Венецианска мазилка – История

И стените остаряват красиво с венецианска мазилка

Италия е една от най-фотогеничните страни. Там просто не ти трябва фотоапарат, за да забележиш красотата на архитектурния детайл или величествената сграда. Не е нужно да помниш наизуст, че 1,618 е отношението на златното сечение, защото всъщност златното сечение е емпирично следствие от тамошните скулптури, катедрали, къщи и улички. И не чакай златния час по залез, защото светлината в Италия е винаги магична…

Кой не се е прехласвал по опалените от щедрото слънце стени в землисти тонове. Сътвореното от хората красиво старее и се превръща в общо нематериално наследство, което бавно и неусетно извайва вкус, вдъхновява, възпитава.

Струва ви се, че нематериалното не е съществено за вкуса и елегантността? Фалшивата Венеция в Китай прилича повече на затворен комплекс с апартаменти в софийско, точно защото на дизайнерите е убягнало нищожното „нематериално“.

Венецианска мазилка – каталог

Ние ще ви покажем как лесно и разчитайки само на двете си ръце и съвсем малко наша помощ и идеи ще можете да сътворите такова културно светилище от най-баналната бяла и скучна стена в своя дом.

Кратка история на венецианската мазилка

Италианците наричат техниката за полагане на това покритие “decorative stucco” буквално декоративна мазилка, ит., в случай, че решите да откраднете занаята направо от някой тамошен майстор. Терминът „венецианска мазилка“ се използва предимно извън страната.

Повечето обществени или частни сгради в Италия са изградени от мрамор или друг солиден камък, чиито извънмерни красота, податливост на обработка, устойчивост на природнии стихии и елегантност са предвидени да траят стотици и хиляди години.

Във Венеция обаче не е било възможно да се използва такъв тип солиден камък. Архитектите в този град-бижу върху водата са използвали камък само за най-необходимите носещи конструктивни елементи на сградите. Останалите части е трябвало да бъдат изградени с възможно най-леко тегло. След много експерименти се зародила и специфичната покривна техника за стени, която да придаде на Венеция същата елегантност и устойчивост, както и на другите италиански градове. Така се появила венецианската мазилка.

Техниката „венецианска мазилка“ се състои

Видове венецианска мазилка 1
Видове венецианска мазилка

Венецианска мазилка – ръчно полагане

от ръчно полагане на няколко слоя мазилка на стената, като последните слоеве са тези, които създават декоративния ефект. Тези декоративни слоеве представляват мазилка, смесена с фино смял прах от мраморни или варовикови частици, положени на тънък слой, създаващ визуална дълбочина, богатство на цвета, елегантна текстура и естественото благородство на камък и мрамор.

Можете да прочетете повече в секцията Често задавани въпроси относно венецианската мазилка

Препоръчваме и Митове и факти, които вече знаете за венецианската мазилка, но които най-често са погрешни

Нашият каталог с венецианска мазилка 2
Нашият каталог с венецианска мазилка
Качествени венецианска мазилка 3
Качествени венецианска мазилка
Видове венецианска мазилка 4
Видове венецианска мазилка
Всички венецианска мазилка 5
Всички венецианска мазилка
Разгледайте венецианска мазилка 6
Разгледайте венецианска мазилка
Разновидности венецианска мазилка 7
Разновидности венецианска мазилка

И стените остаряват красиво с венецианска мазилка
Венецианска мазилка – каталог
Венецианска мазилка – ръчно полагане