SEO оптимизация за сайта си сам, определено отнема време, но резултатите си струват.
  Димитър Василев, собственик на сайт за авточасти
 • 3-ти клиент (издателство)
  Когато се обърнахме към Optimystica във връзка със SEO оптимизацията на нашия сайт, не възлагахме големи надежди, че ще успеем да се изкачим на 1-во място по ключови думи като „женски романи“, „тийн книги“ и „френска литература“. Само след 3 месеца обаче постигнахме точно това. Справиха се страхотно, продажбите в онлайн магазина ни вече се повишиха. Много сме доволни.
  Мария Димитрова, собственик на издателство

Ако и вие искате да сте сред най-добрите, SEO оптимизацията на сайта ви е най-важната крачка! Обадете се на Optimystica още сега и уговорете безплатна SEO консултация, за да обсъдите извеждането и на вашия сайт на първо място в Google!

SEO оптимизация – същност

Вътрешна и външна SEO оптимизация

SEO оптимизация – основни техники

SEO оптимизация – първи стъпки

Изследвания за SEO оптимизацията

Без SEO оптимизация вашият сайт е невидим

SEO оптимизация като алтернативно решение на AdWords

SEO оптимизацията – често задавани въпроси

Компании за SEO оптимизация в България – как да изберем най-добрата за нас

Значимост на SEO оптимизацията

SEO оптимизация – ползи

Optimystica – лидери в областта на SEO оптимизацията

SEO оптимизация от Optimystica

Optimystica – по-различната фирма за SEO оптимизация

Optimystica – типове клиенти и специални предложения за SEO оптимизация

Известни клиенти на Optimystica, постигнали страхотни резултати чрез SEO оптимизация

Клиентите на Optimystica за SEO оптимизацията на сайтовете им